Salsa este un adevărat fenomen la Timișoara. Ediția a șasea a Salsa Addicted Festival (SAF) confirmă pasiunea localnicilor față de acest dans senzual, originar din însorita Cubă. Cel mai mare festival de salsa din România a început vineri, 1 martie, și se va încheia luni, 4 martie.
Sunt zeci de oameni, îmbrăcați lejer, iar unele fete poartă pantofi prețioși de dansatoare. Spun că așa pot să simtă mai bine dansul, chiar dacă abia învață pașii și, poate, le-ar fi mai simplu în teniși. Se mișcă toți în același ritm, unii mai fluent, alții mai stângaci, însă la fel de fericiți. Dansează salsa și, spun ei, asta nu se compară cu nimic. Salsa Addicted Festival (SAF) e cel mai frumos cadou de început de primăvară pe care-l puteau primi.
Anul trecut au fost peste 650 de participanți și 120 de instructori și perfomeri, veniți din 24 de țări. Ediția din 2013 are toate șansele să depășească recordul, chiar dacă a fost organizată în condiții de mare restriște. „Banii vin din vânzarea de permise către participanți. Sumele sunt folosite apoi pentru rezervări de hoteluri și bilete de avion și contractarea instructorilor. Nu avem sponsori, deși am prezentat proiectul mai multor companii”, spune Dan Ceplinschi, unul dintre organizatori.
În primele două zile ale evenimentului desfășurat la Restaurantul Politehnicii, au venit să danseze salsa sau să învețe primii pași peste 300 de persoane. Sunt nu mai puțin de 135 de instructori şi performeri. Aceștia vin din America, Italia, Portugalia, Franța, Olanda, Elveția, Mexic sau Turcia, dar și din România.
Noutatea din acest an este kizomba, originar din Angola, care începe să devină tot mai popular în sălile de dans din Europa. Le-au arătat timișorenilor cât de fierbinte este kizomba Ricardo Morenasso și Anaïs Millon, doi obișnuiți ai „congreselor” de dans de pe Bătrânul Continent.
Prima ediție a Salsa Addicted Festival a avut loc în 2008, într-o vreme în care, în România, evenimentele de acest gen erau foarte puține. De atunci, scena locală de salsa a evoluat foarte mult, astfel că timișorenii sunt prezențe constante la festivalurile de gen din Europa.
Comentarii prin facebook