România trebuie să ajute ţările din Balcani să se integreze în Uniunea Europeană și, pe de altă parte, nu se pune problema aderării la Grupului de la Vișegrad. Este declarația făcută, la Timișoara, de ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la conferința internațională „Security challenges in the Balkans”, organizată de Universitatea de Vest.
Conferința internațională „Security challenges in the Balkans”, organizată de Universitatea de Vest, în parteneriat cu asociația New Strategy Center, a adus la Timișoara numeroşi specialişti din mai multe domenii, diplomaţi şi economişti, încercând să găsească cele mai bune soluţii legate de principalele încercări cu care ţările din această zonă se confruntă. Ministrul de Externe a vorbit despre necesitatea integrării ţărilor fostei Iugoslavii în Uniunea Europeană, despre provocările ridicate de migraţie şi despre reconcilierea etnică necesară în această zonă. „România are un loc special în Balcani, nu suntem o ţară balcanică propriu-zisă, dar evoluţiile din Balcani au impact direct asupra României şi asupra Uniunii Europene. Eu personal nu văd o Europă întreagă din care ţările balcanice să nu facă parte. UE este deja, în acest moment, cel mai mare finanţator al ţărilor din Balcani. În al doilea rând, e nevoie de o decizie legată de extinderea UE. De asemenea, este necesar un efort al ţărilor din Balcani de a se reconcilia din punct de vedere etnic. Şi UE, şi aceste ţări sunt confuntate cu problemele migraţiei, cu terorismul şi cu cea a dezvoltării economice. Avem două ţări care au început negocierile pentru aderare, Serbia şi Muntenegru. Trebuie să găsim soluţii şi pentru Bosnia şi Herţegovina. La fel e valabil şi pentru fosta republică iugoslavă a Macedoniei”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
Discuţiile purtate la Timişoara fac parte din strategia Universităţii de Vest de a lucra în sprijinul societăţii. „Universitatea de Vest a înţeles că, pe lângă cele două dimensiuni pe care orice universitate le are, acelea de a face educaţie de calitate şi cercetare în excelenţă, trebuie să avem şi o altă dimensiune, cea a implicării sociale. Problemele provocărilor de securitate din Balcani sunt extrem de actuale, într-o zonă cross-border din care facem parte, o rută de migraţie, probleme de securitate energetică, de siguranţă alimentară sau cyber-security, toate acestea sunt abordate în cadrul acestei conferinţe”, a declarat rectorul Marilen Pirtea.
Un alt punct abordat de Teodor Melescanu s-a referit la posibila intrare a României în Grupul de la Vișegrad, care include Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia, şi care este considerat unul eurosceptic. „Noi avem discuţii cu membri acestui grup, dar România nu şi-a făcut un scop în sine de a adera la acesta. Chiar astăzi după-masă voi pleca la Budapesta unde sunt discuţii între ţările membre, cele din Balcanii de Vest şi cu alte ţări invitate cum ar fi Bulgaria şi România. Din punctul meu de vedere, problema aderării nu cred că se pune, vă spun foarte cinstit”, a declarat Meleşcanu.
Comentarii prin facebook