Coplata nu se aplică la Spitalul Județean de Urgență Timișoara decât de săptămâna viitoare. Cuantumul ei nu a fost încă stabilit, dar managerul spitalului, Ciprian Bogdan, spune că suma colectată nu va fi prea mare, având în vedere excepțiile aplicate.
La Spitalul Judeţean se fac lunar aproximativ 3.800 de internări. Mare parte dintre acestea se încadrează în zona scutită de aplicarea coplății. „Nu vor plăti acești bani urgențele – iar la noi internările de urgență reprezintă peste 60%, gravidele, copiii sub 18 ani, tinerii sub 24 de ani studenți, pensionarii sub 740 de lei. Până la urmă, ajungem la un procent mic din cei externați care trebuie să achite coplata”, explică managerul SCJUT, Ciprian Bogdan.
„Normele de aplicare au fost aprobate vineri, prin ordin de ministru, și vor intra în vigoare în zilele următoare. Mai avem un răgaz de câteva zile pentru a ne organiza, pentru că în spatele acestei coplăți nu este doar faptul că plătesc pacienții. Banii se plătesc în baza unei chitanțe care trebuie să fie fiscalizată. Ca să nu se creeze o busculadă – fiindcă trebuie să scriem peste 100 de chitanțe pe zi – vrem să modificăm softul spitalului, pentru a putea genera aceste chitanțe electronic și să le raportăm direct în contabilitate”, mai spune Bogdan.
Momentan, nici cuantumul coplății la SCJUT nu a fost încă stabilit. „Consiliul de administrație trebuie să aprobe cuantumul coplății. Ședința este convocată pentru miercuri. Eu cred că săptămâna viitoare, de luni sau marți, să intre efectiv în vigoare această coplată”, susține directorul SCJUT.
Ciprian Bogdan nu este însă prea optimist în ceea ce privește suma cu care se va „îmbogăți” spitalul. „Din punctul meu de vedere însă, cu această coplată e mai mare daraua decât ocaua. Chiar dacă i s-ar putea stabilit cuantumul maxim de 10 lei, deși nu cred, suma este infimă”, afirmă directorul celui mai mare spital din vestul României. Conform calculelor sale, Județeanul ar putea colecta, lunar, sub 10.000 de lei.
Comentarii prin facebook