Vineri vine fostul viitor președinte la Timișoara. E doar un pronostic, nu o pasiune de-a mea să-l văd pe Crin Antonescu cum eșuează în fața mitomanului de la PSD. Ba chiar aș avansa ideea că există o strategie de-a dumnealui să nici nu candideze, făcându-i loc neamțului. Aceeași sală Olimpia care a excitat tot uselistul înainte de alegerile generale din 2012 îi va fi gazdă lui Crin Antonescu cu ocazia lansării candidaților PNL pentru Strasbourg și Bruxelles. Probabil că emoția nu va mai fi aceeași, mizele fiind altele acum, un scrutin european fiind prea puțin motivant față de lupta cu „balaurul” Băsescu de acum doi ani. Întâlnirea cu simpatizanții și activul de partid îi va da ocazia lui Crin Antonescu să-și șlefuiască mesajul cu care vrea să atace alegerile prezidențiale, dar și să țină viu interesul alegătorului pentru un Klaus Johannis, plimbat în toată țara ca ursul pentru poze.
Numai că ceva îmi spune că liderul PNL va continua să ducă o luptă bezmetică, pe două fronturi, fără să-și facă niște calcule electorale de pe urma cărora PNL sau Dreapta din România să-și impună un câștigător pentru Cotroceni. Deși este acuzat de PSD că la un moment dat ar fi fost în tandrețuri cu Traian Băsescu, mesajul liderului PNL nu face absolut nimic să atragă o parte a electoratului de dreapta, mai ales cel votant de Băsescu și PDL. E adevărat, să-l acuzi astăzi pe actualul președinte de tot felul de greșeli făcute în timpul celor două mandate, rostind adevăruri sau denaturând strategic, poate fi o dovadă de antibăsism la modă, o consecvență cu acel Crin Antonescu rătăcit printre țintele politice trasate de Dan „Felix” Voiculescu. Însă a trata arogant alegătorul de Băsescu e ca și cum vei refuza votul acestuia în turul doi la prezidențiale, provocând un absenteism de dreapta echivalent cu un vot pro-PSD.
Crin Antonescu pare că ignoră următorul profil de elector: alegătorul care nu este liberal, dar ar putea deveni, și care nu va vota niciodată PSD. E vorba cu precădere de românul activ, convins că PDL și Băsescu au făcut erori și furăciuni, dar că acestea au fost mult mai puține decât cele ale USL. Alegător care, la urma urmelor, vede în aerul ceva mai curat din Justiție principalul câștig al „domniei” lui Traian Băsescu. Chiar să nu fie atât de consistent, procentul electorilor cu o asfel de gândire nu merită ignorat de candidatul Dreptei cu cele mai bune șanse de câștig la prezidențiale. Crin Antonescu uită că tema anti-Băsescu nu-i mai este acum folositoare, fiind, după ruperea USL, o gargară monopol al PSD și Antenei 3. Ce câștig electoral mai poți avea acuzând „procurorii lui Băsescu”, când tocmai Justiția a câștigat puncte în relația complicată a României cu Uniunea Europeană? Ce rost mai are să acuzi Curtea Constituțională de „băsism”, de modificare a legilor referendumului sau a alegerilor prezidențiale, când aceste subiecte sunt, de fapt, usturoiul care-l împiedică pe liderul liberal să mai nege că-i miroase gura?
Culmea, liberalul dă impresia că atunci când lupta cu Băsescu le-a luat mințile de-au uitat de lege celor doi lideri USL, Crin Antonescu este cel care regretă mai amarnic că a făcut pasul inapoi la presiunea Europei și nu și-a băgat cizmele în democrație mai ceva ca rusul în Crimeea. Acest tip de aroganță politică s-ar putea să coste PNL scaunul de președinte al României, fie că e pregătit pentru Crin Antonescu, fie pentru Klaus Johannis. Beneficiar: PSD. Pentru care cizma aia rusească vine perfect, ca o mănușă.
Comentarii prin facebook