Papricaș, sarmale, tot felul de tocănițe care de care mai îmbietoare, plăcinte ca-n copilărie, cu brânză, măr sau dovleac. Acesta a fost „meniul” zilei la Timișoara, la Festivalul Culinar Multietnic de la Pădurea Verde. A fost așa de bună mâncarea, că, la un moment dat, s-a terminat… pâinea!
S-a gătit excelent sâmbătă, la Festivalul Culinar Multietnic de la Muzeul Satului Bănățean. Aromele de papricaș pus la fiert în ceaune uriașe sau de mititei puși la fript se simțeau de departe, așa că, odată intrați în muzeu, vizitatorii se așezau cuminți la coadă. Oferta a fost foarte generoasă: fasole cu ciolan sau cârnați, varză cu berbecuț, sarmale sau papricaș, dar și grătare, mici sau alte delicii la grătar. Prețurile au fost nici prea-prea, nici foarte-foarte și, oricum, când îți este foame, nu te uiți la fiecare bănuț: papricașul și bulzul au fost 10 lei porția, fasolea cu cârnați și tocănițele au fost 15 lei, iar cei care avut poftă de sarmale au plătit 2,5 lei pe o bucată. Pâinea de Pecica a fost la mare căutare, astfel că, la un moment dat, în festival nu se mai găsea nici o felie. Cei care au vrut ceva dulce au putut să dea iama în plăcinte.
Cei care n-au avut vreme de făcut zacuscă sau murături au putut cumpăra de aici bunătăți la borcan gata preparat, însă a fost și materie primă pentru gospodinele cu chef de pregătit conserve pentru la iarnă. S-a găsit de cumpărat și brânză sau mezeluri de casă, miere, dar și rachiu sau coniac. Pentru că mâncarea alunecă mai bine dacă e și voie bună, atmosfera a fost întreținută, de pe scenă, de mai mulți artiști populari.
Comentarii prin facebook