Ce trebuie să faci, dacă ești femeie și vrei să ai succes în politică? Să fii flexibilă, empatică și să ai viziune. Asta crede consilierul județean Romanița Jumanca, președintele Organizației de Femei a PSD Timiș.
Aproape că nu există săptămână în care atenția presei, mai cu seamă a celei centrale, să nu fie atrasă de vreun politician de sex feminin. De-a lungul vremii, în parlament au ajuns personaje precum Vasilica Miron, fost senator PP-DD, ulterior PNL, care declara nonșalantă că indemnizația lunară nu-i ajunge nici măcar să meargă la coafor. Ea n-a mai prins un mandat în actuala legislatură. PSD a avut-o, printre altele, pe Cătălina Ștefănescu, protejata lui Liviu Dragnea, care a ajuns deputat, în 2012, pe când avea numai 24 de ani. A existat, inițial din partea PC, și un personaj numit Cristiana Anghel, care a încercat, în 2016, să mai prindă un mandat de parlamentar din partea ALDE, chiar în Caraș-Severin, dar a rămas pe dinafară. Fosta învățătoare grevistă s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin mai multe declarații agresive și prin jigniri aduse interlocutorilor.
Așadar, nu e deloc simplu să fii femeie în politică. Organizația de Femei a PSD Timiș are, potrivit președintelui Romanița Jumanca, mii de membre și urmează să se extindă în mai multe localități din Timiș. Sunt 77 de consiliere în Timiș, din care 3 la CJ și 2 în CL Timișoara. De ce are nevoie o femeie pentru a avea succes în politică, o lume dominată de bărbați? „Cred că ar trebui să aibă o fire flexibilă, vizionară, să vadă mai departe decât prezentul, să lucreze în echipă și să fie la curent cu ceea ce întâmplă atât la nivel local, județean și național. Să fie documentată și comunicativă”, spune Jumanca. Consilierul județean crede că deosebirile între bărbați și femei, cel puțin în politică, nu sunt foarte mari. „Poate o anume flexibilitate, poate o anume empatie. Nu știu dacă sunt multe deosebiri. Probabil că noi, ca și doamne, ne aplecăm asupra unor evenimente, asupra unor acțiuni, diferit de domni. Ca organizație de femei, noi nu suntem de sine stătătoare, ci ne pliem pe direcțiile primite, însă, într-adevăr, dăm poate acel plus de căldură, aplecându-ne spre ceea ce înseamnă nevoile doamnelor, societății, copiilor. Îi completăm pe domni”, a mai declarat Romanița Jumanca.
Comentarii prin facebook