Retrospectivă cronologică (V)
Petrică Folică a fost fără îndoială omul lunii septembrie. Dintr-un ilustru consilier PP-DD necunoscut, Folică a ajuns deopotrivă, urât și iubit. Motivul acestei celebrități ocazionale a fost votul său împotriva vânzării sediului PSD, în condițiile în care era nevoie de un singur vor pentru ca afacerea să fie concretizată.
1 septembrie. Prima manifestare în Timișoara împotriva proiectului aurifer de la Roșia Montană. Aproximativ 500 de timișoreni, în majoritate tineri, s-au adunat în Piața Operei la protestul care avea să aibă ulterior o constanță aproape săptămânală.
5 septembrie. Aflăm că firma Rogera a liberalului Răzvan Anheliuc, șef de cabinet al senatorului Ben-Oni Ardelean, a primit pe tavă întreținerea spațiilor verzi din oraș. Firma înlocuiește monopolul consolidat în ani al societăților Drufec și Bindalim.
5 septembrie. Sorin Grindeanu ironizează promisiunile electorale ale primarului Nicolae Robu, afirmând că, dacă era el primar, secretarul Ioan Cojocari era deja zburat din schemă.
9 septembrie. Candidând de unul singur, în condițiile în care condițiile de participare la concurs erau făcute pe măsura lui, Victor Neumann ajunge director al Muzeului de Artă. El obține media 9,88, din comisia de examinare fâcând parte finul cunoscător de artă Adrian Negoiță, PSD-ist și sindicalist cu origini în Comtim.
10 septembrie. Exact în ziua în care Camera Deputaților votează legea eutanasierii maidanezilor, Robu închide un sondaj pe aceeași temă. Cum 51,41% din prieteni spun că nu-i bună eutanasierea, Robu anunță că nu este de acord cu această soluție. Consecințele se vor vedea ulterior.
11 septembrie. În pline restructurări de personal, directorul Colterm, Petrică Pampu, își angajează nașul pe post de director tehnic. Fără concurs. Și asta nu-i nimic, pe filiera PSD-istul Radu Țoancă fiind angajate alte câteva zeci de persoane, în timp ce sute de angajați erau dați afară.
16 septembrie. Odată cu începerea noului an școlar, 31 de directori de licee și școli sunt schimbați din funcții. Pe bază de meritocrație, sunt numiți membri sau simpatizanți USL.
17 septembrie. Deputatul UNPR Ion Răducanu are propria vesiune vizavi de afacerea Roșia Montană. Cică ar fi implicată aici Francmasoneria!
18 septembrie. Un singur vot, al consilierului PP-DD Petrică Folică, a blocat vânzarea sediului PSD cu modica sumă de 100.000 de euro. Liberalii au votat cot la cot cu PSD-iștii plus câte doi țărăniști și PP-DD-iști. La finele anului, evaluarea făcută de aceeași firmă va da un preț de 700.000 de euro!
24 septembrie. Ripensia Timișoara, echipă de liga a V-a, reușește una din marile surprize ale anului, învingând divizionara A U Cluj în 16-imile Cupei României.
26 septembrie. Fosta mână dreaptă a lui Ilie Sârbu, Corneliu Popa, mai primește șase ani de închisoare cu executare. De această dată în dosarul ICA, alături de Dan Voiculescu, condamnat la cinci ani. Popa mai primise o condamnare de zece ani de închisoare în dosarul privatizării serelor Codlea. Ambele infracțiuni au avut loc în perioada în care era șef al ADS, în subordinea lui Ilie Sârbu, ministru al Agriculturii.
29 septembrie. După ce a fost amenințat de mai mulți indivizi prin telefon, Petrică Folică susține că a fost felicitat, prin intermediari, chiar de primarul Robu, pentru votul dat împotriva vânzării sediului PSD.
2 octombrie. Pentru a decongestiona traficul în zona Michelangelo, Robu le cere rectorilor UPT și UVT modificarea orarului pentru studenți. În replică, rectorul UVT, Marilen Pirtea, îi cere lui Robu să schimbe el programul de funcționare a primăriei.
5 octombrie. RCM Timișoara devine pentru a doua oară consecutiv campioana României la rugby. Robu nu le mai promite stadion, așa cum a făcut-o cu un an în urmă.
10 octombrie. Rocadă în funcția de antrenor la ACS Poli: pleacă Vali Velcea, vine Aurel Șunda.
11 octombrie. O zebră de la Grădina Zoologică, abia adusă din Cehia cu mare pompă, s-a sinucis înecându-se într-un heleșteu. Sau cel puțin asta ar putea fi înțelesul declarației primarului Robu cum că zebra e vinovată pentru propria moarte.
18 octombrie. Firma lui Grapini a cerut, ministerul lui Grapini a dat. Firma Pasmatex a obținut o finanțare printr-un program derulat de Ministerul IMM-urilor și Turismului. Atât Pasmatex, cât și ministerul în cauză sunt conduse de Maria Grapini. Și mai spun unii că se plictisesc în mereu fascinanta Românie. Evident, nu se întâmplă nimic, nici cu patroana, nici cu ministereasa.
20 octombrie. „Jos dinastia Sârbu!”, încep să strige în Piața Operei protestarii la adresa proiectului Roșia Montană. În fine, s-a sesizat unde e focarul de infecție în această afacere.
23 octombrie. Robu recunoaște, pentru prima oară, că Timișoara nu se prea vede din Palatul Victoriei din București. Speră totuși că în 2014, guvernul își va îndrepta fața spre Capitala Banatului. Speră degeaba!
1 noiembrie. Clanul Cârpaci pune mâna pe un corp al Spitalului de Copii în care funcționa Secția de pneumologie și TBC.
1 noiembrie. După ce a încercat mai multe soluții pentru a îndepărta ciorile din parcul situat în spatele Catedralei, Robu revine la soluția clasică a vânării lor.
4 noiembrie. Încep explorările după gaze și petrol în mai multe localități din Timiș. Firma Prospecțiuni a magnatului Ovidiu Tender, care se ocupă de aceste lucrări, susține că nu se caută gaze de șist.
Comentarii prin facebook