Cu ce se potrivește cel mai bine o… furtună? Răspunsul este, așa cum știu deja sute de timișoreni: cu un Martini roz! Concertul de luni seară, al trupei americane Pink Martini feat. Storm Large, a ridicat în picioare publicul, demonstrând, încă o dată, că muzica adevărată n-are granițe.
Pink Martini este o orchestră în miniatură, formată în 1994, în Portland, Oregon, de pianistul Thomas Lauderdale. La vremea respectivă, acesta visa să facă o carieră în politică, ba chiar să candideze pentru funcția de primar. N-a fost să fie așa, pentru că a reîntâlnit-o pe China Forbes, o colegă de la Harvard, și s-au apucat să compună piese. Prima dintre ele a fost „Sympathique”, care a devenit aproape instant un mare hit în Franța. Din acel moment, succesul a fost doar o chestiune de timp
La Timișoara, în sala Filarmonicii Banatul, Pink Martini a venit cu Storm Large, intrată în trupă în perioada în care China Forbes se recupera după operația pe corzile vocale, și a făcut spectacol. Pe lângă piesele deja consacrate – cum ar fi „Sympathique”, „Donde Estas Yolanda”, „Una Notte a Napoli” sau „Brazil” – surpriza a fost interpretarea unei piese în limba română, care a smuls ropote de aplauze. Este vorba despre „Dorule, dorule”, a Loredanei Groza, cântată cu mult suflet de Storm Large.
Spectacolul este în așa fel structurat încât accentul cade, pe rând, pe muzicienii care compun orchestra și care își demonstrează, din plin, clasa. Senzația pe care ți-o lasă, ca spectator, este că acești oameni efectiv se joacă, că fac asta doar pentru a se distra, pentru a petrece împreună câteva zeci de minute în mijlocul unor ritmuri care vin din mai multe colțuri ale lumii.
Storm Large e senzuală și puternică, extraordinar de expresivă și foarte potrivită cu muzica… mondială pe care o cântă. Trăiește fiecare notă și-și transmite toate emoțiile dincolo de scenă. „Sunt o furtună mare, așa cum se spune în română”, a spus cântăreața, evident în română, la începutul concertului. Și chiar așa a fost.
Comentarii prin facebook