Timișoara va avea, în 2014, un buget aproximativ egal celui de anul trecut, iar taxele și impozitele locale nu vor crește. Primăria va împrumuta însă peste 30 de milioane de euro de la Banca Mondială. În 2013, municipalitatea a avut la dispoziție aproape 300 de milioane de euro.
Bugetul pe 2013 a fost votat în unanimitate la începutul lunii aprilie și a fost de 1.3 miliarde de lei. Prioritățile anunțate de executivul primăriei la vremea respectivă erau cultura, sănătatea și învățământul. Printre lucrările de anvergură prevăzute se numărau extinderea rețelelor de apă și canalizare în mai multe cartiere, reabilitarea străzii Musicescu sau reamenajarea intersecției din Piața Bălcescu. La rectificările bugetare de peste an au primit bani în plus – și nu puțini – RATT, Colterm și cluburile sportive. ACS Poli beneficiat, în total, de nu mai puțin de șapte milioane de lei.
Pentru 2014, bugetul Timișoara va rămâne aproximativ același, iar taxele și impozitele nu vor crește. „Câtă vreme eu voi fi primar, Primăria Timișoara nu este interesată să facă uz de dreptul de a mări taxele. Cetățenii Timișoara nu vor avea de plătit mai mult”, a declarat Nicolae Robu. Acesta anunță, pe de altă parte, un nou credit pe care municipalitatea se pregătește să-l acceseze. „În buget va apărea, probabil, și împrumutul de la Banca Mondială care a fost convenit. Așteptăm acum să ne parvină contractul pentru semnare. Este vorba despre 32 de milioane de euro, care vor apărea în bugetul pentru 2014”, spune liberalul.
Banii vor fi folosiți inițial pentru finanțarea proiectele europene. „La început, suntem constrânși să folosim împrumutul numai pentru susținerea proiectelor europene, dar de îndată ce proiectele se încheie, banii rambursați de Uniunea Europeană poți fi folosiți de noi în orice scop dorim. De îndată ce un proiect va fi finalizat și rambursările pe acel proiect ne vor fi venit, banii vor primi alte destinații, pentru că vor avea statut de venit propriu”, a mai explicat primarul Robu.
Comentarii prin facebook