Violenţa interetnică s-a soldat cu sute de morţi în ultima săptămână, în Sudanul de Sud, potrivit oficialului responsabil al misiunii Naţiunilor Unite în această ţară. Fortele armate ale Sudanului și ale Sudanului de Sud poartă lupte dure în regiunea de graniță, dupa o dispută pentru un teritoriu care conține o mare parte din resursele de petrol.
Luptele au izbucnit între cele două armate în apropierea oraşului Kersana. Armata Sudanului de Sud, stat care s-a rupt de Sudan pe 9 iulie 2011, a anunțat miercuri că a respins un atac al vecinilor din nord asupra orașului Teshwin, care a inclus atacuri aeriene și tiruri de artilerie. Mai mult, cei din sud au reușit, din primele informații, să meargă mai departe și să ocupe teritoriul Heglig, pe care atât ei, cât și vecinii lor din nord și-l dispută, dar care era controlat de aceștia din urmă. Heglig este extrem de important, întrucât produce jumătate din cei 115.000 de barili de petrol ai Sudanului de Nord, reprezentând astfel principala sursă de venit a statului.
Reprezentantul permanent al Sudanului la Naţiunile Unite a declarat că atacul Sudanului de Sud forţează guvernul, precizând că „răspunsul guvernului ar fi de aceeaşi dimensiune ca atacul”. Totuși, oficialii Sudanului de Nord au subliniat că guvernul lor nu vrea să escaladeze războiul, iniţiat de Sud, „pentru că acest lucru nu ar servi intereselor niciuneia dintre ţări”. Rapoartele internaționale indică faptul că zona Heglig, bogată în petrol, este considerată una dintre cele mai disputate între nord şi sud.
Sudan a fost în război cu sine însuși aproape întreaga sa istorie post-colonială, începând din 1956. După decenii de luptă pentru independenţă, în nord, sudul Sudanului s-a separat pe 9 iulie 2011 şi a devenit Republica Sudanului de Sud. Șase luni mai târziu, aproape 99% din alegătorii din regiune au aprobat divizarea în cadrul unui referendum care a beneficiat de sprijin internațional.
Cele două state s-au înteles relativ bine pentru o scurtă perioadă după obținerea independenței Sudanului de Sud. Acum însă problemele au reapărut din cauza disputelor pentru petrol: cea mai mare parte a rezervelor au rămas în sud, iar rafinăriile, conductele și porturile în nord. Cele două state sunt dependente unul de altul. Nordul acuza însă Sudul că nu i-a plătit drepturile de tranzit și i-a luat petrol chiar din conducte în contul lor, iar Sudul, în replică, a oprit exporturile de petrol.
Mai mult, Sudul acuză Nordul nu doar pentru asta, ci și pentru susținerea rebelilor de pe teritoriul său. Un summit pentru rezolvarea situației a fost amânat din cauza luptelor între cele două, din ultimele zile.
Realitatea este că ambele ţări se confruntă cu mişcări separatiste în interiorul frontierelor lor, iar de-a lungul frontierei au izbucnit în mod regulat conflicte armate. Toate acestea, pe fondul dezacordurilor existente privind exploatarea petrolului din țară.
În 2005, partidele politice opozante au semnat un acord de pace care a încheiat în Africa cel mai longeviv război civil, în urma căruia au murit aproximativ 2,2 milioane de oameni – de 10 ori mai mulți ca în Darfur. Întrebarea este dacă un grup relativ mic de arabi care trăiesc pe cursul de nord al Nilului şi care au exclus istoric Sudanul, va împărţi puterea şi bogăţia într-una dintre populaţiile cele mai diverse de pe continent. Excluderea politică a Sudanului a alimentat lupta rebelilor din sud, inspirând deopotrivă rebeliunea din vest, în Darfur, care s-a soldat cu peste 300.000 de oameni morți într-una dintre cele mai grave crize umanitare.
Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a emis o declaraţie, prin care a cerut încetarea imediată şi necondiţionată a tuturor litigiilor dintre cele două state sudaneze, în plus faţă de retragerea imediată a armatei din Heglig.
Comentarii prin facebook