Sa nu demolam stadionul: acolo a cantat Shakira! Infrastructura sportiva, intre doua ore de discutii si o strangere formala de mana

Peste două ore de discuții și nimic concret – așa a fost dezbaterea la care au participat zeci de oameni, care au cerut și sală polivalentă, și stadion. Vor asta și șefii administrației locale, dar de la vrut la putut e cale lungă și câteva „mici” obstacole. Aceștia nu se pun de acord cu locul în care ar putea fi construite sala și stadionul și, în plus, e vorba de zeci de milioane de euro, care nu pică din cer.

Consilieri locali și județeni PSD, celebra macheta din polistiren cu pomișori a unui campus sportiv, pe care primarul o arată cui vrea s-o vadă de vreo trei ani, ultrași și pensionari revoltați – câteva zeci de oameni s-au înghesuit, marți seară, în subsolul unui club timișorean unde s-a dezbătut, timp de peste 2 ceasuri, soarta infrastructurii sportive locale. Discuția a fost organizată de Cristi Brâncovan, care și-a asumat și rolul de moderator. Oamenii au cerut, în prima parte, terenuri de baschet și un stadion pentru echipa de rugby, promițându-li-se, din partea primăriei, bazele sportive multifuncționale din cele 4 cartiere, care nu există decât pe hârtie, dar și investiții la „Gheorghe Rășcanu”, anunțate, de altfel, încă de anul trecut, dar nici măcar începute.

Cele mai importante teme au fost sala polivalentă și stadionul. Primarul Timișoarei a venit, din nou, cu macheta din polistiren pe care a prezentat-o prima dată în 2015, căreia i-a „atașat”, de această dată, o prezentare 3D. Campusul sportiv din zona actualului „Dan Păltinișanu” ar trebui să includă atât vechea arenă, cât și un stadion nou de 32.000 locuri, o sală polivalentă, un patinoar, terenuri de sport, săli de conferințe, policlinică, locuri de parcare și multe spații verzi. Cât ar costa o investiție „cum puține orașe din lume au” nu se știe. Evident, nu se știe nici de unde ar putea veni banii. Edilul a spus că poartă din 2012 o corespondență cu Compania Națională de Investiții, dar nu are nimic concret. Nimic concret nu are nici președintele CJ Timiș, Călin Dobra, conform căruia discuții cu CNI se poartă din 2014. Apoi a început disputa, pentru că, așa cum se știe deja, viitorul amplasament al sălii polivalente este de multă vreme motiv de râcă între administrația locală și cea județeană.

„Sala polivalentă nu este obiectiv finanțat nici de către CJ, nici de către PMT. Este finanțat de CNI. Acei specialiști care vor să finanțeze o investiție de aproape 60 de milioane de euro, din păcate, din cauza acestor ambiții, vom ajunge să nu avem această investiție, din cauza orgoliilor noastre care depășesc orice limită. Decizia este la cei care finanțează, să aleagă cea mai bună locație. Suntem la limită, prin ceea ce face PMT, să pierdem această investiție. S-au făcut adrese de amenințare la conducerea CNI pentru a nu realiza aceste investiții. Primarul Timișoarei trebuie să recunoască că în 2012 am câștigat împreună și tot n-am beneficiat de nimic. Nu se face la Giroc, se face la 250 de metri cum se termină placa unde scrie municipiul Timișoara, se face cu acces pe centura de sud. CJ este în discuție cu CNI din 2014 legat de aceste investiții: sala polivalentă, stadion. Ne-a solicitat CNI să punem teren la dispoziție pentru o astfel de investiție și am pus 9 hectare de teren, iar solicitarea este de 6,5 hectare. Asta este realitatea”, a spus Dobra.

„Haideți să nu ne subestimăm unii altora inteligența (…) Realitatea este că municipalitatea, la inițiativa mea, a dezvoltat, cu ajutorul unor specialiști, care aveau în lucru masterplanul general al orașlui, un campus sportiv al Timișoarei. Acești specialiști sunt cei care au elaborat PUG-ul de la Cluj. Unde în țara asta CJ face sală polivalentă în reședința de județ sau o preia, unde face stadion sau îl preia? La Craiova tocmai s-a făcut un stadion, e al municipalității, în Cluj e al municipalității, în Ploiești e al municipalității, oriunde mergem este al municipalității. Eu nu am orgolii, se încearcă crearea unor povești că eu prin orgoliul meu blochez. Nu este înscris în CF (terenul propus în zona «Dan Păltinișanu» – n.r.), dar e liber de sarcini. De ce nu e bun? În Giroc trebuie amenajate drumuri, canalizare… de ce nu e bună o locație care are de toate?”, a replicat primarul Timișoarei.

S-a trecut apoi la dispute pe tema suprafeței puse la dispoziție către CNI pentru construirea sălii polivalente. 5,5 hectare ar da primăria în zona „Dan Păltinișanu”, deși CNI cere minimum 6 – susține Dobra, care a venit și cu niște extrase CF, care ar demonstra că parcelele PMT nu formează un lot compact. „Domnul primar a recunoscut, specialiștii de la CNI au venit pe teren să vadă exact dacă ceea ce e pe acte corespunde cu realitatea în teren. Cum apare această linie ferată, există și un drum asfaltat. A făcut plângeri la CNI, că îi amenință cu procuratura, așa cum ne amenință și pe noi (…) Dl primar, dacă terenul e bun, de ce ați dat pe Calea Torontalului? V-ați dat seama că nu stă în picioare și nu e legal juridic terenul respectiv (…) Dacă CNI hotărăște că cel mai bun teren este cel pus la dispoziție de PMT, vă asigur că toată lumea va susține această investiție. Dar vreau garanție și din partea domnului primar că dacă CNI hotărăște că cel mai bun teren este la Giroc, atunci și consilierii județeni ai PNL vor vota”, a spus șeful CJ. „Vă dau în judecată, este terenul primăriei (…) Dacă ar veni 16.000 de oameni, Calea Martirilor ar fi blocată. Am propus terenul de pe Calea Torontalului să las decidentul politic fără replică. Să dați stadionul primăriei, primăria vă dă teren să faceți mai departe diligențele începute de mine pentru stadion. De ce trebuie să demolați să construiți un stadion nou, când primăria are locație?”, i-a replicat edilul șef.

S-a făcut astfel pasul și către stadion. Actualul „Dan Păltinișanu” este în proprietatea CJ Timiș, instituție al cărei președinte a decis să-l închidă definitiv într-un viitor nu prea îndepărtat, urmând apoi să fie demolat, iar în locul lui să fie construit unul nou. Asta, pentru că există o expertiză care spune că este nevoie de o reabilitare totală, fiindcă, în acest moment, arena nu este sigură. „Cel mai probabil, stadonul va fi dărâmat și construit altul nou. Acum nu sunt bani de la CNI pentru asta, dar poate vom reuși noi sa construim unul nou, pe amplasamentul actualului stadion”, a spus Dobra. Conform acestuia, demolarea nu se va face până când nu va exista finanțare și, deci, un proiect și o firmă care să facă lucrarea. Constructorul ar urma să fie și cel care va demola vechea arenă. Primarul a făcut apel la… sentimente. „Eu zic ca responsabilii de la CJ să ne dea nouă stadionul și îl reparăm noi. E păcat de istoria orașului, să dărâmăm stadionul. Aici a cântat și Shakira, avem atâtea amintiri frumoase”, a spus edilul, moment în care asistența, deja iritată de interminabilele contre între protagoniști, a izbucnit în râs. Primarul a amintit și de sondajul pe care l-a făcut pe Facebook, conform căruia 78% din repondenți susțin varianta sa. În sală a fost din nou rumoare, pentru că mai mulți participanți au spus că sunt blocați pe pagina primarului și, deci, nu pot vota. Edilul le-a replicat că sigur au făcut ceva nepotrivit, că nu i-a blocat degeaba și că nu permite nimănui să-l jignească pe propria pagină.

La cum au arătat lucrurile marți seară, e greu de crezut că, foarte curând, cele două părți vor reuși să se pună de acord. Asta, deși președintele CJ și primarul Timișoarei și-au dat formal mâna, acceptând cam cu jumătate de gură să colaboreze pe această temă, evident, spre binele comunității. „Acceptați ce v-am propus: vă cedăm terenul, sunteți la Putere și realizați și pentru Timișoara obiective care sunt peste tot. Vă dăm teren, dar faceți în Timișoara aceste obiective. La Cluj sunt unul lângă altul, minunat, într-un tandem excepțional”, a spus primarul. „Soluția este foarte simplă: finanțează Ministerul Dezvoltării, Guvernul, prin CNI. Se aprobă pe terenul PMT, are toată susținerea dl primar. Nu se aprobă la PMT, ci se aprobă la CJ, haideți să dăm mâna să îl facem acolo unde CNI aprobă”, a replicat Dobra. „Ne dăm mâna și mergem la București, dar pentru Timișoara. Acceptați să se facă în Timișoara unde trebuie, fiți raționali. Nu după comanda politică! (..) Mâna o dau, dar Timișoara va avea sala polivalentă. Dacă o face CNI foarte bine, asta ar fi normalitatea. Dacă nu se înțelege, o vom face pe bani de la bugetul local”, a spus ulterior edilul-șef. Acesta a recunoscut că nu și-ar asuma stadionul în starea în care este acum, dar propune să se facă investiții.

Una peste alta, CNI nu are prea curând în plan construirea unui stadion la Timișoara, deși tocmai a început demersurile pentru unul la Slatina. Lucrurile ar fi cu o fracțiune mai clare în ceea ce privește sala polivalentă. „Săptămâna trecută am discutat cu CNI legat de locație. Mi-au transmis că în perioada imediat următoare vor decide să înceapă acest proiect. Sper să se întâmple acest lucru. Au primit amenințări scrise din partea primarului Timișoarei, cu plângeri penale, și s-ar putea să nu se mai întâmple nimic. Este vorba despre un teren pe Calea Girocului, pe care CNI îl acceptă”, spune Călin Dobra. „Ultima înștiințare oficială de la CNI este aceea prin care se prefac că nici nu au văzut propunerea Calea Torontaului. Îmi spun din nou că niciuna din acele locații pe care le-am propus nu este potrivită și că se optează pentru locația din comuna Giroc. Nu spune că este bătută în cuie, dar spune doar că locațiile propuse de primărie în zona stadionului «Dan Păltinișanu» nu corespund, în schimb corespund cele de la CJ (…) Este evident că este o chestiune politică (…) CNI spune că e bună locația de la Giroc, dar nu menționează că ar fi liberă de sarcini. Așa ar fi fost corect, să facă mențiunea. Dar nu este suspect că CNI nu pomenește absolut nimic despre propunerea mea legată de Calea Torontalului? Să-mi spună că nu e bună dintr-un motiv sau altul. E ca și cum nu aș fi trimis acea propunere. Or, eu reiterez ideea. Sunt 93 hectare, suprafață compactă, liberă de sarcini. Nu pomenește CNI nimic”, declară, la rândul lui, primarul Timișoarei.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Ion Oncescu a spus: (martie 14th, 2018 at 20:34 )

Nu sunt fan Robu, dar trebuie sa recunosc ca are dreptate. Cinste lui!

 
Coman a spus: (martie 15th, 2018 at 22:59 )

Păcat, ca domnul Robi nu l-a susținut pe Alin Nica pentru președinția CJT și toate aceste discuții și contre inutile erau evitate !!! Timișoreni și bănățeni ar fi avut de câștigat!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Aeroportul International Timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CNAIR îl acuză pe Nicolae Robu de lipsă de interes față de centura de Sud a Timișoarei

Reprezentanții CNAIR au comentat „ultimele alegații prezentate pe pagina sa de facebook de primarul Timișoarei, domnul Nicolae Robu, referitoare la Centura Timișoara Sud”. Cei de la CNAIR transmit că directorul general Narcis Neaga nu a avut niciun fel de discuție cu Nicolae Robu nici telefonic, nici sub o altă formă. Într-o postare pe Facebook, primarul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CNAIR îl acuză pe Nicolae Robu de lipsă de interes față de centura de Sud a Timișoarei
Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

USR și PLUS decid pe 2 februarie dacă merg împreună la europarlamentare

USR și partidul lui Dacian Cioloș, PLUS, vor decide pe data de 2 februarie dacă vor forma o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare sau vor merge pe liste separate. Varianta cea mai probabilă este cea a listei comune, al cărei cap va fi Cioloș. Pe data de 2 februarie va avea loc atât o reuniune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR și PLUS decid pe 2 februarie dacă merg împreună la europarlamentare
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Ripensia Timișoara debutează în sezonul amicalelor cu o victorie

Ripensia a câştigat primul meci pe care l-a disputat în 2019. Marţi, 22 ianuarie, la Urseni, pe un teren acoperit aproape în totalitate de zăpadă, „roş-galbenii” au învins liderul Ligii a IV-a Timiş, Fortuna Becicherecu Mic, cu 3-1. Scorul a fost deschis în minutul 7, de către căpitanul divizionarei secunde. Dumiter a fost faultat în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ripensia Timișoara debutează în sezonul amicalelor cu o victorie
CCIAT

Social vezi arhiva Social

Bărbat decedat după ce a făcut infarct în timp ce conducea un autoturism / FOTO

Sfârșit neașteptat pentru un bărbat în vârstă de 62 de ani, din localitatea hunedoreană Balșa. Acesta se afla la volanul autoturismului său, atunci când a făcut un infarct. Incidentul s-a produs pe DJ 705, chiar în localitatea unde este domiciliat, potrivit site-ului servuspress.ro. A fost nevoie de intervenția pompierilor din partea Detașamentului Orăștie, întrucât autoturismul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bărbat decedat după ce a făcut infarct în timp ce conducea un autoturism / FOTO

Economic vezi arhiva Economic

Salonul Industriei Ușoare își deschide porțile pentru marele public

Ediția de primăvară a Salonului Industriei Ușoare inaugurează calendarul expozițional al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pentru anul 2019. Evenimentul va avea loc în perioada 20-24 februarie la Centrul Regional de Afaceri.   CCIA Timiș găzduiește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, eveniment devenit tradițional în rândul expozițiilor de profil din vestul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salonul Industriei Ușoare își deschide porțile pentru marele public

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Reprezentanții CNAIR au comentat „ultimele alegații prezentate pe pagina sa de facebook de primarul Timișoarei, domnul Nicolae Robu, referitoare la Centura Timișoara Sud”. Cei de la CNAIR transmit că directorul general Narcis Neaga nu a avut niciun fel de discuție cu Nicolae Robu nici telefonic, nici sub o altă formă. Într-o postare pe Facebook, primarul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CNAIR îl acuză pe Nicolae Robu de lipsă de interes față de centura de Sud a Timișoarei
Ediția de primăvară a Salonului Industriei Ușoare inaugurează calendarul expozițional al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pentru anul 2019. Evenimentul va avea loc în perioada 20-24 februarie la Centrul Regional de Afaceri.   CCIA Timiș găzduiește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, eveniment devenit tradițional în rândul expozițiilor de profil din vestul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salonul Industriei Ușoare își deschide porțile pentru marele public
Sfârșit neașteptat pentru un bărbat în vârstă de 62 de ani, din localitatea hunedoreană Balșa. Acesta se afla la volanul autoturismului său, atunci când a făcut un infarct. Incidentul s-a produs pe DJ 705, chiar în localitatea unde este domiciliat, potrivit site-ului servuspress.ro. A fost nevoie de intervenția pompierilor din partea Detașamentului Orăștie, întrucât autoturismul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bărbat decedat după ce a făcut infarct în timp ce conducea un autoturism / FOTO
Un bărbat din vestul țării, bănuit de cămătărie, a fost „săltat” de polițiști, în urma unei percheziții pe care au efectuat-o în locuința sa. Acesta se afla în vizorul oamenilor legii, fiind bănuit de efectuarea unor operațiuni financiare fără drept – camătă. Polițiștii orașului Chișineu Criș au găsit în locuința bărbatului în vârstă de 36...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 17 carduri bancare, buletine și peste 15.000 de lei, găsite în casa unui cămătar
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top