O singură scenă, zeci de artiști, cu vârste între 14 și 70 de ani. Cele mai mari nume ale rockului timișorean au făcut un show complet în Piața Libertății, în scop nobil. Timișorenii par însă să-și fi pierdut total obișnuința de a plăti bilete și / sau spiritul civic, așa că numărul spectatorilor a fost dureros de mic pentru ce ar fi putut să fie…
Phoenix, Pro Musica, Cargo, Bega Blues Band, Implant pentru Refuz, Survolaj, JazzyBIT, MeltingDice, Within The Nova, Sonatic, Trupa Vest, Rock Abil, ALL Friends Band, Skywalkers. „Concertul pentru Timișoara”, pus la cale după o idee de suflet a lui Ilie Stepan, a fost, practic, visul oricărui rocker din orașul de pe Bega: cele mai mari nume pe aceeași scenă, alături de tinerii care vin din spate și nu lasă să moară, cel puțin din punct de vedere artistic, spiritul Timișoarei. Spunem artistic, pentru că spiritul civic și dorința de a face bine aproapelui aflat în nevoie par să nu fi fost la ele acasă duminică. Concertul a avut drept scop strângerea de fonduri pentru reparații la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” și Institutul de Cardiologie, care au avut de suferit în urma vijeliei din 17 septembrie, astfel că accesul s-a putut face doar contra unui bilet de intrare care a costat 50 lei. Timișorenii nu s-au îndurat însă să vină în număr prea mare în spațiul de concert, astfel că, în anumite momente, erau mai mulți cei care ascultau muzica de după garduri, decât cei care se aflau în fața scenei.
Pe măsură ce s-au apropiat headlinerii, numărul spectatorilor a mai crescut puțin, dar a fost departe de ceea ce ar fi fost dacă accesul era gratuit, când, probabil, n-ai fi avut loc să arunci un ac. Altfel, revenind la partea artistică, a fost un concert care a confirmat toate așteptările. Timișoara are muzicieni de super valoare, trupe care își respectă deopotrivă spectatorii și statutul. Partea „grea” a început odată cu Implant pentru Refuz, cu Vita & co în mare formă, la fel ca întotdeauna când urcă pe scenă. A urmat legenda Pro Musica, al cărei lider, Ilie Stepan, „sufletul” acestui concurs, a avut un mesaj amar pentru cei care au preferat să asculte muzica de la terase – și erau destui – în loc să plătească un bilet și să ajute pe cineva aflat în nevoie. Trupa sună excelent, iar Bogy Nagy la voce este exact din „filmul” care trebuie. Survolaj, cu Daniel-Silvian Petre în prim-plan, a revenit puternic în ultima perioadă, iar versurile din „Străzi bântuite de noapte” au, din păcate, oricât de dur ar părea, tot mai mult corespondent în realitatea de zi cu zi. Orice concert Cargo este, de fiecare dată, un eveniment. Adi Bărar & trupa reușesc întotdeauna să creeze acel vibe rock care îi leagă puternic de spectatori. A fost și „Noaptea vrăjitoarelor”, dar și „Dacă ploaia s-ar opri” și „Nu mai am țigări”. Surpriza serii a fost însă „Batacanda”, pentru că pe scenă a urcat din nou, alături de foștii săi colegi, după multă vreme la Timișoara, Ramon Radosav. Fostul basist al trupei este plecat din 1998 în America, locuiește acum la New York și, duminică seară, și-a adus în Piața Libertății vioara. Ultimii au fost cei de la Phoenix, cu un Nicu Covaci răcit cobză. Au cântat ceva mai mult decât le fusese alocat în program, dar nu s-a supărat nimeni și nici frigul n-a părut atât de aprig.
Una peste alta, super artiști, care, din păcate, n-au avut publicul pe care îl merită. Recunoaște asta și primarul Nicolae Robu. „Din punct de vedere al artiștilor, este un eveniment foarte reușit. Din punct de vedere al spectatorilor, nu pot fi mulțumit. Mă așteptam ca gestul artiștilor timișoreni, al celor mai buni în rockul timișorean, nume mari în rockul românesc, Phoenix, Pro Musica, Cargo, în orice ordine vrem să le enumerăm, apoi și trupele care nu sunt cu aceeași anvergură a numelui, dar foarte bune și ele, Implant pentru Refuz, Survolaj și așa mai departe, să atragă mult mai multă lume. Eu cred că, așa cum în alte părți, în astfel de momente, se înfruntă ploaia, și vântul, și zăpada, și noi am fi putut să facem un gest care ar fi arătat un spirit sănătos al nostru. Se știe că în Timișoara este cea mai ridicată calitate a vieții din România. Nu cred că 50 de lei, o dată la nu știu câtă vreme, înseamnă mult. Bravo firmelor care au sponsorizat acest concert, dar, din cele vreo 55.000 de firme cu activitate bună economică, celelalte n-ar fi putut să vină cu ceva simbolic? Noi vom repara spitalele cu bani de la primărie, cum am spus de la început, dar ar fi putut să arate și preocuparea pentru problemele comunității. Mai avem de lucrat la asta”, a spus edilul. Pentru final și pentru cei cărora prețul biletului – 50 lei, adică aproape 11 euro – li s-a părut prea mare, iată declarația unei puștoaice de vreo 16 ani, venită cu o prietenă: „Am venit să ascult rock și am fost foarte bucuroasă că trupe bune cântă în Timișoara. Biletul de 50 lei nu a fost deloc scump pentru trupele care au fost pe scenă, dar oamenii găsesc diferite scuze ca să nu vină”…
Comentarii prin facebook