Pentru prima oară după foarte mult timp, şedinţa Consiliului Eparhial Timişoara din 28 iulie va fi prezidată de Înaltpreasfinţitul Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului. Pe ordinea de zi se află o scrisoare oficială transmisă de un preot timişorean care face praf întreg Consiliul Eparhial Timişoara.
Sesizarea preotului Mircea Cricovean de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric prezintă filmul afacerilor dubioase desfăşurate la biserica pe care a condus-o de două ori ca paroh. El acuză deschis cele mai înalte feţe bisericeşti din Consiliul Eparhial şi susţine că scopul acestora a fost sărăcirea forţată a Bisericii „Sf. Ilie”. Scrisoarea destinată mitropolitului Nicolae Corneanu şi Consiliului Eparhial Timişoara a intrat în posesia noastră prin intermediul fostului director de la Finanţe, Nicolae Ignea, membru în Consiliul Parohial din Fabric. „Implicarea parohiei în cheltuieli inoportune, pe de o parte, şi secătuirea fondurilor proprii, cu largul concurs al vicarului administrativ, al altor foarte competente feţe bisericeşti, pe de altă parte, au fost dirijate de Centrul Eparhial, cu scopul ca parohia să ajungă la lipsă de resurse financiare destinate unor cheltuieli necesare”, se arată în sesizare. Părintele Cricovean nu se sfieşte să-i numească pe cei vinovaţi de scandalurile de la biserica din Fabric. „Vicarul Ionel Popescu dimpreună cu protopopul de la Timişoara II (n.r. preotul Mircea Szilagyi), omit cu rea-credinţă înştiinţarea preoţilor vizaţi de rapoarte incriminatoare şi nereale (…) Exagerarea, cu rea-credinţă, a situaţiilor de fapt de către executivul Arhiepiscopiei Timişoarei, în scopul exercitării de presiuni asupra preoţilor, intimidarea comunităţilor deţinătoare de bunuri patrimoniale (…) sunt realităţi extrem de dăunătoare”, se mai precizează în scrisoare.
Contactat telefonic, preotul Cricovean nu a vrut să comenteze. A făcut-o însă Nicolae Ignea. „Scrisoarea părintelui Cricovean e o recapitulare a evenimentelor nefericite petrecute în parohie. Consucerea Mitropoliei Banatului trebuie să ştie într-o înşiruire logică toate aceste evenimente. De când Preafericitul Daniel conduce BOR s-a schimbat regulamentul bisericesc. Consiliile parohiale nu mai au aproape nicio putere. De aici se trag toate ponoasele. Nu putem decide nimic. Conducerea Arhiepiscopiei Timişoarei a luat măsuri după bunul său plac în cazul nostru. Consiliul Eparhial nu a ţinut niciodată cont de dorinţele noastre. Toate scandalurile de la biserica noastră pleacă de la prima vizită a episcopului vicar (n.r. Preasfinţitul Paisie Lugojanul). Atunci s-a solicitat acordul Consiliului Parohial pentru aducerea încă unui preot. Nu am fost de acord. Probabil Paisie s-a simţit ofensat Atunci aveam doi preoţi, acum avem cinci”, a conchis Ignea.
Comentarii prin facebook