Gică Popescu ajunge (și) prin Timișoara în campania sa electorală pentru fotoliul de președinte al FRF. (În urmă cu opt ani, „Baciul” își începea cursa electorală pe Bega, lucru care nu i-a adus însă mare noroc.) Vine însoțit de „dinozaurul” Bela Kassai, preluat de la Mircea Sandu, un individ uns cu de toate, omul care face toate învârtelile din fotbalul românesc. Amfitrion este Dănuț Lața, o altă „relicvă” din vremuri imemorabile, prieten cu Kassai. Și Lața se află în fața unor alegeri, iar afișarea cu Popescu și Kassai poate însemna mai mult decât o simplă întâlnire. Amintesc aceste lucruri doar ca o observație pe marginea „suflului nou” pe care, cică, Popescu l-ar aduce cu el la federație.
Popescu nu se va duce la clubul ACS Poli, prima echipă a județului Timiș, și nu va avea o întâlnire specială cu șefii clubului. Poate și fiindcă votul primei divizionare valorează exact la fel ca cel al echipei din Giarmata, localitate unde va avea loc și chiolhanul în cinstea viitorului președinte al FRF. Din partea lui Poli la întâlnire va participa probabil Ionel Bungău, prieten cu Lața, dar și om cu spate politic (PSD). Nu știu ce discuții vor fi în jurul cazanului de fasole cu ciolan. Habar n-am dacă Gică Popescu își va lua angajamentul să-l sprijine pe Lața la alegerile pentru șefia AJF. Nu știu dacă „Baciul” alături de Kassai și Lața vor discuta despre transformarea radicală de care are nevoie fotbalul românesc. Nu știu dacă vor discuta despre sectorul juvenil aflat în suferință, despre arbitraje, meciuri trucate, impresari care fac regulile în fotbal. Hopa!, aici e punct sensibil, atâta timp cât Popescu pare a fi doar marioneta unor impresari.
În fine… Dacă aș reprezenta însă clubul ACS Poli la întâlnire, aș avea o nedumerire pe care aș ridica-o în fața lui Popescu. Și anume, dacă are de gând, măcar în prima ligă, să asigure o competiție corectă, în care toate echipele să aibă aceleași șanse la start. Mai exact, dacă vor exista reguli clare, pe care trebuie să le respecte toate echipele. Și mă refer în primul rând la aspectul financiar al echipelor. Sunt cluburi, mai puține, printre care și Poli Timișoara, care își plătesc dările la stat, datoriile la jucători și terți la timp. Sunt alte echipe, majoritatea, care nu se sinchisesc de astfel de lucruri, preferând să bage bani în transferuri și alte chestiuni mai mult sau mai puțin legale. Ca să nu zic în „folcloriste” pentru arbitri. Or, acest lucru este departe de-a asigura o competiție în care echipele pornesc cu șanse egale.
Un alt aspect. Există o decizie UEFA prin care cluburile profesioniste de fotbal sunt obligate să renunțe la convențiile civile la plata jucătorilor pentru a trece pe contracte de muncă. Doar Poli și încă două echipe din prima ligă au contracte de muncă cu jucătorii. Acestea încarcă bugetul clubului într-o măsură mult mai mare decât convențiile civile, pentru care nu se plătesc diferite taxe. Din nou, această diferență nu asigură o competiție a șanselor egale, lucru cerut și de FIFA, și de UEFA. Nu se poate continua, ca până acum, ca unii să fie mai fraieri, iar alții mai șmecheri. Nu știu ce răspuns ar putea da Popescu la aceste ipotetice întrebări. Probabil, ar răspunde că va face tot posibilul pentru a asigura o întrecere corectă. Probabil, la fel cum și pe cei de la Steaua, Dinamo, Astra etc. îi va asigura că nu va schimba nimic, dacă nu le va conveni lor. În schimb, atâta timp cât Kassai va rămâne să conducă destinele fotbalului românesc, e clar că nu se va schimba nimic din ceea ce-i canceros în acest domeniu.
Comentarii prin facebook