E de aproape 6 ani primar, dar încă susține că nu are „pârghiile” să însănătoșească administrația locală. Nicolae Robu vrea să modifice niște salarii ale unor angajați, pentru că legea îi permite, dar s-a lovit de.. zidul Serviciului Juridic. Edilul spune că, în aceste condiții, va scădea toate salariile!
Pe ordinea de zi a plenului CL de marți, 20 martie, se află un proiect care prevede „restabilirea salariilor de bază pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Timișoara, în funcție de performanțele profesionale ale acestuia”. Practic, de la 1 aprilie 2018, unele salarii ar urma să fie modificate. Nu se știe exact cât va fi „restabilirea”, pentru că angajații PMT au „omis”, din nou, să publice anexa proiectului. Cert este ca actul normativ nu are aviz de la Serviciul Juridic, chestiune inacceptabilă în opinia primarului Nicolae Robu. Acesta susține că salariile trebuie să reflecte performanța angajatului, iar legea îi permite să facă diferențieri, având la bază, de exemplu, evaluările anuale.
Mă lupt cu acest aparat care este extrem de solidar și uite, cei care ar fi trebuit să fie alături în demersul foarte corect de eficientizare a activității, prin darea unui semnal, nu sunt alături. Ei nu servesc binele public, ei servesc alte interese. Nu-i nimic, și eu mă voi radicaliza, în limitele legii.
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu
„Raportul Serviciului Juridic este demn de un serviciu avocățesc plătit de cei vizați de reducerea salariului. Îi invit pe autori să plece, să se facă avocați în disputele cu primăria, pentru că ei nu servesc această instituție, decât foarte sporadic. Mai nou, teoria este următoarea: nu contează dacă unul își face treaba sau nu, nu contează, trebuie să-l plătești la fel și să-i dai calificativul «foarte bine». E pentru prima dată când nu toți au luat acest calificativ. Și deja sunt proteste ale celor care nu au luat calificativul «foarte bine». Unde am ajuns, cât de bolnavă este această instituție? Din păcate, nu am pârghiile s-o însănătoșesc. Voi recurge la cele pe care le am, cu toate riscurile de rigoare. Cu riscul unor procese, și îmi displac procesele, mă mai trezesc că mă acuză de abuz… pentru că eu vreau să fac ordine. Nu e normal ca oameni care nu au niciun pic de eficiență în activitatea lor, cu dovezi foarte clare, prin comparație cu colegii lor care fac aceeași muncă, să câștige la fel (…) Or, legea spune că salariile angajaților dintr-o instituție precum primăria se stabilesc la propunerea primarului, de către CL, prin HCL. Asta spune legea și s-a făcut așa ceva în toată țara”, a declarat, marți, edilul.
Angajații PMT ar putea avea însă o surpriză neplăcută. „Nu-i nimic, dacă salariile nu pot fi diferențiate, le uniformizez. Jos le uniformizez. La următoarea stabilire a salariilor, care poate fi făcută oricând, că nu scrie o dată pe an, nu scrie nimic în lege, dacă nu pot fi diferențiate pentru cei care nu dau satisfacție în munca lor, o să vină momentul în care stabilim noile salarii și toată lumea va avea salariile mult mai mici decât acum. Nu ca sancțiune, nici acum nu este sancțiune, că duc lucrurile într-acolo încât să poată pretinde că sunt sancționați cei în cauză. Nu sunt sancționați, nici vorbă, li se stabilește salariul, la propunerea primarului, prin HCL (…) Serviciul Juridic face o adevărată pledoarie avocățească în favoarea celor cărora li se stabilesc salarii la un anumit nivel. Noi avem și evaluarea anuală făcută și nu toată lumea are calificativul «foarte bine». Cei care au calificativul «bine» contestă până și calificativul. Că ei toți vor să fie toți foarte bine, că merge strună treaba în primărie”, a anunțat Nicolae Robu. Pe lista celor propuși pentru reducerea salarilor sunt 13 persoane, printre care fostul arhitect-șef Andreea Stănilă sau Mirela Toc, funcționara care a protestat, anul trecut, în fața primăriei. Nu există, în anexa proiectului, nicio motivare a scăderii salariilor: nici evaluare, nici criterii, ci doar semnătura șefei de la Resursa Umane, Rodica Aurelian, care este de acord cu măsura.
Comentarii prin facebook