Primaria Timisoara incurca operatorii culturali. Nu se stie exact cine cati bani primeste

Surpriză neplăcută pentru unii operatori culturali din Timișoara: deși în septembrie au aflat că proiectele lor vor primi bani de la primărie, acest lucru nu se va întâmpla așa cum așteptau. CL a votat abia pe 31 octombrie lista de proiecte cu finanțare nerambursabilă, dar nu toate vor primi banii.

Pe 20 iunie, Primăria Timișoara anunța proiectele care vor primi finanțare de la bugetul local pe „agenda culturală”, pentru care era disponibilă suma de 2,8 milioane de lei. Erau considerate eligibile 48 de propuneri, din cele 114 depuse. Casa de Cultură a lansat, ulterior, al doilea apel de proiecte, fiind disponibilă suma de 900.000 lei. Luni, 4 septembrie, Primăria Timișoara anunțat proiectele care vor împărți acești bani. Activitățile finanțate mergeau de la festivaluri de muzică, la piese de teatru sau un simpozion despre duhovnicie. Cei mai mulți bani, adică 171.600 lei, pentru două proiecte, erau alocați Fundației Independente de Tineret Timiș, FITT. Urmau, la mare distanță, tot cu două proiecte, Fundația Universitatea de Vest Timișoara, cu 82.050 lei, și Asociația 24/7 House 360, cu 66.171 lei, tot pe două proiecte.

Lista a fost votată însă de consilierii locali abia pe 31 octombrie, adică aproape două luni mai târziu. Vestea proastă este că unii operatori culturali nu vor primi niciun leu. Viceprimarul Dan Diaconu explică de ce s-a ajuns în această situație, care va crea probleme pentru unii dintre cei care s-au văzut pe lista cu proiecte aprobate. „O parte din proiecte, din păcate, au început sau au fost deja finalizate și, în acest caz, nu se pot încheia contracte de finanțare. Conform legii, nu pot primi bani. Lista a fost aprobată atât de târziu pentru că nu întreaga sumă aferentă acestei de-a doua faze a competiției era cuprinsă în capitolul bugetar. Pur și simplu nu a fost un calcul bun din punct de vedere al bugetului. Legea 350/2005 cu privire la Regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice prevede ca principiu neretroactivitatea, respectiv excluderea posibilităţii destinării fondurilor nerambursabile unei activităţi a cărei executare a fost deja începută sau finalizată la data încheierii contractului de finanţare, cu excepţia fondurilor financiare cheltuite de beneficiar pentru continuarea programului, în limita plafonului de cofinanţare. Fiecare proiect va fi analizat individual, în prezența beneficiarului și a personalului angajat din cadrul Casei de Cultură, pentru a evita încălcarea acestui principiu”, spune acesta.

Proiectul a fost votat așa cum a fost propus, cu întreaga sumă, dar numai o parte din bani va fi și alocată efectiv. „Am aprobat întreaga sumă alocată competiției, în jur de 900.000 lei, nu înseamnă însă că 100% acești bani vor putea fi cheltuiți, dacă programul a fost finalizat înainte de această hotărâre de consiliu local. Din păcate, contractul de finanțare nu va putea fi încheiat. E pentru prima dată când facem o a doua fază a acestei competiții de finanțări nerambursabile. Era tocmai în încercarea de a sprijini și alte proiecte. Nu e o idee foarte bună această a doua fază”, spune acum Diaconu. Viceprimarul nu a putut preciza câte proiecte sunt în situația de a nu primi bani, dar a anunțat că, anul viitor, regulamentul va fi schimbat. „Avem în vedere, pentru anul viitor, o refacere a regulamentului programului de finanțări nerambursabile. Am observat că nu toate domeniile de activitate ale strategiei culturale sunt la fel de bine primite și sunt foarte multe evenimente care primesc un punctaj foarte mare, dar marea majoritate se află în același tip de evenimente. Or, există domenii culturale care nu beneficiază de aceeași finanțare și cred că vom merge pe domenii de activitate”, a conchis Dan Diaconu.

Proiectele aprobate la finanțare în luna septembrie

Atelierele de Pictură/ Asociația Societatea Internațională de Studii Muzicale – 2.940 lei (11 septembrie – 30 noiembrie)
Polis/ Ordinul Arhitecților din România – 10.240 lei (16 – 30 noiembrie)
Erendira & Bună-SA, teatru/ Asociația Culturală Arte Factum – 13.638 lei (1 septembrie – 15 decembrie)
Art Therapy/ Asociația Sfera Timișoarei – 7.800 lei (1 septembrie – 30 noiembrie)
DramaTim, atelier de dramaturgie/ Asociația AT4T – 21.877,6 lei (1 septembrie -1 decembrie)
Bazar Muzical/ Fundația Alternativa – 61.600 lei (1 septembrie – 1 noiembrie)
Nex Stage Tim Festival/ Asociația pentru Educație Complementară „Pinul Negru” – 61.736 lei (1 septembrie – 25 noiembrie)
CheckArt Festival/ FITT – 98.400 lei (1 septembrie – 30 noiembrie)
Frontiera 1966/ Institutul Intercultural – 47.600 lei (1 septembrie -30 noiembrie)
Timișoara Art Kites TAK/ Fundația InterArt Triade – 18.900 lei (1 septembrie -1 decembrie)
Vinerea Culturală 40/ Fundația Integratio – 4.380 lei (1 septembrie -1 decembrie)
Sabotage Festival 2017/ Asociația La Figurat – 42.000 lei (1 septembrie -8 octombrie)
Kindlein Muzeul-teatru. Menirea muzeului particular în Timișoara 2021, între teorie și practică/ Asociația Casa Luminii – 26.880 lei (1 septembrie – 1 decembrie)
Festivalul Șanselor Tale/ Institutul Român de Educație a Adulților – 10.500 lei (1 septembrie – 1 decembrie)
Nuit en blanc – Cina albă, ediția a III-a/ Asociația Sfera Timișoarei – 12.600 lei (1 septembrie – 1 decembrie)
Festivalul Cântece și dansuri despre copii și ținutul natal Venat/ Uniunea Sârbilor din România – 7.740 lei (1 septembrie – 17 decembrie)
Educația culturală și interculturală aplicată în ansamblul folcloric Bokreta/ Asociația Societatea bănățeană pentru păstrarea tradițiilor maghiare Profolk – 1.323 lei (1 iulie – 1 octombrie)
Metazine/ Asociația Spale – 31.500 lei (1 septembrie – 30 noiembrie)
Dramalogue – Festival de lectură-teatru, ediția a II-a/ Asociația Teatru pentru Tine – 9.000 lei (1 septembrie – 15 noiembrie)
Moștenirea culturală bănățeană, creațiile lui Sava Ilin/ Asociația Culturală Beli Bagrem – Bagrinul alb – 12.000 lei (25 august – 30 noiembrie)
Baroque Urban/ Asociația Meta Spațiu – 16.800 lei (15 august – 15 decembrie)
Summit internațional security challenges in the Balkans/ Fundația Universitatea de Vest Timișoara – 61.250 lei (1 septembrie – 15 octombrie)
Spațiu expozițional contemporan OZI – obiectzburatoridentificat/ Asociația 24/7 House 360 – 31.633 lei (1 septembrie – 1 decembrie)
Centru multifuncțional pentru artă și cultură/ Asociația 24/7 House 360 – 34.538 lei (1 septembrie – 1 decembrie)
Upgrade My City (UMC), ediția a II-a/ Asociația Smart City – 31.500 lei (1 septembrie – 1 decembrie)
Comunicare, educație și cultură/ Institutul Român de Educație a Adulților – 24.500 lei (1 septembrie – 30 noiembrie)
Corul de voci egale „Lebedele” la Concursul internațional de la Porec, Croația/ Colegiul Național „Ion Vidu” – 23.755,5 lei (2 septembrie – 15 noiembrie)
Catalogul Pastel Urban Timișoara/ Fundația Rubin – 13.944 lei (1 septembrie – 30 noiembrie)
Portalul on-line al valorilor culturale timișorene/ Fundația Diaspora – 4.600 lei (1 septembrie – 30 noiembrie)
Cantanti/ Asociația Culturală Kratima – 24.000 lei (7 septembrie – 30 noiembrie)
Multiculturalitate și duhovnicie în Banat, ediția a II-a/ Asociația Culturală Beli Bagrem – Bagrinul alb – 6.720 lei (25 august – 30 noiembrie)
Artă-mă!/ FITT – 73.200 lei (1 septembrie – 30 noiembrie)
Serile Noi Re-creăm cu artizanii locali, ediția a II-a/ Asociația Noi Re-creăm – 4.600 lei (1 septembrie – 15 noiembrie)
Observatorul de politici culturale europene/ Asociația Culturală Kratima – 17.840 lei (7 septembrie – 30 noiembrie)
Călătorie în timp – o istorie dramatizată/ Asociația Teatru pentru Tine – 6.400 lei (1 septembrie – 15 noiembrie)
Conferințele publice de joi seară ale seniorilor din UVT/ Fundația Oeconomica Timișoara – 18.000 lei (1 septembrie – 1 noiembrie)
Conferința Timișoara Capitală Culturală 2021/ Fundația Diaspora – 3.120 lei (15 septembrie – 30 noiembrie)
Gala Premiilor UVT, ediția a II-a/ Fundația Universitatea de Vest – 20.800 lei (1 septembrie – 15 decembrie)

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Reunire la SCM Politehnica Timișoara

Handbaliștii de la SCM Politehnica Timișoara s-au reunit

Handbaliștii de la SCM Politehnica Timișoara s-au reunit la sala UVT, sperând să se întorcă într-un timp cât mai scurt la sala „Constantin Jude” pentru a pregăti viitorul sezon competițional. Au fost prezenți 20 de jucători, însă doi dintre ei nu s-au echipat de antrenament din motive medicale. Este vorba de Milos Orbovic cu problemele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Handbaliștii de la SCM Politehnica Timișoara s-au reunit

Social vezi arhiva Social

Dezinsecție din avion

La Timişoara se efectuează din nou dezinsecţie aeriană

Primăria Timişoara reia dezinsecţia aeriană efectuată pe raza oraşului. Societatea ploieşteană aflată în contract pentru dezinsecţie şi deratizare cu Primăria Timişoara, a anunţat că începând cu data de 22 iulie se vor executa servicii de dezinsecţie aeriană pe domeniul public al Municipiului Timişoara. Substanţa utilizată pentru efectuarea serviciilor de dezinsecţie este substanţa Cymina Plus, substanţă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timişoara se efectuează din nou dezinsecţie aeriană

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT pregătește o vizită la Londra

CCIAT pregăteşte o vizită la Londra

Firmele din Timiş sunt aşteptate să participe la o vizită în Marea Britanie. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pregătește, pentru perioada 18-23 septembrie, o misiune economică la Londra. Va fi organizată o vizită la Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde vor avea loc întâlniri cu firme...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIAT pregăteşte o vizită la Londra

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Aleasă de 11% dintre timişoreni pe lista PSD, Maria Grapini solicită demisia preşedintelui Klaus Iohannis. Intervenţia eurodeputatei vine după decizia CCR care a respins iniţiativa de revizuire a Constituţiei privind interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie. Pe lângă demisie, Maria Grapini afirmă că preşedintele Klaus Iohannnis ar trebui să achite din propriul buzunar costurile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hopa şi Grapini! Eurodeputata din Timişoara cere demisia preşedintelui Iohannis
Negocierile dintre USR şi PLUS au fost finalizate vineri, anunţă site-ul G4Media, citând surse din cele două partide. Potrivit înţelegerii, preşedintele USR, Dan Barna, va candida la alegerile prezidenţiale, în timp ce omologul său de la PLUS, Dacian Cioloş, a fost desemnat candidatul alianţei la funcţia de premier. USR și PLUS au încheiat vineri negocierile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au înţeles! Dan Barna, candidatul USR-PLUS pentru alegerile prezidenţiale
Ce-i drept, e drept. Protecţia Consumatorilor are dreptate, la Societatea de Transport Public Timişoara s-au făcut greşeli mari pentru că nu s-au solicitat la timp avizele necesare. O recunoaşte chiar primarul Nicolae Robu, care spune că cineva va trebui să plătească, dar şi că tramvaiele, deși vechi, nu ar fi lăsate să circule dacă ar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu admite greşelile de la societatea de transport a oraşului, dar cere înţelegere: nu putem înlocui tramvaiele peste noapte
Primăria Timişoara reia dezinsecţia aeriană efectuată pe raza oraşului. Societatea ploieşteană aflată în contract pentru dezinsecţie şi deratizare cu Primăria Timişoara, a anunţat că începând cu data de 22 iulie se vor executa servicii de dezinsecţie aeriană pe domeniul public al Municipiului Timişoara. Substanţa utilizată pentru efectuarea serviciilor de dezinsecţie este substanţa Cymina Plus, substanţă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timişoara se efectuează din nou dezinsecţie aeriană
Competiţia internă din cadrul USR Timişoara, care va desemna candidatul, probabil cel mai puternic, în competiţia pentru ocuparea fotoliului de primar al oraşului în următorul mandat, nu a fost deloc interesantă pentru acutualul edil-şef, Nicolae Robu. El a spus că nu a fost interesat de dezbaterea internă a partidului adversar şi că nici nu ştie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu, dezinteresat de dezbaterea organizată de USR pe tema candidatului la funcţia de edil-şef: Nu m-am născut primar, viaţa merge înainte
Turnul de Apă din zona Iozefin din Timişoara are deja schiţat un prim proiect pentru renovare. Societatea de specialitate aleasă de comisie lucrează deja la acest proiect, iar pe baza documentaţiei întocmite se vor putea face şi evaluările referitoare la costuri. Firma care a câştigat contractul atribuit de primărie pentru consultanţa aferentă proiectului de reabilitare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lucrează la documentaţia preliminară pentru reabilitarea turnului de apă din Iozefin
Accident rutier în vestul țării, în această după-amiază. Două autoturisme, în care se aflau patru persoane, s-au ciocnit pe un drum județean din localitatea Semlac, din județul Arad, iar una dintre persoane a rămas blocată în interiorul mașinii. În incident a fost implicat un autoturism marca Volkswagen, în care se aflau trei tineri – doi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezastru pe șosea: autoturisme distruse, patru persoane implicate în accident / FOTO
Preşedintele ALDE Timiş, Marian Cucşa, totodată vicepreşedinte naţional al formaţiunii lui Tăriceanu, îi cere, nici mai mult, nici mai puţin, lui Klaus Iohannis să demisioneze din funcţie. La alegerile din 26 mai, ALDE a luta 3,2% în Timiş, în timp ce pentru referedumul convocat de preşedinte au votat 6,4 milioane de români. Imediat după ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul De noaptea minţii! Marian Cucşa „trei procente” cere demisia preşedintelui Klaus Iohannis
Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com