Stăvilarul descoperit în Piața 700, pe șantierul unde se ridică o nouă clădire de birouri, a ajuns în cea de-a treia etapă a proiectului de salvare. Marți s-a dat oficial startul la lucrările de reconstruire. Povestea obiectivului istoric este una foarte interesantă, iar din primăvara anului viitor aceasta va putea ajunge la toți timișorenii printr-un film documentar.
În vara anului 2013 urma să înceapă lucrările la cea de-a cincea clădire a City Business Centre. Șantierul a fost însă întârziat, din cauza descoperirii unui stăvilar care datează din secolul XVIII-lea. După o perioadă de dezbateri și contre s-a decis ca stăvilarul să fie demontat bucată cu bucată, pentru ca, mai târziu, să fie reconstruit exact așa cum a fost găsit inițial. Acum, s-a dat startul lucrărilor, iar în primăvara anului 2015 acesta ar trebui să fie gata pentru a fi prezentat publiculu. Lucrările de reabilitare propriu-zise vor fi gata însă chiar la sfârșitul acestui an. La evenimentul care a marcat startul reconstruirii a fost prezent și Ovidiu Șandor, dezvoltatorul proiectului. Alături de el s-au aflat Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură, dar și arhitectul Vlad Gaivoronschi.
„Acum demarează cea de-a treia etapă din proiectul de salvare a stăvilarului. Prima etapă a constat în demontarea, bucată cu bucată, a stăvilarului, sub supravegherea arheologilor care au completat informația istorică colectată de pe acest sit. A urmat apoi o perioadă destul de lungă în care piatra, cărămida, lemnul au fost depozitate și uscate în mod natural, analizate în laboratoare. O parte din piesele componente au fost tratate în vederea conservării lor, iar acum am demarat cea de-a treia etapă, reconstrucția propriu-zisă a stăvilarului. Aceasta va recrea identic modul în care a fost găsită partea principală a stăvilarului. Lucrările vor dura probabil până la sfârșitul acestui an, după care, în jurul stăvilarului, vor fi realizate lucrări care să permită vizualizarea cât mai bună a acestuia, o podină de unde poate fi vizionat stăvilar, sistem de iluminat și altele”, a declarat Ovidiu Șandor.
Sorin Predescu a vorbit și el despre importanța stăvilarului. „O să vă spun că acest stăvilar a avut noroc. A avut noroc pentru că mai sunt și altele, undeva sub clădirile acestui oraș, care nu au avut atâta noroc, iar unele au fost distruse deja. De aceea faptul că a existat grijă față de acest obiectiv este dătător de speranță față de ceea ce înseamnă un anumit comportament față de patrimoniul orașului”, spune acesta. Proiectul de salvare al stăvilarului a costat peste 600.000 de euro, dar în final, investiția va aduce la lumină un muzeu în aer liber de care se va putea bucura toată lumea. Mai mult, pentru ca povestea stăvilarului să ajungă la cât mai multă lume, în timpul lucrărilor se fac filmări și pentru un documentar. Acesta va ajunge la spectatori în primăvară. Firma care s-a ocupat de acest proiect este din Baia Mare și este specializată în reabilitări istorice. De asemenea, pentru a pune la loc stăvilarul, se vor folosi materiale exact ca acelea din trecut, inclusiv un tip special de mortar făcut cu var, exact ca în secolul al XVIII-lea.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook