Statistic, în România, sunt foarte puține mame singure. Conform datelor oficiale, numărul lor este sub media europeană, dar realitatea este alta. Multe românce se tem să iasă din relațiile toxice pe care le au cu tații copiilor lor. Nu le permit să facă asta nici cutumele, nici starea financiară. Fundația Estera are grijă, în Timiș, de femeile care și-au asumat statutul de unic părinte pentru copiii lor.
De la înfiinţare, Fundația Estera a ajutat aproape 1.500 de femei din Timiş, cu vârste cuprinse între 14 şi 44 de ani. Fundația dispune inclusiv de o casă unde pot fi găzduite femeile aflate în dificultate și a găsit sponsori care asigură hrana pentru copii. Unul dintre cele mai neobișnuite cazuri este al unei mame care crește singură 13 copii!
Ana este una dintre mamele de care fundația are grijă. Femeia are 39 de ani și crește singură doi copii. Cel mai mic are numai două luni. Tații lor sunt doar pe hârtie, astfel că femeia trebuie să se descurce singură. E greu de crezut, dar reușește să aibă grijă de amândoi cu numai 1.000 de lei. Cam jumătate din sumă e chiria.
S-a măritat la 23 de ani. Șase ani mai târziu a născut-o pe fiica ei. Tot atunci, soțul ei s-a apucat de băut, iar viața i-a devenit un coșmar. „Mă lovea și dacă eram cu fata în brațe. A doua zi își cerea iertare”, povestește Ana. N-a avut însă curajul să plece decât după mai mulți ani de lângă bărbatul violent, care o bătea și o făcea în toate felurile. Și-a luat copila și s-a mutat în gazdă.
Anul trecut, a crezut că o poate lua de la început alături de un alt bărbat. L-a cunoscut pe Internet. „Ne-am văzut de două ori și am rămas gravidă. Așa a fost să fie. Îmi plac copiii, nu m-am gândit la avort. Dar nici nu mi-am imaginat că o să cresc singură doi copii”, explică Ana. Divorțul de primul soț s-a pronunțat anul trecut, în septembrie. Era deja însărcinată cu al doilea copil, când a realizat că tatăl acestuia nu avea nici cea mai mică intenție să se așeze la casa lui. „Din fericire, cumpără pamperși și lapte praf pentru copil”, mai spune femeia.
Ana se află în evidențele Fundației Estera și frecventează Centrul de consiliere pentru mame singure al acesteia. Cu ajutorul fundației a găsit o gazdă la un preț rezonabil și reușește să supraviețuiască. Povestea ei nu e singulară. Fundația Estera s-a ocupat recent de cazul unei studente venite la Timișoara dintr-un orășel din Caraș-Severin. A rămas însărcinată cu bărbat mai în vârstă decât ea, care n-a vrut să recunoască bebelușul. Nici părinții n-au mai primit-o acasă. „A decis să țină copilul. Acum, cu sprijinul nostru și al unei alte mame pe care a cunoscut-o în maternitate, locuiește într-o comună din Timiș,”, povestește Maria Alexei, asistent social la Fundația Estera.
Conform statisticilor, mamele singure reprezintă 1,7% din populația României. E mai puțin de jumătate din media europeană, dar asta nu înseamnă că aceasta este și realitatea. Multe mame nu au curajul să iasă din relațiile care nu mai funcționează. Asta, și pentru că legile din România nu le ajută pe cele care decid să facă un copil „din flori”. Dacă micuțul nu este recunoscut la naștere, mama trebuie să-l dea în judecată pe tatăl acestuia. De cele mai multe ori însă, femeile nu-și permit o acțiune în instanță.
Comentarii prin facebook