Robu: Eu respect legea, nu ma intereseaza Varsandan. De la Rodica Aurelian a plecat scandalul de la Teatrul German

Cum e să fii șef în Primăria Timișoara și să n-ai habar de legile pe baza cărora îți desfășori activitatea? E o întrebare la care ar trebui să răspundă Rodica Aurelian, de la Resurse Umane, care și-a „amintit” prea târziu că ar fi o problemă legate de studiile directorului de la Teatrul German. Primarul Nicolae Robu spune că acesta nu are caracter, dar nu pomenește de vreo sancțiune pentru cea care a provocat tot scandalul.

Teatrul German Timișoara a rămas fără director, după ce, notat cu 9,88 la ultima evaluare și dându-i se posibilitatea să prezinte un nou plan de management, Lucian Vărșăndan a aflat că nu mai poate ocupa această funcție. Primăria Timişoara nu a organizat etapa următoare prevăzută de lege, și anume analiza, de către o comisie de specialitate, a noului proiect. Săptămâna trecută, viceprimarul Dan Diaconu explica, pentru deBanat.ro, că se caută o soluție. „Întârzierea în analiza proiectului de management este legată de interpretarea unor prevederi ale OUG 189/2008 (Ordonanța Caramitru – n.r.), privind managementul instituțiilor de cultură, față de care se așteaptă puncte de vedere ale unor departamente din PMT. Din punctul meu de vedere, Teatrul German a crescut enorm în perioada în care a fost condus de Lucian Vărșăndan, premiile și calitatea prestației artistice fiind doar o parte din indicatorii care să dovedească acest lucru. Sper să găsim soluțiile pentru a continua împreună”, spunea Diaconu.

Acum, primarul Nicolae Robu afirmă, cu subiect și predicat, că Lucian Vărșăndan nu mai are cum să fie director la TGST. „I-am explicat lui Lucian Vărșăndan, care m-a dezamăgit profund acum. L-am lăudat în nenumărate rânduri, a făcut management foarte bun la Teatrul German. M-am bucurat, la un moment, că poate obține un nou mandat, intrând pe o procedură specială, bazată pe faptul că a făcut un management performant și are un plan managerial apreciat (…) Rodica Aurelian, șefa Serviciului Resurse Umane, scoate din lege cerința ca directorul unei astfel de instituții să aibă studii de licență în domeniile 1, 2, 3. Dânsul nu le are (…) Cine își poate permite să nu respecte legea? Eu nu-mi permit așa ceva, pentru nimeni și nimic în lume, am spus de 1.000 de ori. I-am explicat frumos. Dezamăgirea mea este că, după ce i-am explicat că așa scrie în lege, și scrie neinterpretabil, nu cum este în anumite legi, tot insistă și vine cu hârtii că ei vor protesta. Ce-și închipuie cineva, că dacă protestează, eu încalc legea? Eu cred că suntem oameni cu capul pe umeri și mintea acasă, încât să înțelegem că legea este mai presus de orice”, a declarat, marți, Robu.

Articolul 3 al OUG 189/2008 a fost modificat în 2015 și spune că „managementul instituțiilor publice de cultură poate fi incredintat unei persoane fizice care îndeplineste cumulativ următoarele condiții (…) întrunește condițiile de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de activitate al instituției”.

În perioada în care lui Vărșăndan, absolvent de Litere și de Drept, i s-a permis să vină cu un nou proiect de management, legea era la fel ca acum. Doar că deja faimoasa Rodica Aurelian s-a trezit mai târziu că sunt condiții specifice legate de studii, iar acum Robu spune că Vărșăndan nu are caracter! „Rodica Aurelian mi-a sesizat cu întârziere. Are și ea o vină că, pe de o parte, a sesizat cu întârziere, pe de altă parte are încă o vină, că nu a făcut o comunicare scrisă înspre Lucian Vărșăndan. Dânsul se prevalează de asta, că nu a știut. A știut foarte bine. Mie îmi place să văd la oameni și caracter. S-a stopat procedura. Cine vrea să facă ilegalități să facă. Vrei să treci pe roșu? Mai poți, dar dai socoteală. Eu nu trec pe roșu, să fie limpede. Nu mă interesează niciun Vărșăndan și nimeni, pentru mine legea este sfântă. Vreau să fim foarte clari. Ei nu înțeleg un lucru elementar, dacă cineva a greșit la un moment dat, trebuie să persistăm în greșeală sau trebuie să vedem, stai puțin, că legea prevede altceva?”, explică primarul.

Întrebat cine răspunde pentru această situație, Robu a evitat un răspuns clar. „E o încurcătură destul de urâtă. Mie nu-mi plac oamenii care se victimizează. Îl chem la mine (pe Lucian Vărșăndan – n.r.) și îi propun să-i deleg prerogative de director, dar nu vrea, pentru că spune că vrea să meargă în instanță și asta l-ar încurca. Atunci i-am cerut să-mi recomande pe cineva în Teatrul German, de încredere, care să facă treabă bună. Mi-a spus că nu-mi recomandă pe nimeni. Nu vă supărați, din clipa aceea i-am spus «La revedere», eu nu-mi pierd vremea cu un om cu un asemenea caracter. Dincolo de capacitatea lui managerială”, a spus acesta. El va numi pe cineva care să preia prerogativele de director la TGST. Rodica Aurelian a fost considerată protejata fostului secretar al Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari, ieșit la pensie între timp. În ultimul an, ea și-a trecut în declarația de avere un apartament cumpărat în Tenerife, iar fiul ei este unul dintre cei care ar trebui să primească gratuit teren de casă de la primărie.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Poli 21 a spus: (noiembrie 7th, 2017 at 16:46 )

Acest pitecantrop care incalca zeci de legi zilnic ( si in primul rind legea bunului simt – bun simt care ii lipseste cu desavirsire) are tupeul sa vorbeasca despre respectarea legii. Astept cu nerabdare ziua in care legea il va duce acolo unde ii este locul , adica la puscarie, caci pentru el nici balamucul nu mai este deajuns.

Stelu a spus: (noiembrie 7th, 2017 at 18:13 )

Varsandan ăsta nu are studiile cerute de lege. Restul reprezintă discuții sterile.

mara marin a spus: (noiembrie 7th, 2017 at 18:36 )

Cum am putea afla si noi, Domnule primar, ce inseamna „studii cu licenta din domeniile 1,2,3 din lege”? Care lege? Ce, 1,2,3 ? Cu asa ceva ati fost imbrobodit si ati crezut-o pe Doamna Aurelian precum pe moastele Sfintei Paraschieva, fara sa va consultati juristii ? Frumos caracter, ca tot ati amintit despre el !! Iar presa, de ce nu a lamurit acest aspect care se pare ca a declansat scandalul?

mara marin a spus: (noiembrie 7th, 2017 at 18:50 )

Stelu @ :Stai jos, nota 3 ! De ce vorbesti ca Dom „primar, fara acoperire si nimic concret? Ia scrie tu aici repejor, ca sa vada si natiunea, care-i legea si articolul la care te referi, cand decretezi ca „nu are studiile cerute de lege ” ! Altfel, degeaba stradania ta de a ne lumina in aceasta problema !!

@ramona a spus: (noiembrie 7th, 2017 at 22:36 )

Bravo Ramona.Toata lumea știe ca acest individ începe lucrul după ora 12 și durează maxim doua ore.Toti oamenii capabili au plecat datorită debandadei de acolo.Mana lui dreapta este o avocata uitată de timp și care primește o grămada de bani din impozitele timișorenilor.

mara marin a spus: (noiembrie 8th, 2017 at 08:41 )

@Ramona .Pai daca numai in doua ore de munca pe zi , a putut managerul Varsandan sa duca teatrul la o performanta unanim recunoscuta, chiar ca-i superman, nu -i asa, draga Ramona? Tu ce performante realizezi in doua ore zilnic, in afara de pusul parului pe bigudiuri?

@ramona a spus: (noiembrie 8th, 2017 at 10:20 )

Nu Varsandan a realizat lucrurile acestea,ci angajatii capabili din teatru care au muncit de dimineata pana seara pe un salar mizer,macar de anul acesta li s-au mai marit si lor salariile.Asta inseamna sistemul bugetar: prostii muncesc si sefii trag ponoasele.

DR.EVIL a spus: (noiembrie 8th, 2017 at 14:27 )

ARE VARSANDAN ASTA STUDIILE LEGALE? DACA NU, ATUNCI PA. DACA LE RE, ATUNCI CINEVA DIN PMT SA RASPUNDA. SCURT!

mara marin a spus: (noiembrie 8th, 2017 at 17:56 )

“Lucrurile astea”, adica performanta deosebita a teatrului a realizat-o un colectiv exceptional, condus de un manager cel putin de aceeiasi calitate. Un actor bun, este pus in valoare de un regizor bun. Poti sa ma contrazici ? Tot asa si cu directorul si colectivul de actori.
Vei ingalbeni de surprindere insa, afland ca acest colectiv isi reclama directorul inapoi. Si vei mai ingalbeni inca o data, afland ca insusi domnul primar il apreciaza personal, pentru performantele realizate .
Cat despre abordarea problemei salarizarii in sistemul bugetar, daca si pe asta i-o pui in spinarea lui Varsandan, ca pe falsele acuzatii din asertiunea anterioara, pai iar ai nnimerit-o precum nuca in perete ! Macar nu te mai fa public, de rasul copiilor!! Ai inca o nota 2, n-ai inteles sa stai jos??

mara marin a spus: (noiembrie 8th, 2017 at 18:59 )

@ DR. EVIL. In principiu , ai dreptate doctore ! Doar ca Primaria, – dupa cum deducem din presa care comenteaza cazul,- nu a stiut sa spuna care sunt studiile necesare de care face caz si pentru care a generat scandalul si dezordinea. Pai nu-i ca la balamuc??
Iar daca este vorba de vreo intrepretare a legilor, s-o faca cei care se pricep, mai putin in cazul in care primarul nostru le stie pe toate si nu are nevoie de sfaturile specialistilor.

Cat despre apelativul “Varsandan asta”, s-ar impune doctore, putina decenta a exprimarii, ca nici tu nu esti “asta”si cu atat mai putin, nici fostul manager Varsandan.

DR.EVIL a spus: (noiembrie 9th, 2017 at 09:34 )

VARSANDAN LUCIAN, TE CREZI FEMEIE? „@MARA MARIN”, CU TINE VORBESC, BA BAIATULE! TE CREZI FEMEIE? DA ORI BA? 🙂 ITI IEI FLEGME CA ULTIMUL BOSCHETAR DIN GARA, DAR TOT TE IEI IN CLANTA CU TOTI PE AICI. CE STUDII AI, BA BAIATULE? ESTI COPLESIT DE SITUATIE? ESTI DISPERAT CA S-A SPART PUSCULITA DE BANI? TI-AU LUAT ASTIA VACA PE CARE O MULGEAI CU NERUSINARE?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai

Politica vezi arhiva Politica

Raoul Trifan

Raoul Trifan despre majorările de taxe pregătite de guvernanţi: Coaliția Săraciei reduce nivelul de trai al românilor

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan taxează noile bâlbâieli ale coaliţiei PSD-PNL privind introducerea (sau nu) a impozitării progresive. El spune că în loc să aducă îmbunătăţiri colectărilor, să scadă TVA-ul şi accizele la carburanţi, actuala putere vrea să majoreze taxelele. Raoul Trifan afirmă că, după 7 luni cu PSD-PNL-UDMR la guvernare, economia arată dezastruos:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre majorările de taxe pregătite de guvernanţi: Coaliția Săraciei reduce nivelul de trai al românilor
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Pas mare spre salvare. Poli a învins Sighișoara în primul meci al barajului

Județul Brașov este locul de desfășurare a două baraje cu implicare timișoreană. Echipa de handbal dispută trei partide la Ghimbav, în timp ce formația de fotbal Poli joacă sâmbătă sub Tâmpa returul dublei manșe de menținere în eșalonul secund. Deutul a fost bun. SCM Politehnica Timișoara se impune cu scorul de 36 la 27 în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pas mare spre salvare. Poli a învins Sighișoara în primul meci al barajului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Regiunea Vest este prima din România care are un Program Operațional Regional propriu

Regiunea Vest devine oficial prima în care va exista un Program Operațional Regional propriu. Guvernul României a avizat astăzi Programul Operațional Regional al Regiunii Vest, pentru exercițiul financiar 2021-2027, pregătit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în premieră în calitate de Autoritate de Management. Este un moment istoric, din punct de vedere al descentralizării,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest este prima din România care are un Program Operațional Regional propriu

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

SCM USAMVB Timișoara încheie sezonul regular cu trei meciuri în deplasare. Dacă primul este programat în apropiere, în Valea Jiului, celelalte două vor avea loc în Nord-Estul îndepărtat. Băieții noștri vor întâlni Știința Petroșani, câștigătoarea ultimelor două ediții ale Diviziei Naționale de Rugby, într-o partidă programată sâmbătă, la ora 14,00. Timișoara și Petroșani au câte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Petroșani, primul dintre cele trei meciuri consecutive în deplasare pentru rugbiștii Timișoarei
De ziua copiilor, pe 1 iunie 2022, TAROM organizează zboruri speciale de aproximativ 45 de minute dedicate celor mici, cu decolare din București și din Timișoara, în cadrul celei de-a doua ediție a evenimentului „Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor!”. Mai precis, avioanele vor pleca de pe aeroport, vor face o scurta tura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cadou pentru cei mici de ziua copiilor. Compania națională aeriană oferă zboruri speciale pentru aceștia
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan taxează noile bâlbâieli ale coaliţiei PSD-PNL privind introducerea (sau nu) a impozitării progresive. El spune că în loc să aducă îmbunătăţiri colectărilor, să scadă TVA-ul şi accizele la carburanţi, actuala putere vrea să majoreze taxelele. Raoul Trifan afirmă că, după 7 luni cu PSD-PNL-UDMR la guvernare, economia arată dezastruos:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre majorările de taxe pregătite de guvernanţi: Coaliția Săraciei reduce nivelul de trai al românilor
Proiectul viitoarei parcări multietajate de la Spitalul de Copii, prima de acest gen realizată de sectoru public la Timișoara, are acum desemnat proiectant pentru studiul de fezabilitate. În urma licitației, contractul a fost atribuit unui grup de firme condus de o societate din București. Contractul a fost atribuit celor de la Studio Art Construct (lider...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un grup condus de o firmă din București va face Studiul de Fezabilitate pentru viitoarea parcare de la Spitalul de Copii/Foto
Veteranul Marius Sadoveac (37 de ani) este golgheterul ediției 2021/2022 a Ligii Zimbrilor. Interul dreapta al Politehnicii Timișoara a înscris 168 de goluri în numai 19 partide disputate și s-a clasat primul în topul marcatorilor primului eșalon masculin, cu o medie de aproape 9 goluri pe joc. Podiumul este completat de doi moldoveni, Gabriel Bujor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu contează vârsta, Marius Sadoveac e ca vinul! Golgheter în Liga Zimbrilor la 37 de ani
Proiectul de modificare a regulamentului de funcționare al Timpark, prin intermediul cărora mașinile de firmă ale locatarilor sau cea de a doua mașină a familiei poate primi abonament de tip rezident intră în sfârșit la votul consilierilor locali. Exact abonamentele de tip Rezident au creat și cele mai mari probleme. Odată pornit programul de acordare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se votează modificarea regulamentului Timpark. Mașinile de firmă și cea a soției devin „Rezident”
Membrii Comisiei pentru Agricultură, Dezvoltare Rurală şi Turism au avut o şedinţă la Fârdea, la întâlnire participând şi primăriţa comunei respective. Principala temă a discuţiilor a fost ca Lacul Surduc să ajungă zonă de interes turistic local cu ajutorul CJ Timiș. La propunerea lui Alexandru Iovescu, preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Dezvoltare Rurală şi Turism a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezvoltarea turistică a Lacului Surduc, din nou în atenţia Consiliului Judeţean
În zilele de 19-20 mai, în intervalele orare 06:00-12:00 și 18:00-02:00, la nivelul Poliției Municipiului Timișoara, polițiștii timișoreni împreună cu polițiștii din cadrul Direcției de Poliție Locală Timișoara au organizat o razie care a avut drept scop asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, creșterea vizibilității și autorității polițienești, prevenirea migrației ilegale precum și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Razie ca la carte efectuată de poliţişti. Vezi rezultatele
Top