Pana in 2014, ce facem cu proiectele pe care le mai avem de implementat in actuala perioada de programare?

În ultima vreme s-a vorbit din ce în ce mai mult despre banii europeni şi POSDRU, auzindu-se multe voci spunând din nou că autoritățile și-au bătut joc de fondurile nerambursabile destinate dezvoltării societăţii româneşti.

Despre ce este vorba şi „cine“ şi-a bătut joc de „cine“? Pe de o parte, sunt voci care acuză lipsa de interes a unor ONG-uri care ar fi derulat „proiecte nefondate“. Altele acuză statul român de rea-voinţă, neimplicare şi lipsă de transparenţă. Una peste alta, deocamdată, proiectele POSDRU sunt blocate şi, în prezent, din cauza auditului trimis de Comisia Europeană la Autoritatea de Management, cea responsabilă cu validarea şi intermedierea fondurilor, orice plată este sistată. Ce s-a întîmplat şi ce se va întâmpla în continuare cu cele aproximativ 840 de ONG-uri implicate în acest program, majoritatea aflându-se în prezent în pragul dizolvării şi al falimentului? Nimeni nu are un răspuns la această problemă…

Cum s-a ajuns în această situație disperată ? Întârzierea plăţilor în proiectele finanţate din POSDRU s-a acutizat la începutul acestei veri, când Comisia Europeană a trimis un audit la Autoritatea de Management. În urma acestuia, statul român nu a mai avut dreptul de a solicita UE rambursarea banilor cheltuiţi la nivel naţional în proiecte, păstrând însă obligaţia de a efectua plăţi către beneficiari. Obligaţia nu a fost onorată, fapt ce a dus spre pragul falimentului majoritatea asociaţiilor şi a fundaţiilor care au înaintat bani în proiecte POSDRU.

Ca urmare a persistării acestei situații, parte din persoanele implicate direct în administrarea fondurilor europene au ieșit în față, acuzându-se unii pe alții. Una din aceste persoane este Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii. Miza declaraţiei transmise de către aceasta a fost mai degrabă un blam la adresa fostei guvernări. „Suntem în prezent în situaţia de a remedia în două luni ceea ce s-a stricat în doi ani şi jumătate din incompetenţă sau, înclin să cred, rea-voinţă. Sunt revoltată că România nu a putut beneficia de aceşti bani“, a declarat Mariana Câmpeanu. S-a menţionat de asemenea că una dintre cele mai mari probleme identificate la nivelul Autorităţii de Management a fost faptul că „în perioada 2010-2011, pentru aproximativ 1700 de proiecte, cu valoare aproximativă de peste 200 de milioane de euro, s-au făcut finanţări din bugetul de stat, însă nu s-au transmis mai departe cereri de rambursare ale sumelor plătite către Comisia Europeană“.

Pe de altă parte, directorul general al AMPOSDRU, Cristian Ababei, a ţinut să precizeze faptul că programul „nu se anulează şi nu se închide. În momentul de faţă am ajuns la zi cu plăţile de finanţare naţională şi de TVA şi facem eforturi de a efectua plăţile de la bugetul de stat, plăţi aferente finanţărilor naţionale“.

De partea non-guvernamentală, Ionuţ Sibian, directorul FDSC (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile), acuză lipsa de profesionalism din sistem. „Statul român, în clipa aceasta, prin sistemul de management al Fondurilor Structurale, pune în pericol o investiţie făcută timp de 20 de ani, de către finanţatori externi, în dezvoltarea societăţii civile. Pentru deblocarea acestui sistem, trebuie găsite, în primul rând, surse alternative de plată a datoriilor, iar, în al doilea rând, se impune regândirea întregului sistem de valori ca „zonă depolitizată“ şi cu oameni cu expertiză pe programe de finanţare. Cât timp în funcţiile de management ale fondurilor europene vom avea membri de partid sau numiri politice fără experienţă în managementul acestor fonduri, nu vom avea performanţă. Trebuie îmbunătăţit sistemul de monitorizare, asta presupunând să se facă mai multe vizite la faţa locului şi să fie încadrate mai multe proiecte în clase de risc potrivite fiecăruia”.

Evident că și persoanele afectate de această situație, în speță beneficiarii proiectelor POSDRU, au reacționat, trimițând o scrisoare deschisă către autorități și se pare că această acțiune a avut ceva efecte asupra celor din urmă. Astfel că, în 21 septembrie, a avut loc o întâlnire la Ministerul de Finanțe, între ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Europene, Răzvan Cotovelea. Urmare a acestei întâlniri a fost anunțată hotărârea Ministerului de Finanțe de a aloca AM POSDRU suma de 375 milioane lei pentru plăți restante către beneficiarii programului de finanțare în contul contribuției Uniunii Europene și aproximativ 100 de milioane lei pentru contribuția statului român. Această sumă va fi de ajuns pentru a acoperi restanțele financiare acumulate prin neplata cererilor de rambursare aprobate.

Așadar, există soluții alternative ! Păcat că sunt puse în aplicare abia după ce “cuțitul a ajuns la rană” și oamenii strigă după ajutor cu disperare…

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

Sport vezi arhiva Sport

Timisoara Saracens, victorie importanta in Continental Shield

Le prieşte aerul european. După 29-25 cu italienii de la Petrarca, astăzi Timişoara Saracens a obţinut o victorie mult mai clară în deplasare. A fost 45-10 cu CDU Lisabona, formaţie ce obţinea o victorie în runda de debut, pe terenul celor de la Rugby Viadana, tot din Italia. Bănăţenii au reuşit un joc ofensiv spectaculos,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timisoara Saracens, victorie importanta in Continental Shield
MNB – Muzeul Național al Banatului
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Circulam pe calea ferata cu 160 km /h, dar numai intre Curtici si Ghioroc

La Timişoara a ajuns, zilele trecute, un vagon reabilitat cu ajutorul căruia ceferiştii încearcă să demonstreze că transportul feroviar de călători se poate desfăşura în condiţii de calitate şi în România. Deşi acesta poate merge şi cu peste 100 km/h, infrastructura de cale ferată nu permite asemenea viteze.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Circulam pe calea ferata cu 160 km /h, dar numai intre Curtici si Ghioroc

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Se repară intens diverse străzi din Timișoara, dar nimeni nu știe după ce program. Șoferilor nu le rămâne decât să constate pe propriii nervi ce arteră a intrat peste noapte în reparații. Primarul Nicolae Robu spune că va muștrului SDM, pentru că nu dă comunicate, lucru pe care, de altfel, firma nu l-a făcut niciodată.
Citeşte tot articolul Citeste articolul De ce stati la cozi imense in trafic pe strazi sparte peste noapte? Pentru ca SDM are probleme de comunicare
Vreți să știți ce trebuie să faceți ca să acordați primul ajutor în caz de urgență? Acum puteți învăța asta de la cei mai buni. Caravana „Fii pregătit!” revine în Timiș în acest sfârșit de săptămână: sâmbătă la Lugoj și duminică la Timișoara.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Caravana SMURD ajunge din nou in Timis
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top