Trei hectare de zonă verde, un muzeu, un laborator pentru micii curioși – așa arată Aquapic, centrul educațional deschis în vechea uzină de apă industrială a Timișoarei. El se va deschide oficial după Paști, dar, înainte de asta, în martie, timp de o săptămână, copiii sunt așteptați să vadă ce se întâmplă aici.
Copiii care vor să învețe lucruri interesante despre apă și mediu, dar și despre istoria Timișoarei sunt așteptați la Aquapic, un centru experimental implementat de Fundația Aquademica, Aquatim și Asociația Urban Survey. Centrul aflat pe str. Frederic Mistral nr. 1 va găzdui, în perioada 19-23 martie, zilnic, între orele 11 și 13, activități educative pentru grupuri de copii însoțite de cadre didactice. Activitățile, organizate de Aquatim în colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Banat, sunt dedicate Zilei Mondiale a Apei și se adresează copiilor între 5 și 12 ani. Înscrierile se fac pe bază de programare. În caz de vreme nefavorabilă, acestea vor fi reprogramate. Cadrele didactice interesate pot contacta organizatorii pe e-mail, la aquapic@aquademica.ro, sau telefonic, la 0256-201.370 – Aquatim, Birou Comunicare și Relații Publice.
Muzeul amenajat în Sala Mașinilor din clădirea fostei uzine de apă industrială păstrează pompele, manometrele, vanele și panoul de comandă la fel ca acum 100 de ani, când uzina a fost dată în folosință. Există o mulțime de panouri explicative, de unde cei mici pot afla povestea apei industriale, cu apogeul și declinul ei. Există, de asemenea, un minilaborator amenajat într-o clădire tip container, unde copiii vor putea face tot felul de experimente de fizică și chimie. Pot fi găsite aici și exponate interactive – Circuitul apei în natură, Plouă cu întrebări, Pescuit de deșeuri în canalizare, Răspunsul corect e pe… țeavă, Puzzle gigant din cuburi, dar și diverse instalații care redau transportul apei, amplasate în zona verde. Centrul Aquapic, amenajat în anul 2017 în incinta uzinei vechi de apă industrială, de către Aquatim, fundația Aquademica și Asociația Urban Survey, a beneficiat de o finanțare ING Bank România prin câștigarea concursului național de proiecte Urbaniada. Centrul se va deschide după Paști, săptămâna dedicată apei fiind doar o „avanpremieră” a activităților tematice educative ce vor avea loc aici, din primăvară până în toamnă.
Comentarii prin facebook