Cateva zeci de lucrari semnate Corneliu Baba, luate inapoi de Muzeul National de Arta. Din vina Muzeului de Arta Timisoara

Muzeul de Artă al Timișoarei, Capitală Culturală Europeană 2021, este prins în ofsaid! Pentru că nu a respectat contractul, instituția condusă de Victor Neumann va rămâne fără mai multe lucrări semnate Corneliu Baba, împrumutate de la Muzeul Național de Artă. Acestea urmează să fie luate din Palatul Baroc, în prezența unui avocat, și duse la București.

Muzeul de Artă din Timișoara este în posesia Colecției Corneliu Baba, donată chiar de artist, însă cu condiția ca ea să fie expusă alături de alte lucrări Baba, împrumutate de la Muzeul Național de Artă. Între cele două instituții de cultură există un contract care vizează 27 lucrări, dar acesta va fi reziliat la finele acestei luni, la cererea partenerului din București. „În ședința din 30 ianuarie, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a notificat conducerea Muzeului de Artă Timișoara, recomandând imperativ «constituirea în regim de urgență a unei comisii interne de inventariere în vederea soluționării situației litigioase cu Muzeul Național de Artă al României». Muzeul Național de Artă al României a notificat, la rândul lui, rezilierea contractului de împrumut nr. C302/14.11.2017 începând cu data de 28 februarie 2018. Predarea se va face în ziua de 28 februarie a.c., în prezența avocatului Muzeului Național de Artă al României, a unei comisii de specialiști desemnați de MNAR, care va proceda, alături de specialiștii desemnați de Muzeul de Artă Timișoara, la recepția și la evaluarea stării de conservare, precum și predarea lucrărilor pentru lotul de lucrări împrumutate”, a anunțat, pe Facebook, Marcel Tolcea.

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a luat această decizie după ce arh. Liviu Constantinescu, directorul general interimar al MNAR, a sesizat nerespectarea clauzelor din contractul de împrumut încheiat între respectiva instituție muzeală și Muzeul de Artă Timișoara. „Oare ce ar gândi Maestrul Baba despre cum procedează domnul Victor Neumann cu arta sa?”, se mai întreabă Marcel Tolcea. Acesta a fost director al Muzeului de Artă Timșoara timp de aproape 7 ani, până pe 28 mai 2013, când a fost demis, chiar de ziua sa, de vechea conducere a CJ Timiș. Tolcea, director al MArT de ani buni, a primit atunci, la evaluarea anuală, nota… 5.89! Colecția Baba cuprinde 90 de obiecte, în marea majoritate tablouri, dar și câteva obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba. La baza colecției stă donația făcută des oția artistului, căreia i se adaugă tablouri de la Muzeul Național de Artă, cu titlu de împrumut.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

NickyBobu a spus: (februarie 13th, 2018 at 08:32 )

Neumann e prea ocupat cu Capitala Culturala Europeana. Ce atata tam tam? Omul a fost solicitat sa fie in CA al asociatiei si depune eforturi intense pentru asta. Va rog frumos putin respect.

PS: Sunt mandru ca sunt comtemporan cu fratii.

 
anteconbega a spus: (februarie 13th, 2018 at 10:53 )

E.S. Vasile Gheorghe Popovici a dat bine cu paru’! Neumann e K.O. Tolcea O.K.!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top