A venit vremea frumoasă și, odată cu ea, plantele au început polenizarea, dând undă verde sezonului de alergii, în special la polen. Polenurile de pomi timpurii, si anume polenul de mesteacăn, alun, stejar, fag și arin, sunt cele mai frevente cauze de alergii de primăvară.
Polenurile de primăvară încep odată cu vremea frumoasă, călduroasă, adică din luna martie, și se mențin până în luna mai. Urmează polenurile de vară, care dau bătăi de cap alergicilor, și anume polenurile de cereale (grâu, orz, ovăz, secară) și polenurile de ierburi sau graminee (gazon, ierburi cu spic etc). Acestea încep să apară din luna mai și se mențin până în luna iulie.
Din vară către toamnă, mai exact în lunile august – septembrie și uneori când vremea este caldă și în octombrie, polenul de buruieni ca Artemisia (pelinul) și Ambrozia aduc la alergolog un număr foarte mare de pacienți.
Indiferent de sezonul polinic, simptomele principale ale alergiilor la polen sunt de rinită si/ sau rinoconjunctivită; adică pacienții prezintă nas înfundat, secreții nazale apoase, strănut, mâncărime de nas, în gât și de ochi, înroșire a ochilor și lăcrimare. O parte din pacienți pot dezvolta și simptome de astm bronșic din cauza alergiei la polen, în special la polenul de Ambrozia: tuse seacă, senzație de apăsare în piept, sufocare și respirație șuierătoare.
Pentru a face față sezonului polinic, destul de indelungat, persoanele alergice trebuie să se prezinte la medicul alergolog pentru confirmarea alergiei, tratament și consiliere. Tratamentul trebuie început cu două săptămâni înainte de începerea sezonului polinic, adică la primele semne de mâncărime de nas sau strănut.
Tratamentul constă în măsuri de evitare a contactului cu polenul, lucru mai greu de realizat, și folosirea de spray-uri nazale pe bază de cortizon, cu sau fără decongestionante nazale și medicație antialergică. Imunoterapia sau tratamentul de desensibilizare se foloseste cu succes la pacienții cu alergie la unul sau maximum doi alergeni.
Comentarii prin facebook