Ortodocşii prăznuiesc, duminică, Floriile. Aceasta rememorează intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier. Cu această ocazie, aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica.
Duminica Floriilor este sărbătorită în fiecare an în duminica dinaintea Paştelui. Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, după cele 40 de zile de post. După modelul mulţimii din cetatea Ierusalimului, care l-a întâmpinat pe Mântuitorul cu ramuri de finic, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în această zi, să împartă credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate. Ramurile de salcie simbolizează biruinţa asupra morţii, prin învierea lui Lazăr, şi prevestesc biruinţa asupra morţii prin Învierea lui Hristos. Ramurile se păstrează peste an, fiind folosite la tămăduirea diferitelor boli. De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.
Pe lângă sărbătoarea creştină există nenumărate obiceiuri, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, cele mai multe de sorginte păgână. De exemplu, de Florii se obişnuieşte să se facă „de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casă pentru aerisire. În popor se spune că acela care îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.
Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc, duminică, onomastica cu ocazia Floriilor. Din totalul româncelor, 147.753 se numesc Viorica, 127.756 – Florentina, 93.821- Florica, 90.448 – Floarea, iar 79.108 – Florina. Majoritatea bărbaţilor se numesc Florin (332.149), Viorel (147.148), Florian (54.945), Florea (30.986), Florentin (24.937) sau Florinel (13.873).
Comentarii prin facebook