Societatea de termoficare este pe plus în acest moment și doar datoriile istorice o împiedică să fie performantă. Este ceea ce susține primarul Nicolae Robu, care anunță că se pregătește contractarea a încă unui credit pentru Colterm.
Acum câteva săptămâni, Primăria Timișoara s-a împrumutat, din trezorerie, cu peste 101 milioane de lei, bani care vor ajunge exclusiv la Colterm. Practic, municipalitatea va plăti în avans subvenția, adică „finanțarea cheltuielilor curente de funcționare pentru sezonul rece 2018-2019, respectiv pentru plata facturilor de gaz și cărbune”. Actele depuse pentru justificarea acestui împrumut spun că, în sezonul de iarnă 2018/2019, Colterm ar avea nevoie de 69,14 milioane de lei pentru gaze naturale, 24,3 milioane lei pentru cărbune, 5,6 milioane lei pentru energia electrică și 1,92 milioane lei pentru apa folosită.
Potrivit primarului Nicolae Robu, Colterm este, în acest moment, strict din punct de vedere al activității curente, o societate profitabilă. O strică așa-numitele datorii istorice. „I-am pus la treabă în acești ani pentru reducerea costurilor, pentru creșterea veniturilor și tocmai în urma presiunii pe care am pus-o continuu și a reducerii costurilor și creșterii veniturilor, s-a ajuns la un bilanț pozitiv. La ora actuală, Colterm este pe plus ca și funcționare curentă. Din păcate, datoriile istorice, pe care nu le putem achita fără un credit bancar și în situația de până acum nicio bancă nu era dispusă să dea credit, aceste datorii aduc penalități și majorări în fiecare an. Nu am nicio vină că s-au moștenit vreo 200 de milioane sau cât au fost la început, s-a făcut o compensare importantă, nu mai știu în ce an, a fost o măsură bună a guvernului de atunci”, afirmă edilul.
Robu spune și că debranșarea de la sistemul centralizat nu este o soluție, fiindcă nu face decât să crească poluarea. „Ce ne-am face dacă în oraș ar apărea încă 60.000 de centrale termice de apartament, că are 60.000 de abonați Colterm acum? Știți ce s-ar întâmpla? Primarul Falcă de la Arad a spus-o: la Baia Mare, unde industria s-a oprit, din cauza poluării, după 20 de ani, fără industria poluatoare, poluarea e mai mare decât era atunci, datorită zecilor de mii de centrale termice care au apărut prin închiderea centralei de furnizare a agentului termic centralizat. Nu degeaba este o preocupare și la nivel european și o încurajare a ținerii în viață a sistemelor centralizate de funcționare a agentului termic (…) La centrale sunt coșuri înalte, se mai dispersează fumul și gazele care rezultă din ardere. Astea nu sunt păreri personale, sunt măsurători făcute cu tehnologie și cu știința stabilirii lucrurilor, e știință, nu e dezbatere”, explică edilul șef.
Ce urmează? Dacă se poate, un nou credit! „Facem diligențe în continuare pentru un credit bancar care să ne permită să plătim din datoriile istorice. Am făcut o înțelegere verbală cu E.ON, că în momentul în care plătim datoriile istorice propriu-zise, ei renunță la pretenția de a le plăti și penalitățile. Dacă plătim 10 milioane din datorii, aceste 10 milioane au adus nu știu câte milioane de penalități din totalul penalităților, se șterg acelea. Cred că ar fi extraordinar să reușim să obținem un credit bancar și pentru asta”, a mai declarat Nicolae Robu.
Primăria Timișoara are deja contractate credite de peste 210 milioane de lei și intenționează, conform edilului, să ia și alte împrumuturi pentru a putea demara, în următorii doi ani, marile proiecte de infrastructură anunțate de Nicolae Robu. De cealaltă parte, Colterm intenționează să obțină o finanțare de aproximativ 28 de milioane de euro, bani de la UE, pentru reabilitarea rețelei de transport și distribuție pentru energia termică. Dacă acest proiect va primi finanțare, el presupune și creșterea prețului la gigacalorie, cu începere din 2021.
Comentarii prin facebook