Va fi sau nu reziliat contractul pentru construcția noului corp de clădire al spitalului de copii? S-ar putea stabili în următoarele zile, după finalizarea discuțiilor între primărie și constructor. Nicolae Robu admite că proiectul a avut multe erori, în timp ce reprezentantul Prompt e mult mai categoric: nici în prezent, firma nu a primit forma finală a acestuia!
În mai 2014, Primăria Timișoara preda amplasamentul pentru construcția noului corp de clădire al spitalului de copii. Prețul lucrării: peste 48 de milioane de lei, cu tot cu TVA, dar banii au venit mereu cu țârâita. Firma a lucrat în ritm susținut până în toamna anului trecut, astfel că, în prezent, structura de rezistență a clădirii este aproape finalizată. S-a ajuns la etajul șase, unde mai trebuie turnat „capacul”, după care urmează amenajarea interioară, finisajele și dotarea cu aparatură și mobilier. Lucrările, sistate la venirea iernii, nu au fost însă reluate. „La spitalul de copii este posibil să reziliem contractul și să lansăm o nouă licitație. Au fost mai multe probleme, proiectul a fost plin de greșeli”, declara, pentru deBanat.ro, săptămâna trecută, primarul Nicolae Robu. Directorul Prompt, Cosmin Olariu, spune că s-a ajuns în această situație pentru că PMT nu și-a respectat obligațiile asumate prin contractul pentru ridicarea noului corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. „Noi ne-am asumat acest angajament în condițiile în care, prin contract, beneficiarul, adică PMT, se obliga, printre altele, să pună la dispoziție amplasamentul lucrărilor liber de orice sarcină și să predea întreaga documentație necesară execuției lucrărilor. Deși contractul a fost semnat în 30 aprilie 2014, am primit autorizație de construire în 29 august, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis abia în 2 octombrie, concomitent cu predarea amplasamentului”, spune Cosmin Olariu.
Nici așa, lucrurile n-au mers prea bine, deoarece a fost descoperită o fundație de beton de dimensiuni foarte mari pe amplasamentul viitoarei clădiri. „Am informat beneficiarul și proiectantul și, în urma deciziei lor, pentru a putea continua lucrările, s-a dispus demolarea acesteia. Fundația nu era prevăzută în nici o documentație și am reușit s-o demolăm integral în 31 octombrie 2014. Apoi au fost descoperite vestigii arheologice, așa că Direcția Județeană pentru Cultură ne-a obligat să sistăm lucrările, până la finalizarea cercetărilor arheologice. Acestea s-au încheiat abia în ianuarie 2015. altfel spus, deși am primit formal amplasamentul în octombrie 2014, el a fost liber de sarcini abia în februarie 2015”, explică Olariu. Constructorul spune că lucrările la structura de rezistență a clădirii s-au desfășurat cu dificultate, pentru că proiectul de execuție este incomplet și plin de greșeli. „Documentația ne-a fost predată de proiectant pe bucățele și nici la ora actuală proiectul nu este complet. Noi am semnalat acest lucru atât verbal, în ședințele săptămânale, cât și prin adresele oficiale înregistrate la beneficiar. În ciuda dificultăților, am executat structura până la nivelul 5 dintr-un total de 6. Nu am putut însă să începem lucrările de arhitectură, deoarece proiectul inițial, cel ofertat la licitație, a fost modificat la cererea comisiei de monumente și nici în prezent nu ne-a fost pusă la dispoziție forma finală a acestuia”, mai susține Cosmin Olariu.
Primarul Nicolae Robu recunoaște dificultățile. „Nu vreau să intru în detalii, știu că au fost elemente neprevăzute acolo, nu știu cât a perturbat calendarul lucrărilor cercetarea arheologică. A existat, într-adevăr, dar nu știu cât a perturbat ea, știu însă că s-a descoperit un planșeu despre care nu se știa și care a fost cumplit și a luat foarte mult timp până a fost distrus. Toți mi-au spus că n-au mai întâlnit așa un beton, care a fost foarte greu de distrus. Mai știu că au fost scăpări în proiect, în toate proiectele sunt și, din păcate, nu avem o legislație suficient de bună, care să-i responsabilizeze pe proiectanți”, spune edilul. „Firma Prompt a lucrat excepţional până la un anumit punct şi s-a văzut cum s-a ridicat clădirea. De la un anumit moment, am înţeles că a intrat în tot felul de dificultăţi, chiar în insolvenţă. Eu nu am mai fost la fel de mulţumit de prestaţia firmei şi nici astăzi nu mai sunt la fel de mulţumit cum am fost în prima parte. Dacă se ajunge la litigii şi se ajunge la lucruri ireconciliabile, sigur că se va rezilia contractul, se va face o nouă licitaţie, vom vedea cine va câştiga. Nu facem concesii nimănui. Dacă vom ajunge să nu putem continua lucrarea și să fim nevoiți să anulăm contractul și să facem o nouă licitație, vom face acest lucru”, a mai declarat Robu. Conform primarului Timișoarei, o decizie va fi luată în această săptămână.
Comentarii prin facebook