La Ciacova, la aproximativ 30 de kilometri de Timișoara, a avut loc, sâmbătă seara, prima ediție a Festivalului Păturatei. Totul a stat sub amenințarea ploii, dar asta nu i-a împiedicat pe participanți să stea la rând minute bune ca să prindă o porție de păturată.
În prim-planul evenimentului de la Ciacova a fost păturata pe crumpi, un preparat tradițional al zonei, care a fost gătită la fața locului și împărțită participanților. Festivalul este la prima ediție și mai are încă „de lucru” pentru a atrage și timișorenii, pentru a se desfășiura evenimente pe placul lor. Atmosfera a fost una de festival… rural, cu tarabe de tot felul, jocuri pentru copii și muzică populară.
Păturata însă a fost la înălțime. Se prepară relativ ușor. O foaie de aluat ca de tăiței, întinsă pe o masă, se rulează și se strânge în forma unui melc. Apoi este „trântită” peste o tocană de cartofi, iar după ce fierbe este gata de mâncat. De-a lungul timpului, bănățenii au mai îmbunătățit tocănița cu brânză, carne sau cârnați, dar, la origine, preparatul era unul de post, în care mărarul este un ingredient important. La Ciacova, păturata pe crumpi a fost gătită de bucătari sub ochii curioșilor, în oale și cazane, iar după ce a fost gata a fost dată gratuit celor prezenți. S-au format cozi mari, iar oamenii au așteptat minute bune să fie gata păturata și să prindă o porție. Un maestru în bucătărie a făcut chiar și o păturată „în țăst”, pe cărbuni, fără a folosi flacăra dată de gazul din butelie. A fost mâncare, a fost muzică populară, au fost jocuri pentru copii și mulți stropi de ploaie. A fost prima ediție. La mai mare!
Comentarii prin facebook