Patru deputați de Timiș se numără printre semnatarii unui proiect de lege care modifică Statutul Aleșilor Locali, astfel încât primarii, președinții de CJ și consilierii locali și județeni să-și piardă mandatele doar dacă sunt condamnați la închisoare cu executare. În prezent, legea prevede acest lucru în cazul oricăror pedepse cu închisoarea.
Iniţiativa este semnată de 16 parlamentari din toate partidele și se află, în prezent, în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputaților. Ea va intra pe ordinea de zi a parlamentului, în sesiunea de toamnă. Conform acestui proiect, formularea actuală din Statutul Aleșilor Locali, care este „condamnarea, prin hotărâre judecatorească rămasă definitiva, la o pedeapsă privativă de libertate” va fi înlocuită prin „condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu executare”. Inițiatorii proiectului consideră că ar fi corect să rămână fără funcții doar edilii condamnați la închisoare cu executare. Modificările, se precizează în expunerea de motive, se aplică și în cazul președinților de consilii județeni, deși legea inițială nu se referă decât la primari și consilieri locali, respectiv județeni. Dacă proiectul trece, președinți de CJ condamnați cu suspendare, precum Mircea Moloț sau Marian Oprișan, n-ar avea nicio problemă. „O condamnare cu suspendare presupune că cel care a săvârşit fapta poate fi recuperat. Dacă infracţiunea este gravă, era condamnat cu executare, că doar judecătorii sunt conştienţi de modul în care dau sentinţe. Nu este violator, nu este vreun infractor periculos. Închisoarea cu suspendarea înseamnă că acel ales local are anumite abilităţi. Noi trebuie să avem grijă şi de factorul uman, iar comunitatea locală care l-a votat este cea care decide dacă îi mai dă o a doua şansă, după ce îşi termină mandatul”, a explicat, pentru realitatea.net, deputatul PSD Ciprian Nica, unul dintre inițiatorii proiectului.
Proiectul care poate consultat aici este semnat de deputații PSD Petru Andea, Dorel Covaci, Florin Gheorghe, Sorin Avram Iacoban, Nicolae Ciprian Nica și Sorin Stragea, de liberalii Mihăiță Calimente și Mircea Toader, de UDMR-iștii Antal István, Bónis István, Erdei Dolóczki István, Kerekes Károly, Moldovan Iosif și Szabó Ödön, de reprezentantul Uniunii Bulgarilor, Niculae Mircovici, și de conservatoarea Steluța Cătăniciu. Andea, Covaci și Stragea sunt deputați de Timiș, iar Mircovici, deși ales la nivel național, este tot din județul nostru. Mircovici a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, după ce și-a angajat nevasta la cabinetul parlamentar.
Comentarii prin facebook