Titlul articolului apare ca un răspuns la întrebarea „E posibil să coste 150 de lei extracția?”. Citind acest mesaj am zâmbit și am încercat să mă gândesc la o întâmplare în care și eu am pus o astfel de întrebare! Mi-au venit în minte toate întâmplările care s-au terminat cu bine, dar analizându-le după o anumită perioadă de timp mi-am dat seama că tot la fel se puteau încheia prost dacă ar fi existat o coincidență nefastă.
Cam asa este și cu acest mesaj, totul a decurs bine, lucrurile au evoluat favorabil, a părut totul simplu, iar după ce totul a fost gata firește apare întrebarea: de ce a costat atat? Ceva natural, mulți dintre noi gândim astfel, dar privind dincolo de ceea ce ne este la îndemână să vedem, trebuie să ne gândim și la complicații: dacă extracția dura o oră sau două? Sau dacă extracția nu ar fi reușit și rămânea o rădăcină acolo, pentru care trebuia o altă intervenție chirurgicală ca să poata fi extrasă? Atunci acei 150 de lei ar fi fost justificați?
Ceea ce vreau să subliniez este că dacă o persoană reușește să facă repede un lucru, asta nu înseamnă întotdeauna că lucrul acela a fost ușor! În chirurgie trebuie să ne mișcăm cât mai repede pentru ca pacientul să nu stea cu o plagă (zonă pe care se operează) deschisă prea mult timp.
O zona pe care se operează un timp îndelungat se vindecă mai greu, este supusă unui risc crescut de infecție, iar ceea ce este cel mai important, atunci când vorbim de chirurgia dento-alveolar, pacientul este conștient (fără anestezie totală sau sedare) și simte cum trece timpul, iar senzațiile pe care le experimentează nu fac parte din categoria celor plăcute!
Specialitatea de chirurgie dento-alveolară vine ca o desăvârșire a studiilor. Dacă această specializare înseamnă încă trei ani de practică în spital, de un concurs ca să poti ajunge chirurg dento-alveolar, atunci este posibil să coste o extracție și mai mult de 150 de lei. După cei șase ani de facultate ajungi medic dentist și te poți înscrie pentru examenul de rezidențiat, un examen național, cu un grad de dificultate foarte crescut și cu locuri limitate.
Dacă obții un punctaj adecvat îți poți alege specializarea pe care o dorești, urmând ca pe parcursul a trei ani să te perfecționezi în domeniul stomatologic pe care l-ai ales. S-au strâns până acum nouă ani în care înveți și lucrezi pentru a ajunge să faci bucățica aceea din chirurgie la cel mai înalt nivel.
Vorbind de extracții, există dinți pe care poate să-i scoată orice medic dentist, dar tot la fel există extracții dificile care trebuie trimise la un medic specialist în chirurgie dento-alveolară. Iata câteva exemple cu ce se poate întâmpla rău atunci când se scoate un dinte: s-a încercat extracția molarului de minte din stânga jos, fracturându-se rădăcina mezială. A doua zi, pacientul a fost redirecționat către un medic specialist în chirurgie dento-alveolară, care a finalizat extracția.
O odontectomie destul de dificilă, molarul de minte din dreapta jos inclus orizontal! Pentru a putea fi extras a fost necesară secționarea acestuia, fracturându-se unul dintre vârfurile rădăcinii meziale, care a fost îndepărtat ulterior.
Aceste două cazuri nu sunt menite să vă sperie când vi se spune că trebuie să extrageți molarii de minte, ci doar să vă aduca la cunoștință că ar fi bine să cereți ajutorul unui medic specialist, pentru a putea trece cât mai repede și cât mai puțin traumatic peste acest moment.
Așadar, pentru ca o operație să fie un succes, este nevoie de o pregătire temeinică, îți asumi o responsabilitate uriașă, diabetul, afecțiunile cardiace, alergiile, eventualele tumori asociate infecției cauzate de un dinte, toate aceste boli trebuie luate în considerare atunci când pregatim o intervenție chirurgicală, pentru a o finaliza fără incidente neplăcute.
Am dat exemplul molarilor de minte deoarece sunt situațiile cel mai des întâlnite și dau un răspuns mesajului de la începutul articolului. Tendința în stomatologie și în orice domeniu este să se împartă sarcinile și să existe specialiști care să se ocupe de un segment cât mai restrâns, pentru a putea crește calitatea serviciilor.
Este foarte simplu, la fel cum atunci când vine vorba de mașina noastră alegem să-i facem revizia sau reparațiile la reprezentanță, și nu la un service de la colțul blocului, cum există electricieni care repară luminile, tinichigii care îndreaptă caroseria, la fel ar trebui să ne respectăm cavitatea orală și să ne scoatem nervul la endodont, dinții să ni-i îndreptăm la ortodont, gingiile să le lăsăm pe mâna parodontologului, iar implantele, extracțiile și îndepărtarea infecțiilor din os să le lăsăm pe mâna chirurgului dento-alveolar.
Comentarii prin facebook