Parcarea de sub Parcul Botanic e… în aer. Robu vorbește despre unele jocuri de interese, consilierii PSD cer transparență

Parcarea subterană de la Parcul Botanic mai așteaptă după avizul de la consilierii locali. Proiectul a fost retras din ultimul plen, după 45 de minute de discuții. Aleșii PSD cer documente suplimentare și spun, din nou, că nu mai votează propuneri venite pe ultima sută de metri. În ecuație a apărut și… Cazarma U!
parcul botanic
Primarul Nicolae Robu își întreabă, de joi dimineață, prietenii de pe Facebook dacă sunt de acord cu ridicarea unei clădiri de șase etaje pentru Spitalul Municipal. Proiectul include și „o mare parcare subterană pe 2 niveluri, cu o parte din locuri dedicate deservirii spitalului si o parte cu statut de parcare publică”. Oamenii au votat, în majoritate, că susțin o astfel de investiție, logic, de altfel, în contextul lipsei cronice de parcări din centrul Timișoarei. Ce nu știu, foarte probabil, votanții – iar Robu omite să le spună, deși precizează că nu va fi afectat spațiul verde – este că parcarea va fi sub platoul de la intrarea în Parcul Botanic.

Un proiect care se referea la acordul CL asupra realizării unei parcări, pentru elaborare PUZ – „Extindere și modernizare Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și Parcare subterană” a căzut vinerea trecută în plenul CL, iar în ședința de miercuri a fost retras de pe ordinea de zi, după o dezbater care a durat 45 de minute.

Pe scurt, iată povestea: reprezentanții Spitalului Municipal au cerut acordul primăriei, care deține terenul respectiv, pentru elaborarea PUZ. Potrivit actualului proiect, parcarea subterană se va face sub platoul de la intrarea în Parcul Botanic și va avea două niveluri, cu 600 de locuri. Totul este încă în fază incipientă, dar acordul CL este obligatoriu pentru a putea fi realizat Planul Urbanistic Zonal.

În plenul de miercuri după amiază, consilierul PSD Dan Idolu a cerut explicații legate de urgența cu care trebuie votat acest proiect. „E vorba despre parcarea pentru spital. În decurs de câteva zile trebuie să finalizăm un PUZ pentru care ne expiră autorizația în decembrie. În avizul de oportunitate apare că trebuie avizul consiliului local pentru parcare (…) Urgența este că în decembrie trebuie finalizat PUZ-ul”, a spus dr. Olimpia Oprea, directorul Spitalului Municipal, beneficiarul viitoarei investiții.

„Avem informații neclare. Dacă vă uitați pe schema cum s-au dezmemebrat parcelele, pe CF pentru Parcul Botanic apare curte pentru construcții (…) Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a dat ca soluție alternativă cazarma U”, a replicat Idolu. A intervenit aici primarul Nicolae Robu, care a răbufnit la adresa comisiei tehnice. „Trebuie s-o schimbăm, nu mai putem ține acolo acei boicotori ai orașului. Unii sunt boicotori ai orașului și fac jocurile unor grupuri de interese. Dacă nu se sesizeaă instituțiile statului, voi sesiza eu! (…) Vrea să ne oblige cineva să cumpărăm Cazarma U, de la cineva care a făcut afaceri de milioane și nu are bani s-o valorifice?”, a spus, nervos, edilul. Nu s-a ajuns la nicio concluzie, așa că Robu a retras proiectul de pe ordinea de zi. Dacă acesta era respins din nou, n-ar mai fi putut fi pus la vot decât anul viitor.

Șeful grupului PSD din CL Timișoara și-a detaliat la finele plenului poziția. „Caracterul de urgență al acestui proiect nu este clar explicat și, în plus, nu este completă nici documentația. „Eu personal am o suspiciune, că m-am documentat de vineri, când am primit doar un titlu de proiect. Am dubii legate de situația juridică a terenurilor (…) S-au făcut în ultima perioadă atât de multe dezmembrări și alipiri de terenuri, încât la ora actuală, cel puțin în acea zonă, Parcul Botanic, am indicii, nu pot să spun sigur, apare teren de construcții”, ne-a declarat Idolu.

Pe mine mă intrigă vehemența primarului Nicolae Robu. Vineri, a fost singurul subiect care l-a interesat, singurul pentru care a fost scandal. Azi,(miercuri – n.r.) din 83 de puncte, au trecut toate, mai puțin unul. Asta înseamnă reaua noastră credință? Sau dorința de a elucida niște lucruri?
Dan Idolu, consilier PSD

Potrivit acestuia, PSD nu se opune construirii unei parcări, dar cere transparență. „100% susținem construirea de parcări, dar trebuie să se facă în mod transparent (…) Trebuie să ne documentăm și noi nici acum nu avem documente (…) Ideea este că ne interesează avizele necesare pentru construcție. Dacă la Monumente, din câte știu, nu se va obține aviz, pentru că este un sit arheologic de categoria A, hai să pregătim lucrurile, să nu ne trezim ca de fiecare dată că am venit cu întârziere în ultimul moment. Pe de altă parte, de la Spații Verzi, cine a trecut terenul de la parc ca și teren de construcții Parcul Botanic?”, mai spune Idolu.

Social-democratul afirmă că membrii CTATU au respins propunerea legată de Parcul Botanic. „Ei știau că e sit arheologic, că terenul nu este în regulă, și au dat ca propunere «reactivați subiectul cazarma U». Le-au cerut să întreprindă demersuri ca parcarea de la Cazarma U să intre, nu e treaba lor să vadă situația juridică neapărat, cine e proprietar, dar e normal, și eu vreau, ca timișorean, ca acea clădire urâtă, care poate odatăa a însemnat ceva în istoria orașului, să aibă și o utilitate publică”, a completat acesta. Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism este compusă din specialişti din domeniul amenajării teritoriului şi al urbanismului, respectiv din urbanişti/arhitecți cu experiență în domeniul urbanismului şi din reprezentanți ai administrației publice locale.

„Este o etapă intermediară pentru elaborarea PUZ pentru un obiectiv extrem de important, și anume extinderea Spitalului Clinic Municipal de Urgență, cu un corp P+6, care să adăpostească mai multe secții. Acesta este punctul principal al PUZ, alături de care, în mod logic, un spital de o asemenea dimensiune trebuie să funcționeze având locuri de parcare. Or, acest lucru în momentul de față, la Clinicile Noi este o aventură cumplită care, de ce mai multe ori, se soldează cu eșec. Acesta este motivul pentru care s-a propus, în cadrul PUZ-ului, de către Spitalul Municipal, construcția unei parcări subterane de 2 etaje, fără afectarea spațiului verde, sub partea din față a Parcului Botanic. CL, ca proprietar al acelui teren, a fost întrebat, prin această HCL, dacă își dă acordul pentru o astfel de parcare”, a explicat, la rândul lui, Dan Diaconu. Acesta spune că nu înțelege semnele de întrebare pe care le are PSD asupra situației terenului. „E un singur CF, numit Parcul Botanic, nu este altul”, ne-a declarat viceprimarul.

Una peste alta, oricum, și dacă va ajunge să fie finalizat, PUZ-ul comandat și plătit de Spitalul Municipal trebuie votat în plenul CL.

UPDATE: Joi dimineață ar fi trebuit să aibă loc întâlnirea solicitată de Dan Idolu. Ce s-a întâmplat explică Olimpia Oprea. „La ora 10 ne-am dus, la invitația domnului primar, la primărie, să ne întâlnim cu domnul consilier Idolu, la propunerea dânsului de a ne întâlni să ne lămurim pe anumite documente. Am fost cu șeful de la Administrativ, cu directoarea economică, cu toate documentele necesare. La ora 9.55, domnul Idolu a sunat să spună că nu poate veni și să amânăm întâlnirea, pentru că are o conferință de presă”, spune directorul de la Municipal. Această conferință de presă a avut loc la ora 13, la sediul PSD, iar Dan Idolu a făcut din nou apel la transparență și a cerut să-i fie prezentate documentele pentru proiectul legat de PUZ-ul de la Municipal.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Adio pistă de canotaj la Surduc. Zona s-a transformat în arie protejată

Nu se mai fac piste de canotaj pe lacul Surduc, se va face un Centru Multifuncțional pentru Dezvoltare Zonală în loc. Consilierii județeni au fost nevoiți să aprobe modificarea, după ce respectivul lac a devenit arie naturală protejată. Timișul avea nu mai puțin de două asemenea zone speciale de canotaj la nivel de idei, iată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Adio pistă de canotaj la Surduc. Zona s-a transformat în arie protejată
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis

S-au ţinut de cuvânt. Parlamentarii PSD de Timiş au depus mai multe amendamente la Legea bugetului

Cei patru parlamentari PSD de Timiş au depus mai multe amendamente la Legea Bugetului de Stat pe anul 2021, lege intrată astăzi în dezbaterea celor două camera legislative. Amendamentele vizează finanţarea unor obiective din judeţul Timiş. Pe lista amendamentelor depuse de cei patru aleşi PSD se numără printre altele: 18.000 de lei pentru Terminalul Curse...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au ţinut de cuvânt. Parlamentarii PSD de Timiş au depus mai multe amendamente la Legea bugetului
Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

scrima Benjamin Bodo

Un argint mai important chair decât aurul! Benjamin Bodo de la CSU Politehnica, însă o medalie la naţionalele de scrimă

Asalturi spectaculoase, dueluri înverșunate și multă determinare! Acestea au fost bornele principale ale ultimei zile din cadrul Naționalelor de scrimă pentru seniori. Titlul la spadă a fost cucerit de craioveanul Mario Persu, care l-a întâlnit în finală pe Benjamin Bodo, de la CSU Politehnica Timișoara. Persu s-a aflat la conducerea meciului, dar Bodo a reușit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un argint mai important chair decât aurul! Benjamin Bodo de la CSU Politehnica, însă o medalie la naţionalele de scrimă
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

explozie Traian

Explozie în Piața Traian! Pompierii au scos un bărbat de sub dărâmături/FOTO/Update

Pompierii de la ISU Timiș au fost solicitați joi seara să intervină pentru salvarea unei persoane blocate sub dărâmături, pe strada Zăvoi din zona Pieței Traian. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că s-a produs o explozie la un imobil aflat într-o curte comună. În urma exploziei, un bărbat a rămas blocat sub dărâmături....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Explozie în Piața Traian! Pompierii au scos un bărbat de sub dărâmături/FOTO/Update
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Ikea se pregătește de demararea lucrărilor la noul magazin de lângă Timișoara

Pe pagina de internet a Primăriei Dumbrăvița a fost publicat în urmă cu câteva zile un proiect de hotărâre referitor la Planul Urbanistic Zonal pentru viitorul magazin Ikea, care se va ridica în comuna periurbană a Timișoarei. Printre modificările propuse la PUZ-ul inițial se numără și mutarea unui sens giratoriu. Lucrările ar urma să înceapă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ikea se pregătește de demararea lucrărilor la noul magazin de lângă Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Pompierii de la ISU Timiș au fost solicitați joi seara să intervină pentru salvarea unei persoane blocate sub dărâmături, pe strada Zăvoi din zona Pieței Traian. Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că s-a produs o explozie la un imobil aflat într-o curte comună. În urma exploziei, un bărbat a rămas blocat sub dărâmături....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Explozie în Piața Traian! Pompierii au scos un bărbat de sub dărâmături/FOTO/Update
Asalturi spectaculoase, dueluri înverșunate și multă determinare! Acestea au fost bornele principale ale ultimei zile din cadrul Naționalelor de scrimă pentru seniori. Titlul la spadă a fost cucerit de craioveanul Mario Persu, care l-a întâlnit în finală pe Benjamin Bodo, de la CSU Politehnica Timișoara. Persu s-a aflat la conducerea meciului, dar Bodo a reușit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un argint mai important chair decât aurul! Benjamin Bodo de la CSU Politehnica, însă o medalie la naţionalele de scrimă
Cei patru parlamentari PSD de Timiş au depus mai multe amendamente la Legea Bugetului de Stat pe anul 2021, lege intrată astăzi în dezbaterea celor două camera legislative. Amendamentele vizează finanţarea unor obiective din judeţul Timiş. Pe lista amendamentelor depuse de cei patru aleşi PSD se numără printre altele: 18.000 de lei pentru Terminalul Curse...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au ţinut de cuvânt. Parlamentarii PSD de Timiş au depus mai multe amendamente la Legea bugetului
Polițiștii Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, au depistat în flagrant delict doi bărbați, bănuiți de trafic de droguri de risc. Miercuri, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. Timișoara, au depistat în flagrant delict, în localitatea Foeni, județul Timiș,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 5.000 de euro și 2.000 de lei, prețul la care doi timișeni încercau să vândă 1 kg de cannabis
Politehnica Timişoara va pleca vineri spre Slobozia, unde sâmbătă va evolua împotriva echipei gazdă în liga secundă. Prima parte a drumului va fi efectuată cu avionul până la Bucureşti, restul drumului urmând a fi parcurs cu autobuzul, poliştii urmând a se caza în localitatea ialomiţeană. Antrenorul Dan Alexa vorbeşte despre un meci foarte greu, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Totul pentru victorie! Alexa vrea toate punctele din deplasarea de la Slobozia
Dacă săptămâna trecută prim-divizionara de handbal masculin SCM Poli Timişoara anunţa că are două noi cazuri de infectări în rândul echipei, iată că astăzi anunţă încă două noi cazuri, dar şi un suspect. Acest fapt înseamnă neprezentarea pentru meciul din următoarea etapă, contra Buzăului… „4 pozitivi în ultimele 10 zile şi un suspect astăzi”, anunţă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din rău în mai rău. Poli mai pierde un meci din Liga Zimbrilor din cauza pandemiei
Top