#potaltfel se numește campania derulată, din 5 septembrie, de Agenția Națională Antidrog (ANA). Canabisul este pe primul loc în topul preferințelor tinerilor din România și numai o treime din adolescenții de 16 ani consideră consumul ocazional ca fiind riscant.
Agenția Națională Antidrog a început o nouă campanie prin care își propune să reducă consumul de droguri și să conștientizeze tinerii asupra acestui pericol, prin diferite campanii de informare. Ultimul raport ANA arată că, în România, canabisul este cel mai consumat drog, atât în populația generală, cât și în cea școlară. Datele spun că 8,1% dintre adolescenții de 16 ani au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau hașiș în ultima lună. Se observă, de asemenea, valori mai mari ale consumului de canabis în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor.
Ținta campaniei #potaltfel sunt tinerii între 16 și 24 de ani, grupa de vârstă cu cea mai ridicată percepție asupra disponibilității pentru consumul de canabis. „1,4% dintre elevi au debutat în consumul de canabis la vârsta de 13 ani sau mai devreme (…) Doar aproximativ o treime dintre adolescenții de 16 ani din România consideră consumul experimental și ocazional de canabis ca având un risc ridicat”, arată raportul ANA pe 2016. În 2015 au fost raportate 587 cazuri de urgenţe medicale cauzate de consumul de canabis, în creștere față de anul anterior, când au fost 453 astfel de cazuri. În Timiș au fost aproape 30 de astfel de cazuri. Cei mai mulți români care au ajuns la urgențe au fost diagnosticați cu intoxicație – 76,5%, tulburări mentale și de comportament – 7,8%, utilizare nocivă – 5,3%, dependență – 4,6%, sevraj – 2,6%, alte diagnostice – 2,0%. Conform studiul ESPAD, canabisul este pe locul doi ca și ușurință de procurat.
Comentarii prin facebook