Parcarea de sub Parcul Botanic e… în aer. Robu vorbește despre unele jocuri de interese, consilierii PSD cer transparență

Parcarea subterană de la Parcul Botanic mai așteaptă după avizul de la consilierii locali. Proiectul a fost retras din ultimul plen, după 45 de minute de discuții. Aleșii PSD cer documente suplimentare și spun, din nou, că nu mai votează propuneri venite pe ultima sută de metri. În ecuație a apărut și… Cazarma U!
parcul botanic
Primarul Nicolae Robu își întreabă, de joi dimineață, prietenii de pe Facebook dacă sunt de acord cu ridicarea unei clădiri de șase etaje pentru Spitalul Municipal. Proiectul include și „o mare parcare subterană pe 2 niveluri, cu o parte din locuri dedicate deservirii spitalului si o parte cu statut de parcare publică”. Oamenii au votat, în majoritate, că susțin o astfel de investiție, logic, de altfel, în contextul lipsei cronice de parcări din centrul Timișoarei. Ce nu știu, foarte probabil, votanții – iar Robu omite să le spună, deși precizează că nu va fi afectat spațiul verde – este că parcarea va fi sub platoul de la intrarea în Parcul Botanic.

Un proiect care se referea la acordul CL asupra realizării unei parcări, pentru elaborare PUZ – „Extindere și modernizare Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și Parcare subterană” a căzut vinerea trecută în plenul CL, iar în ședința de miercuri a fost retras de pe ordinea de zi, după o dezbater care a durat 45 de minute.

Pe scurt, iată povestea: reprezentanții Spitalului Municipal au cerut acordul primăriei, care deține terenul respectiv, pentru elaborarea PUZ. Potrivit actualului proiect, parcarea subterană se va face sub platoul de la intrarea în Parcul Botanic și va avea două niveluri, cu 600 de locuri. Totul este încă în fază incipientă, dar acordul CL este obligatoriu pentru a putea fi realizat Planul Urbanistic Zonal.

În plenul de miercuri după amiază, consilierul PSD Dan Idolu a cerut explicații legate de urgența cu care trebuie votat acest proiect. „E vorba despre parcarea pentru spital. În decurs de câteva zile trebuie să finalizăm un PUZ pentru care ne expiră autorizația în decembrie. În avizul de oportunitate apare că trebuie avizul consiliului local pentru parcare (…) Urgența este că în decembrie trebuie finalizat PUZ-ul”, a spus dr. Olimpia Oprea, directorul Spitalului Municipal, beneficiarul viitoarei investiții.

„Avem informații neclare. Dacă vă uitați pe schema cum s-au dezmemebrat parcelele, pe CF pentru Parcul Botanic apare curte pentru construcții (…) Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a dat ca soluție alternativă cazarma U”, a replicat Idolu. A intervenit aici primarul Nicolae Robu, care a răbufnit la adresa comisiei tehnice. „Trebuie s-o schimbăm, nu mai putem ține acolo acei boicotori ai orașului. Unii sunt boicotori ai orașului și fac jocurile unor grupuri de interese. Dacă nu se sesizeaă instituțiile statului, voi sesiza eu! (…) Vrea să ne oblige cineva să cumpărăm Cazarma U, de la cineva care a făcut afaceri de milioane și nu are bani s-o valorifice?”, a spus, nervos, edilul. Nu s-a ajuns la nicio concluzie, așa că Robu a retras proiectul de pe ordinea de zi. Dacă acesta era respins din nou, n-ar mai fi putut fi pus la vot decât anul viitor.

Șeful grupului PSD din CL Timișoara și-a detaliat la finele plenului poziția. „Caracterul de urgență al acestui proiect nu este clar explicat și, în plus, nu este completă nici documentația. „Eu personal am o suspiciune, că m-am documentat de vineri, când am primit doar un titlu de proiect. Am dubii legate de situația juridică a terenurilor (…) S-au făcut în ultima perioadă atât de multe dezmembrări și alipiri de terenuri, încât la ora actuală, cel puțin în acea zonă, Parcul Botanic, am indicii, nu pot să spun sigur, apare teren de construcții”, ne-a declarat Idolu.

Pe mine mă intrigă vehemența primarului Nicolae Robu. Vineri, a fost singurul subiect care l-a interesat, singurul pentru care a fost scandal. Azi,(miercuri – n.r.) din 83 de puncte, au trecut toate, mai puțin unul. Asta înseamnă reaua noastră credință? Sau dorința de a elucida niște lucruri?
Dan Idolu, consilier PSD

Potrivit acestuia, PSD nu se opune construirii unei parcări, dar cere transparență. „100% susținem construirea de parcări, dar trebuie să se facă în mod transparent (…) Trebuie să ne documentăm și noi nici acum nu avem documente (…) Ideea este că ne interesează avizele necesare pentru construcție. Dacă la Monumente, din câte știu, nu se va obține aviz, pentru că este un sit arheologic de categoria A, hai să pregătim lucrurile, să nu ne trezim ca de fiecare dată că am venit cu întârziere în ultimul moment. Pe de altă parte, de la Spații Verzi, cine a trecut terenul de la parc ca și teren de construcții Parcul Botanic?”, mai spune Idolu.

Social-democratul afirmă că membrii CTATU au respins propunerea legată de Parcul Botanic. „Ei știau că e sit arheologic, că terenul nu este în regulă, și au dat ca propunere «reactivați subiectul cazarma U». Le-au cerut să întreprindă demersuri ca parcarea de la Cazarma U să intre, nu e treaba lor să vadă situația juridică neapărat, cine e proprietar, dar e normal, și eu vreau, ca timișorean, ca acea clădire urâtă, care poate odatăa a însemnat ceva în istoria orașului, să aibă și o utilitate publică”, a completat acesta. Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism este compusă din specialişti din domeniul amenajării teritoriului şi al urbanismului, respectiv din urbanişti/arhitecți cu experiență în domeniul urbanismului şi din reprezentanți ai administrației publice locale.

„Este o etapă intermediară pentru elaborarea PUZ pentru un obiectiv extrem de important, și anume extinderea Spitalului Clinic Municipal de Urgență, cu un corp P+6, care să adăpostească mai multe secții. Acesta este punctul principal al PUZ, alături de care, în mod logic, un spital de o asemenea dimensiune trebuie să funcționeze având locuri de parcare. Or, acest lucru în momentul de față, la Clinicile Noi este o aventură cumplită care, de ce mai multe ori, se soldează cu eșec. Acesta este motivul pentru care s-a propus, în cadrul PUZ-ului, de către Spitalul Municipal, construcția unei parcări subterane de 2 etaje, fără afectarea spațiului verde, sub partea din față a Parcului Botanic. CL, ca proprietar al acelui teren, a fost întrebat, prin această HCL, dacă își dă acordul pentru o astfel de parcare”, a explicat, la rândul lui, Dan Diaconu. Acesta spune că nu înțelege semnele de întrebare pe care le are PSD asupra situației terenului. „E un singur CF, numit Parcul Botanic, nu este altul”, ne-a declarat viceprimarul.

Una peste alta, oricum, și dacă va ajunge să fie finalizat, PUZ-ul comandat și plătit de Spitalul Municipal trebuie votat în plenul CL.

UPDATE: Joi dimineață ar fi trebuit să aibă loc întâlnirea solicitată de Dan Idolu. Ce s-a întâmplat explică Olimpia Oprea. „La ora 10 ne-am dus, la invitația domnului primar, la primărie, să ne întâlnim cu domnul consilier Idolu, la propunerea dânsului de a ne întâlni să ne lămurim pe anumite documente. Am fost cu șeful de la Administrativ, cu directoarea economică, cu toate documentele necesare. La ora 9.55, domnul Idolu a sunat să spună că nu poate veni și să amânăm întâlnirea, pentru că are o conferință de presă”, spune directorul de la Municipal. Această conferință de presă a avut loc la ora 13, la sediul PSD, iar Dan Idolu a făcut din nou apel la transparență și a cerut să-i fie prezentate documentele pentru proiectul legat de PUZ-ul de la Municipal.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectele noului stadion, al Institutului Oncologic și cel al PTF Beba Veche au fost aprobate in ședința de guvern de la Timișoara
Top