În goana înscrierilor în clasa pregătitoare sau clasa întâi, părinții caută tot felul de soluții pentru a-și duce copiii la o școală cât mai bună. Pentru asta sunt dispuși să-și schimbe și domiciliul, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.
Prima etapă a înscrierilor se va încheia pe 22 aprilie. Copiii care împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie pot fi înscriși în clasa pregătitoare, dacă trec de evaluarea obligatorie. Cei care împlinesc şapte ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie pot merge direct în clasa întâi, chiar dacă nu au parcurs clasa pregătitoare, dar numai dacă trec de evaluare. Etapa a doua a înscrierilor se va desfăşura din 8 mai până în 17 mai.
Ca să-și poată înscrie copilul la o şcoală bună, unii părinți fac coadă la Evidența Populației, pentru a-și schimba domiciliul. Rețeta e simplă: ei apelează la o rudă sau un prieten care locuiește pe una dintre străzile aflate în zona şcolilor în vogă şi îşi fac mutație. Reprezentanții Inspectoratului Școlar știu de această practică, dar spun că nu există interdicții. În această situație, recensământul copiilor de vârstă școlară, făcut în toamna anului trecut, nu mai reflectă realitatea. De aici apar problemele.
„E dreptul lor să-şi stabilească un domiciliu pe o anumită stradă. În acel moment, copilul aparţine acelei şcoli de circumscripţie. În urma recensământului făcut în octombrie a anului trecut pe unităţile de învăţământ nu erau prevăzute astfel de situaţii. Dacă s-au făcut vize de flotant, numărul de copii care aparţine de circumscripţie poate fi mai mare decât cel de la recensământ, iar numărul de clase poate fi insuficient. Se vor aplica criteriile generale care sunt prevăzute în metodologie”, spune inspectorul şcolar adjunct Aura Danielescu.
Inspectoratul Școlar are în vedere, în aceste condiții, noi criterii de departajare pentru înscrierea celor mici: fie reîmpărțirea străzilor arondate unităților de învățământ, fie suplimentarea numărului de clase pregătitoare, dacă există spaţiu suficient.
Comentarii prin facebook