Cântece populare românești, culese de Bartók Béla acum un secol, reinterpretate. Se întâmplă la început de noiembrie la Timișoara și la Sânnicolau Mare, când trei artiști din trei colțuri diferite ale lumii rescriu o poveste muzicală.
Retracing Bartók este un proiect multidisciplinar de arheologie culturală, care a plecat la drum în 2018, avand ca punct maxim anul 2021, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii.
La început de noiembrie, cei care iubesc muzica și experimentele muzicale sunt invitați la o aventură interesantă. Saxofonistul britanic John Surman, pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban și violistul american Mat Maneri, nominalizat la premiile Grammy, vor reimagina împreună, prin limbajul improvizației și al jazz-ului contemporan, extraordinara arhivă de cântece populare românești culese de Bartók Béla la începutul secolului XX.
Programul Retracing Béla Bartók
Marți, 6 noiembrie
ora 19 – Concert Trio Lucian Ban – pian, John Surman – saxofon, Mat Maneri – violă, Sala Barocă a Muzeului de Artă din TimișoaraMiercuri, 7 noiembrie
ora 19 – Workshop Retracing Bartok 2019-2021, Sala Barocă a Muzeului de ArtăMiercuri, 8 noiembrie
ora 19 – Concert Trio Lucian Ban – pian, John Surman – saxofon, Mat Maneri – violă, Castelul Nako din Sânnicolau Mare
Bartók Béla s-a născut pe 25 martie 1881, la Sânnicolau Mare, în perioada în care Banatul aparţinea Ungariei. A învățat să cânte la pian de la mama sa, care era învățătoare. În colaborare cu prietenul său, compozitorul Zoltán Kodály, a realizat o impresionantă culegere de muzică folclorică maghiară, românească, sârbească, croată, turcească şi nord-africană, publicată în 12 volume. Culegerea sa de texte populare româneşti a fost pregătită de editare în scriere de mână şi conţine 1.752 de texte, aşternute pe hârtie de calc. Bartók a emigrat, în 1940, în America și s-a stins din viață în 1945, la New York.
Comentarii prin facebook