Război total în CL Timișoara, după ce, a doua oară în două săptămâni, proiectul prin care SDM ar fi trebuit să primească banii pentru încredințare directă întreținerea sistemului de management al traficului a căzut la vot. Primarul Nicolae Robu a vorbit din nou de boicot. Tot 13 voturi a adunat proiectul, la fel ca data trecută.
Societatea Drumuri Municipale este, din aprilie 2017, „stăpâna” absolută a străzilor, aleilor, trotuarelor, podurilor, pasajelor, pasarelelor din Timișoara. Consilierii locali au votat un contract pe patru ani, la o valoare anuală de aproximativ 9 milioane de euro. SDM are și contractul pentru întreținerea străzile de piatră spartă din Timișoara, valabil pe patru ani, cu o valoare de 2,5 milioane de euro. Societatea gestionează sistemul de parcare al orașului și se ocupă, până în 2021, de curățenia Complexului Sportiv Bega, a Sălii Olimpia și a WC-urilor publice. De asemenea, din 2016, societatea cu acționar unic CL Timișoara se ocupă, prin delegare de gestiune, de semnalizarea și întreținerea semnalizării rutiere din oraș, pe o perioadă de 15 ani.
Executivul Primăriei Timişoara a propus, la jumătatea lunii octombrie, tarifele pentru atribuirea directă, către SDM, a contractului de mentenanţă pentru sistemul de trafic management. Pe 18 octombrie, discuțiile au durat câteva zeci de minute și, la final, proiectul a căzut cu doar 13 voturi pentru, având nevoie de 18. El a reapărut pe ordinea de zi a plenului de marți, 31 octombrie. „Nu e vorba despre subcontractare. Când vorbim de semnalizare avem în vedere de la a trasa trecerile de pietoni , a trasa liniile de demarcație, a monta diverse indicaoare, a întreține semafoarele și a prelua, după ce firma care a participat la implementarea proiectului de trafic management și-a încheiat treaba, partea de tehnologie mai înaltă. Aceste lucruri nu pot fi date către oricine (…) Curtea de Conturi ne-a cerut ca acele activități pentru care există societăți ale primăriei să fie delegate către aceste societăți. La câteva echipamente nu are voie să intervină oricine pentru că furnizorul își anulează garanția. Dacă nu se intervine periodic conform cărții tehnice, pentru a se curăța de praf, a se da cu diferite substanțe, se pierde garanția. Noi trebuie să asigurăm această asistență de urgență la aceste echipamente. Unele operațiuni complicare nu le poate face SDM, ci doar firme pe care le agreează furnizorul”, a explicat, în plen, primarul Nicolae Robu.
Edilul a mai spus că SDM va avea un program de investiții, iar mare parte din profit să fie investit într-o aducere la zi a dotărilor tehnice. „Știu că prin delegarea aceasta se lezează anumite interese ale unor firme care au trăit bine într-o anumită perioadă, din anumite lucruri, când se lucra orientat pe plombe. Acum se decopertează, se pune asfalt, se plătește exact ce se face. Pe vremuri totul era aproximativ, nu exista posibilitatea fizică de a lucra cu atâta acuratețe cum se lucrează pe actuala abordare. Unii, alții sunt nemulțumiți și încearcă pe diverse canale încearcă să boicoteze acest mod de abordare a lucrurilor”, a mai spus Robu.
S-a supus la vot, chiar de două ori, dintr-o eroare procedura repetându-se, și… n-a trecut. Au votat „pentru” 13 consilieri, s-au înregistrat 7 abțineri, ale aleșilor PSD, și un vot împotrivă, al consilierului PMP Marius Dugulescu. Primarul Nicolae Robu a răbufnit. „Eu înțeleg că ce se dorește este război total între PNL și timișoreni, pe de-o parte, și dvs. ceilalți, pe de altă parte, care boicotați sistematic fiecare proiect. Asta vreți? Nicio problemă! Am luat la cunoștință”, a afirmat acesta, revoltat. Ulterior, Robu a vorbit la telefon cu cineva, posibil un lider social-democrat, cu care a purtat o discuție pe un ton foarte războinic, reproșându-i acestuia lipsa de respect față de proiectele Timișoarei. Conform declarațiilor primarului, interlocutorul lui a fost chiar președintele executiv al PSD Timiș, Călin Dobra.
Comentarii prin facebook