Boboteaza sau Botezul Domnului, celebrată pe 6 ianuarie, marchează sfârșitul ciclului de sărbători dedicate Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Boboteaza este una dintre 12 sărbători creștine importante, reamintindu-le credincioșilor cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să pășească în viața publică.
Sărbătoarea este cunoscută atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Romano-Catolică. Evenimentul Botezului este descris de toți evangheliștii. Matei relatează că Iisus a venit din Galileea la râul Iordan unde era Ioan Botezătorul, cerând să fie și el botezat. Ioan i-a zis: „Eu am trebuință să fiu botezat de tine și tu vii la mine” (Matei 3, 14), iar la răspunsul lui Iisus că așa se cuvine, a fost botezat în cele din urmă de către Ioan. Boboteaza este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Fiul se botează în Iordan de către Ioan, Spiritul Sfânt se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer Îl declară ca fiind Fiul său. Catolicii celebrează, pe 6 ianuarie, Epifania, care simbolizează anunțarea nașterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus în dar aur, smirnă și tămâie.
În ziua de Bobotează, după liturghie, preotul și enoriașii fac o procesiune spre un lac, râu sau izvor, pentru slujba Sfințirii Apelor. Când Troparul Bobotezei începe, vânătorii și pădurarii satului împușcau peste ape, pentru a alunga duhurile necurate. Dacă este frig, se pregătește o cruce de gheață, pentru a marca locul slujbei. La sfârșitul acesteia, preotul aruncă în apă o cruce de lemn, iar feciorii satului se aruncă să o scoată, chiar dacă este ger. Cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.Se crede că în ziua aceasta toate apele pământului sunt sfințite.
Apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfințită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh. Ea nu se strică niciodată. Agheasma mare se săvârșește numai de Bobotează și poate fi băută doar timp de opt zile, altfel fiind necesară aprobarea preotului duhovnic. În tradiția populară românească, Boboteaza este o sărbătoare dedicată purificării naturii, și mai ales a apelor, de forțele răului.
Comentarii prin facebook