Mezelurile din comert doar „trec” pe langa carne / FOTO

La facultățile de profil, studenții învață să prepare mezeluri după un rețetar din 1971. Volumul „Instrucțiuni tehnologice pentru fabricarea preparatelor din carne” este considerat „Biblia” celor care urmează să lucreze în domeniu. Când se angajează însă, tinerii absolvenți află că mai mult de jumătate din compoziția mezelurilor nu e carne, ci șorici, soia și amidon.

Unul dintre producătorii de mezeluri tradiționale dezvăluie cum stau lucrurile în industrie. Omul spune că, dacă s-ar respecta rețeta originală, la un mușchi file, dintr-un kilogram de carne rezultă 700 – 800 g de produs finit. Acesta ar pleca de la producător la un preț de 30-40 lei/kilogram, ceea ce l-ar face prohibitiv pentru marea masă a consumatorilor.

Până la urmă, este doar o chestiune de bani. Un produs injectat e mai ieftin și se face mai repede. Dacă produsele tradiționale au nevoie de o săptămână pentru a fi gata de scos la vânzare, unul injectat e gata în 24 de ore. Zemurile de injectare conține sare, polifosfați, caragenan, un potențiator de aromă – glutamat, arome, proteine vegetale, emulsie de șorici și amidon.

Complexul acesta de substanțe ține apa în carne. Diferența între un produs cu injectare mică și unul cu injectare mare constă în cantitatea de apă. „Există o injectare medie care se practică în toată lumea, de până în 40%. Un kilogram de carne injectată 40% face ca la final, produsul finit, după afumare și fierbere, să cântărească 1,2 kg. Putem spune că aceste produse sunt încă în regulă. Există însă și varianta de injectare între 80 și 100%, situație în care, după preparare, rămân 1,7 – 1,8 kg. În acest caz, produsul nu mai este bun”, spune Luminița Dinu, administrator SC Korani.

Mușchiul de porc afumat conține, după rețetarul de acum 50 de ani, doar mușchi de porc file, sare, azotat de sodiu și zahăr. Acestea din urmă vor deveni soluție pentru injectare, în proporție de 10%, după care carnea astfel preparată va sta în saramură patru zile, apoi se va scurge 24 de ore. Urmează zvântarea și afânarea la rece, timp de 16 ore. La final, produsul poate conține maximum 3,5% sare și cel mult 12% azotiți. În prezent, carnea poate fi injectată, industrial, chiar și aproape 100%. De obicei, la mușchi, spun specialiștii, se merge pe o injectare de 80%, cu o saramură care conține E-uri și substanțe menite să adune apa în carne, cum ar fi amidonul și caragenanul.

Salamul Victoria ar trebui să conțină, potrivit rețetei originale, 70 kg de pulpă de porc și 30 kg de brandt de porc (carne macră dezosată, de prima calitate). La acestea se adaugă 0,030g nucșoară, câte 150 g de piper, respectiv zahăr. Carnea se amestecă în malaxor cu sare, apoi stă la frigorifer pentru maturare, 48 de ore, după care brandt-ul astfel obținut va fi amestecat cu bucăți de pulpă curățate manual de grăsime și tăiate în bucăți de 3 – 4 centimetri.

Ce se găsește în galantare sub denumirea de Salam Victoria este făcut din carne de porc şi slănină, ingredient care lipsește din rețeta originală, plus ceva condimente. Carnea este „de lucru”, adică resturi, amestecată cam în aceeași proporție cu slănină, apă, proteină vegetală din soia, amidon din cartofi. Se adaugă sare, condimente si extracte naturale din condimente, stabilizatori (polifosfați de Na, K, Ca, citrat trisodic) aromă si potențiator de aroma (glutamat de sodiu), antioxidant (izoascorbat de Na), agent de îngroșare (caragenan, guma Konjak), dextroză, colorant natural (carmin), conservant (nitrit de sodiu).

„Primul ingredient al unei rețete este și cel mai important cantitativ. Dacă pe eticheta unui parizer avem 50% carne de porc, iar al doilea ingredient notat este emulsia de șorici, asta înseamnă că avem cam tot atâta șorici. Suntem foarte departe de rețeta originală”, explică dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare spune că salamul Victoria și parizerul ieftine din magazine conțin chiar și pâine. „Amidonul notat pe etichete înseamnă carbohidrați. Este vorba deci de glucide, putem spune că avem și pâinea integrată. Diabeticii ar trebui să fie foarte atenți, pentru că dacă mănâncă aceste mezeluri trebuie să elimine din alimentație o felie – două de pâine, ca să nu aibă probleme. Mai avem și dextroză, glucidul cu cel mai mare indice glucemic”, afirmă Mencinicopschi.

„Lumea nu este educată să mănânce sănătos și din păcate, și banii își spun cuvântul. Când vede că este scump, omul se ferește de produsul respectiv. Probabil dacă ar citi etichetele, ar înțelege ce se găsește în produsele ieftine și altfel ar sta lucrurile. Ar trebui notat pe fiecare etichetă procentul de carne din acel produs și cel de injectare, pentru ca oamenii să știe exact ceea cumpără”, conchide Luminița Dinu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Tibi a spus: (august 29th, 2012 at 11:02 )

oamenii nu mamanca sanatos pentru ca nu isi permit..si eu as cumpara numai mezeluri cu 40 ron/ kg daca as avea de unde.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei. SCM USV va primi vizita campioanei Dinamo București. Partida va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10.30, în Ronaț. Precedenta înfruntare de la Timișoara, dintre cele două echipe, a însemnat un meci cu 95 de puncte. Acesta a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Top