Ce se întâmplă cu un politician aflat în mare dușmănie cu limba română? Ajunge primar la sectorul V! Corect. Și ce se mai întâmplă? E trimis în Parlamentul European să ne reprezinte sărăcia, și nevoile, și neamul, și… limba! Corectă și această variantă. Culmea coincidenței, la această ultimă soluție au recurs doi politicieni care par a fi dușmani de moarte. Exact, e vorba de Traian Băsescu și Dan „Felix” Voiculescu. Primul și-a trims beizadeaua la Bruxelles, iar al doilea o expediază pe una dintre cele mai bune colaboratoare. Nimeni alta decât Maria Grapini, încă ministru al Turismului, dar și inamic declarat al limbii române. Exact ca EBA, dacă nu cumva a și întrecut-o.
Paradoxală la prima vedere, soluția celor doi are și un schepsis. Astfel, în țară cam toată lumea se prinde când ai mari greutăți cu exprimarea în limba maternă. În schimb, cei de la Buxelles n-au de unde să știe că ai astfel de probleme. Iar pentru comunicarea cu cei de acolo sunt bune și mânile. Până nu faci febră musculară. Dacă pentru EBA mandatul în Parlamentul European este spre final și nu se știe dacă tăticul îl va reînnoi prin Mișcarea Populară, Grapini se află la început de drum. A fost deja confirmată oficial de PC să primească singurul loc eligibil al partidului pe lista comună cu PSD și UNPR. Ca atare, pentru România, la Bruxelles, nimic nu se pierde, totul se transformă: se întoarce o agramată, se duce o agramată. O deosebire ar fi între cele două. Dacă EBA a ținut morțiș să-și arate ignoranța pe cale orală, Grapini a ales calea scrisă, a Facebook-ului. Au ajuns însă aproape la fel de ilustre în privința cunoștințelor de limba română. Celebrele fraze ale beizadelei („Pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine”, „Poți să ai și eșecuri, poți să ai și succesuri”) vor rămâne însă o amintire față de avalanșa de postări agramate ale timișorencei.
Am ales la întâmplare câteva dintre ele ca să vedeți cine ne va reprezenta în Parlamentul European. (S-ar putea scrie câteva volume cu toate greșelile!) Logica și punctuația îi aparțin în totalitate.
„Ninsoarea si viscolul a adus dimineti mai putin bune la multi oameni”. (Greu cu acordul între subiect și predicat, exact ca la EBA). „Buna dimineata de la Instambul.Azi amenajez expozitie si miine se deschide .Sper ca cele 7 firme romanesti sa avem succes.Sa mai schimbam in bine imaginea Romaniei,mai mult dcit Frunza”. (Nu, nu s-a schimbat numele orașului de pe Bosfor, decât în mintea lui Grapini.) „Dragi prieteni ,dupa emisiunea de aseara la Realitate ,pentru care doresc sa-i multumesc Andreei Cretulescu dar si actorului Biris si prietenulji Garcea ,as vrea sa va provoc sa –mi trimiteti pe adresa mea de e-mail ,imagine frumoase din Romania”. (Trimiteți cât mai multe imagine frumoase, că-i păcat de ele!)
„Am incheeat ziua cu intalnirea la Parlament cu delegatiile a celor 14 tari care au participat la Conferinta regionala Strategia Dunarii”. „Va doresc o seara placuta … si racoroasa ! Nu uitati ca miine IA este sarbatorita ! Sa va inbracati cu ie ,daca aveti!” (Nepărat să vă înbrăcați, că îmbrăcați poate nu vă stă bine.) „De la ora 118,455 voi fii la Antena 3 ! sunt foarte suparata ,asa ca,tineti-mi pumnii !I” (O fi Antena 3, dar totuși, la ce oră a fost invitată, așa supărată cum e?). „Daca este muscat un copil e de vina statul, daca cade cineva pe ghiață este de vina primarul,daca sunt blocate masini datorita zapezii este de vina politia ,desi s-a anuntat ca-i inchis drumul…..” (Că cade n-ar fi problemă, dar dacă e datorită gheții, iar nu din cauza ei, atunci ar fi o chestie.)
„Dragi prieteni ,va transmit sincere salutari de pe malul lacului Colibita , unde am vazut un apus de soare splendid ,a doua seara”. „Am plecat de locul mirific ce se cheama Colibita ! Il recomand tuturor ce lovuri frumoase avem !”. (Oare când a plecat de locul magic? A doua seară sau cu o seară înainte de-a veni și nu era apus splendid?). „Ieri am petrecut prima zi la Borsec,am participat la mai multe actiuni pregatite de primstie.M-am intilnit si cu primarul din Tusnad dar si cu investitorul in apele Borsec”. (Asta, da întâlnire: în ape! Oare erau în costume de baie sau în costume de scafandru?). „Oamenii care inteleg esenta nu caută negativul”. (Asta chiar e din puțul gândirii. Și Nietzsche ar fi invidios pe un așa aforism!) „Sa ne reantalnim cu bine”. (Dacă în toate postările s-a încăpățânat să pună „î” în loc de „â”, aici s-a răzbunat și a pus „â” în loc de „î”.). „Stimați domni si doamne????!!!! Daca nu ati inteles ca facebookul nu este sa aratam cat de destepti suntem nu aveti ce cauta pe pagina mea!” Chiar așa! Nu doar pe pagina de pe Facebook n-ar trebui s-o mai caute lumea, dar nici măcar în cabina de vot.
Comentarii prin facebook