Cat de reprezentativa poate fi pentru Timisoara o cacastoare turceasca?

În urmă cu câteva zile, pe o vreme câinoasă, cîteva zeci de timișoreni s-au adunat în Piața Libertații, pentru a protesta împotriva îngropării unor vestigii despre care arheologii spun că ar fi fost băi turcești. Mai mult, protestarii se gândesc chiar să blocheze lucrările de conservare. Nimic senzațional, la urma urmei, nu poți să contești un protest civic, oricare ar fi motivația lui. Unii protestează în apărarea rechinilor, alții, împotriva disecției pe șoareci, iar unii, pentru ieftinirea berii. Mai mult, cei care au ieșit pe ploaia mocănească în piață sunt doar avangarda, mulți timișoreni revoltându-se împotriva acestui demers cum pot: pe Facebook, în comentarii pe site-uri de știri etc. Așa cum poate sunt și mai mulți timișoreni care nu sunt de acord cu protestarii. Trebuie spus că soluția conservării vestigiilor prin acoperire și marcarea prin plăcuțe și machete cu reconstituirea istorică are girul Ministerului Culturii.

Personal, i-aș împărți pe protestari în trei categorii. Prima ar fi a persoanelor oneste, poate influențabile, care chiar sunt convinse că aceste vestigii istorice trebuie conservate, puse în evidență și valorificate turistic. (În așteptarea unor americani, francezi sau suedezi care să vină să le admire.) Tot aici i-aș pune și pe fanii necondiționați ai serialului „Suleyman Magnificul” și ai altor turcisme, ca rahatul de exemplu. O a doua categorie de protestatari e formată din persoane care-l contestă, de fapt, pe primarul Nicolae Robu. Sunt acele persoane care, dacă Robu se scarpină cu mâna dreaptă, îl înjură fiindcă nu folosește stânga și… viceversa. În mod cert, dacă Robu făcea din aceste vestigii o atracție turistică, aceleași personaje îl înjurau fiindcă își ocupă timpul cu latrine turcești, în loc să-și vadă de treburi mai importante. Mă aștept acum să sară și Sorin Grindeanu sau Freddy Simonis și să spună că nu mai pot trăi în Timișoara dacă aceste băi/buzi turcești nu vor fi valorificate turistic.

Aparent paradoxal, dar aceste proteste poate chiar îi convin primarului. Cum reabilitarea Centrului Istoric a intrat în criză de timp, ba sunt și probleme cu firma constructoare, contestațiile ar fi un pretext extraordinar pentru nefinalizarea la termen a lucrărilor. De altfel, altădată iritat de acest gen de proteste, de această dată, Robu parcă le-ar da binecuvântarea. Nu în ultimul rând, ca de multe ori când au loc proteste de orice fel, apar și interese de natură materială. Or, ultima categorie de cârcotași e formată din oameni care au pierdut bani în această afacere. Mai exact, chiar au participat la licitația de conservare a vestigiilor, dar au pierdut în fața firmei din județul Alba. Unii dintre ei chiar au participat la protestul de joi.

Deoarece cu ultimele două categorii n-ai ce să discuți, m-aș adresa doar celei dintâi. Oare chiar așa importante sunt aceste cărămizi vechi, încât să merite blocarea unei investiții atât de mari? Atenție, nu sunte terme romane, ci băi turcești! E adevărat, Timișoara nu se poate lăuda cu foarte multe vestigii istorice, dar cât de reprezentative pentru orașul nostru sunt rămășițele unei băi turcești? Ca să nu îi spun căcăstoare. Culmea, sunt monumente adevărate în Timișoara care sunt lăsate în paragină. De exemplu, Coloana Fidelității stă abandonată într-un cimitit. Casa Muhle au luat-o țiganii în timpul primarului Ciuhandu, ai cărui admiratori sunt acum cei mai vehemenți apărători ai rămășițelor otomane. Și vorbesc de monumente austriece, fiindcă bănățenii, timișorenii, se mândresc că au avut capitala la Viena, nu la Stambul. Ba mulți timișoreni spun că Ziua Timișoarei ar trebui să fie pe 18 octombrie, zi în care, în anul 1716, prințul Eugeniu de Savoya elibera orașul de sub turci.

În istoria României au fost ocupații civilizatoare care au adus progres. Civilizatori au fost romanii, civilizatori au fost austriecii, și se vede acest lucru mai ales în Banat și Bucovina. Dar au fost și ocupații care au ținut țara înapoiată, noncivilizatoare, reprezentative prin bordeiele în loc de case până spre finele secolului XIX. Aici i-aș plasa pe turci și pe sovieticii cu cozile lor de topor, bolșevicii români. Forțând puțin, peste câțiva ani, unii ar putea protesteze că nu se face o statuie lui Stalin la Timișoara. Ba am auzit propuneri ca în jurul vestigiilor să se facă un fel de amfiteatru în formă de semilună, ca să rezoneze și din punct de vedere religios. Și, eventual, să mai facem și o moschee în piață. Da, istoria Timișoarei înseamnă și cei 164 de ani de ocupație otomană. Dar cât de mult trebuie pus acest lucru în evidență? Culmea coincidenței, după secole, o rămășiță a acelei „noncivilizații” turcești continuă să blocheze dezvoltarea Timișoarei. Cu ajutorul – repet – și al unor oameni de bună credință.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Mmihai a spus: (septembrie 13th, 2015 at 18:55 )

Foarte bun articol. Subscriu.

Grady a spus: (septembrie 13th, 2015 at 20:43 )

Penibil, tot mai pupincuriști sunteți, un fel de antena 3 a rotulianului….

Petru Urdea a spus: (septembrie 13th, 2015 at 23:32 )

Când autorul confunda o baie comunală de secol XVI un wc, jurnalistica este …rahat turcesc.

kb a spus: (septembrie 14th, 2015 at 00:47 )

eu nu inteleg ce vor de fapt cei care au initiat protestul, sa ramana descoperita zona sitului? cum s-ar putea incadra acele caramizi, ca le-am vazut si eu, in ambianta pietei renovate; ma gandesc ca in viitorul f apropiat se vor reabilita si fatadele cladirilor din zona…

Radu Nicosevici a spus: (septembrie 14th, 2015 at 10:03 )

Cred ca ai fost intr-unul din putinele momente de lipsa de inspiratie.
Se mai intampla si la case mai mari.

Noni a spus: (septembrie 14th, 2015 at 10:16 )

Bun articolul, singurul lucru care cred eu ca lipseste din el este ca potrivit legii, primaria nu are dreptul sa decida ce se intampla cu vestigiile din oras, decizia o ia Ministerul Culturii. Asa e legea. Deci si daca nu s-ar fi descoperit buzi turcesti ci s-ar fi descoperit o geamie superba, daca ministerul culturii voia sa o ingroape putea sa comenteze si Robu si toata lumea ca ar fi ramas cu comentariile…Ministerul Culturii decide…restul pot sa comenteze cat vor…specialistii decid…eu zic ca e bine asa.

Ino Bad(e)aRan a spus: (septembrie 14th, 2015 at 12:12 )

Cacastoarea aia este mult mai reprezentativa pentru Timisoara decat aceasta latrina 3 la care voi ii spuneti ziar.

Bobby a spus: (septembrie 14th, 2015 at 12:19 )

Cei aproape 200 de ani cât Tiomișoara a stat sub dominație turcească au însemnat o stagnare și un regres semnificiativ pentru orașul nostru. Turcii n-au făcut absolut nimic pentru a-l moderniza. Ei și-au văzut doar de geamiile lor și-i intersa numai ca nu cumva reo construcție ridicată de localinici să nu depășească în înălțime budele lor. Că s-a descoperit căcăstoarea respectivă, pe mine nu mă entuziasmează cu nimic. Nu înseamnă cine știe ce vestigii istorice. Ar trebui îngropată la loc și cu asta basta! Chiar vreți o moschee în (fosta) Piața Libertății?

pif a spus: (septembrie 14th, 2015 at 17:10 )

sint de acord cu 18 Octombrie.

carmen-vladucu a spus: (septembrie 15th, 2015 at 13:08 )

Domnu’ Ziarist turc sunteti chiar dvs, fiindca va chemati Ardelean adica erdo-padure din turca! Vai de capul nostru, noi si Cucuruzul…de asta sunt pline supermarketurile de legume si fructe di Turcia! Sa nu mai vorbim de turism suntem fata de turci AFARA DIN TIMP SI DIN SPATIU! Acum il aduc la Temeswar pe amicul nostru Turc care seamana cu Cici Poenaru al nostru dar cu un par mult mai frumos ca mi-a stat inima in loc si mai bogat decit al Lui ca sa inteleaga si El soarele nostru Khelios de unde provine! Lasati-o dracului de puszta ca n-avem nimic acilea Domnilor…Toate vestigiile greco-romane, toate insulele si marile si agricultura toate sunt acolo! Au avut un imperiu, au fost in stare sa conduca jumate de lume sute si sute de ani…Dadeau sanse tuturor etnicilor sa promoveze si sa ajunga Basha si Bimbasha in functie de merite!

pavel a spus: (septembrie 16th, 2015 at 20:47 )

Avem o sansa : deviem traseul refugiatilor prin P-ta Libertatii ca sa se mai inchine si ei in drum spre nemti.
Refacem traseul sultanului spre Viena cu escala de la Mohacs…ce dreacu…Si dup-aia ingropam buda…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top