Primarul Nicolae Robu le cere juriștilor din subordinea lui fie să găsească, până luni, o formulă legală pentru finanțarea cluburilor sportive și a Asociației Timișoara Capitală Culturală, fie să-și asume, prin semnătură, lipsa unei astfel de variante. Momentan, un lucru e cert: niciun ban nu va mai ajunge la cele cinci asociații.
Controalele Curții de Conturi la Primăria Timișoara au băgat spaima în angajații municipalității. Finanțarea celor patru cluburi sportive și a Asociației Timișoara Capitală Culturală este în aer, după ce juriștii refuză să semneze orice document legat de bani. Primarul Nicolae Robu a sintetizat, joi, pe Facebook, situația. „În «perioada Iancu» au fost mereu controverse pe tema legalităţii finanţării de către Primărie și CJ a clubului de fotbal Poli, dată fiind calitatea acestuia de societate comercială. Secretarul Primăriei, Serviciul Juridic al Primăriei, Secretarul CJ, Prefectura, directoarea Direcţiei Juridice Naţionale a Curţii de Conturi ș.a. au considerat acea finanţare legală, iar alte persoane, nu. Astăzi, acea finanţare face obiectul unor anchete. În 2010, administraţia Ciuhandu a introdus un nou model de finanţare a sportului, creând clubul de baschet BC Timişoara, cu calitatea de asociaţie neguvernamentală non profit, având Consiliul Local drept membru asociat (…) În 2011, modelul a fost extins şi în zona culturală, prin crearea Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană. În 2012 și în continuare, (…) întrucât nimeni nu a avut nicio obiecție referitor la ele, ba, mai mult, toată lumea considerându-le drept modele de urmat și având în vedere că ele aveau girul de legalitate al Secretarului Primăriei, al Serviciului Juridic al Primăriei, al Prefecturii și, mai important decât orice, al Judecătoriei (…) sub administrația Robu, Consiliul Local a decis continuarea prezenței sale în cele două asociații și implicit a finanțării acestora prin cotizație și asocierea, după același model, pentru susținerea fotbalului, rugby-ului și handbalului, în cluburile ACS Poli, RCM-UVT Saracens şi CH Politehnica. Din nou, nimeni nu a avut nicio obiecţie”, explică edilul.
A urmat un control al Curții de Conturi, realizat în 2015, și finalizat cu un raport care spune, negru pe alb, că toate cele cinci asocieri sunt ilegale. În consecință, sumele alocate drept cotizație în ultimii cinci ani – aproximativ 35 de milioane de lei – sunt considerate prejudiciu și trebuie recuperate. Municipalitatea a contestat decizia la organismul naţional de rezoluţionare a contestaţiilor al Curţii de Conturi, dar nu se știe când va primi un răspuns. Conform lui Robu, în cazul în care hotărârea va fi considerată perfect legală, primăria își va căuta dreptatea în justiție. Până atunci, rămâne problema finanțării actuale a celor cinci entități. „În momentul de faţă, deşi nu există nicio interdicţie legală de continuare a situaţiei de dinaintea auditului Curţii de Conturi, niciun jurist din primărie nu-şi mai asumă să semneze în acest sens (…) Pentru că eu, indiferent de miză, în nicio speţă, nu voi face niciodată nimic ce nu are aviz de legalitate (…) în situaţia creată n-o să mai virez niciun leu către niciuna dintre asociaţii, până când lucrurile nu vor ieşi din impas”, anunță categoric edilul.
În aceste condiții, Nicolae Robu a emis joi o notă internă adresată Serviciului Juridic. „Având în vedere situaţia critică în care s-a ajuns cu finanţarea de către PMT a cluburilor sportive asociaţii în care CLT este membru asociat şi a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, date fiind consecinţele dezastruoase ale perpetuării stării de blocaj actuale, vă cer imperativ să propuneţi cel puţin o variantă pe care dv. o consideraţi perfect legală de continuare a sprijinului PMT pentru respectivele asociaţii sau, dacă o asemenea variantă nu există, atunci să susţineţi în scris, cu asumarea de rigoare, acest lucru”, se precizează în nota internă. Juriștii PMT au termen până luni, 28 septembrie, la ora 12.
Comentarii prin facebook