Ficatul gras este un termen general utilizat pentru a descrie depozitarea excesivă a grăsimilor în ficat. Mai exact, ficatul gras sau steatoza hepatică este o afecţiune reversibilă, caracterizată prin acumularea triglicerideridelor în celulele hepatice în timpul procesului numit steatoză.
Această afecţiune se poate manifesta temporar sau pe termen lung, nu este dureroasă şi poate fi asimptomatică o lungă perioadă. Ficatul este organul central care produce, transportă, modifică şi stochează grăsimile din organism. Nenumărate afecţiuni pot perturba acest proces, conducând la depozitarea excesiva a grăsimilor în ficat.
Trigliceridele sunt grăsimi stocate de organism şi folosite pentru producerea de energie şi pentru formarea de celule noi. Descompunerea grăsimilor în ficat poate fi perturbată de alcoolism, malnutriţie.
Principala cauză care conduce la apariţia steatozei hepatice este sindromul metabolic – un grup de afecţiuni format din diabetul zaharat de tip II, boli cardiovasculare, obezitate şi hipertrigliceridemie. O altă cauză care determină apariţia steatozei hepatice este abuzul de alcool.
În stadii incipiente, boala ficatului gras nu prezintă semne sau simptome. Chiar dacă simptomele există, acestea se manifestă vag şi non-specific, în general prin oboseală şi un anume discomfort abdominal. În fazele avansate, steatoza hepatică se manifesta prin simptome ca: oboseală, senzaţie de sfârşeală, mai ales în a doua parte a zilei, prurit (mâncărimi) la nivelul mâinilor şi picioarelor la început, pentru ca apoi să se extindă pe întreg corpul, stare de greaţă, picioare umflate prin reţinerea apei în corp, lipsa apetitului sexual, lipsa poftei de mâncare, iar spre final pierdere în greutate, icter.
Diagnosticul este uşor de stabilit, chiar de către medicul de familie, în urma unor analize de sânge şi a unei ecografii abdominale. Steatoza hepatică este o afecţiune reversibilă daca este diagnosticată şi tratată la timp
Tratamentul este recomandat în funcţie de cauze. Trebuie reţinut faptul că ficatul gras nu necesită tratament medicamentos dacă nu a condus la apariţia altor complicaţii. În această fază sunt recomandate pierderea în greutate, restricţia consumului de grăsimi şi realizarea unui program de exerciţii fizice. Totodată, se recomandă restricţionarea consumului de alcool şi zahăr şi suplimentarea dietei cu vitamine şi minerale.
Comentarii prin facebook