Nicio lucrare de amenajare nu poate fi făcută, la Timișoara, fără… tăieri de copaci. Aceasta pare fi concluzia ultimelor șantiere deschise în oraș. De această dată, au căzut sub drujbe o parte din copacii de pe Bd. Mihai Viteazu, pe partea pe care se află Direcția Apelor. UPDATE: Cei doi arbori tăiați marți erau uscați și erau un pericol pentru trecători.
Șantierul de pe Bd. Mihai Viteazu a fost deschis săptămâna trecută, cu scoaterea bordurilor și săparea unor șanturi între între trotuar și carosabil, pe partea dreaptă cum vii dinspre centru spre Piața Bălcescu. Lucrarea nu a fost anunțată, iar restricționarea unei benzi de circulație a fost constatată în trafic de șoferii care aveau drum prin zonă. Conform reprezentanților PMT, pe Bd. Mihai Viteazu urma să fie schimbate bordurile și să fie refăcută suprafața carosabilă. Apoi, deși în prima fază nu era prevăzută o astfel de operațiune, angajații SDM au început lucrul și la trotuare. „Rămâne același profil stradal de acum, cu două benzi pe sens și parcări în lungul bordurii pe ambele părți. Vor fi refăcute trotuarele, care vor fi împărțite în piste de biciclete și alei pietonale”, explica primarul Nicolae Robu. Cât va dura lucrarea nu se știe.
Marți dimineață, pe Bd. Mihai Viteazu au căzut, sub drujbe, primii arbori. Unul dintre ei se afla în fața sediul ABAB, iar altul, înspre Piața Bălcescu, pe aceeași parte a trotuarului. Este vorba despre copaci mari, care făceau umbră pentru trecători.
UPDATE1: „Nu știu câți copaci se vor tăia pe Bd. Mihai Viteazu, nu am discutat acest subiect. Urmează să fac și o deplasare pe teren”, spune primarul Nicolae Robu.
UPDATE2: Cei de la PMT susțin că tăierea arborilor de pe Mihai Viteazu era absolut necesară, pentru că aceștia erau uscați. Copacul din fața sediului ABAB a fost toaletat în martie 2107, sub îndrumarea celor de la AsoP. „La invitația Primăriei Municipiului Timișoara, reprezentanții Asociației Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest au participat la o întâlnire de lucru având ca obiect tăierile aplicate în coronamentul arborilor, alături de cadre universitare din partea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I al României din Timișoara (…) precum și reprezentanți ai societăților contractate de municipalitate pentru efectuarea lucrărilor de întreținere spații verzi (SC Rogera SRL, SC Green City Andlive SRL). Întâlnirea a avut loc în urma unor repetate sesizări adresate Primăriei Municipiului Timișoara în legătură cu tăierile greșit aplicate arborilor urbani de pe teritoriul orașului, care au ca și rezultat degradarea treptată a calității vegetației urbane și pierderi importante din volumul verde al orașului”, se arată pe site-ul AsoP. Arborele tăiat marți avea, la vremea respectivă, „o coloană echilibrată, bine garnisită”, dar s-a notat în raportul acțiunii că „anumite părți uscate din coroană sunt probabil rezultatul lucrărilor efectuate la rădăcină (asfaltare) în anii trecuți, lucrări pentru care s-a intervenit prin tăieri de rădăcini, care au influențat declinul parțial al exemplarului”. „Specialiștii AsoP Vest și USAMVBT au concluzionat că sunt necesare doar tăieri de întreținere”, precizează aceeași sursă. Măsurile luate nu au fost însă îndeajuns pentru a salva copacul. Reprezentanții PMT au mai precizat că vor fi plantați alți arbori, și nu vorbim despre „nuielușe”, ci despre copaci cu înălțimi considerabile.
Comentarii prin facebook