Credincioşii sărbătoresc duminică Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea deschide Săptămâna Mare, perioada cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, după 40 de zile de post. Aproximativ 1,5 milioane de români își serbează, cu această ocazie, ziua de nume.
Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la 40 de zile de la sărbătoarea Paştelui, după înălţarea lui Iisus. Sărbătoarea este închinată momentului intrării triumfătoare a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. Floriile reprezintă un moment în care elementele creştine şi cele precreştine se îmbină în mod fericit, rezultând tradiţii şi obiceiuri extrem de pitoreşti. Este sărbătoarea care anunţă Paştele şi are loc, întotdeauna, cu o săptămână înainte de Înviere, la toate marile culte creştine. După slujba de dimineață, ramurile sfinţite de salcie sunt aduse acasă şi păstrate la icoane sau într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie. Se spune că ele vindecă animalele bolnave şi aduc o recoltă mai bogată. De duminică, credincioşii se pregătesc spiritual pentru Înviere, prin post aspru şi rugăciuni. Pentru a marca importanţa acestei sărbători, biserica a dat de Florii dezlegare la peşte, îndulcind, astfel, asprimea postului. În popor se spune că aşa cum va fi vremea de Florii va fi şi vremea de Paşte.
Aproape 1,5 milioane de români îşi serbează onomastica de Florii. Potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Internelor, 850.848 sunt femei, cele mai multe purtând numele Viorica, Florentina, Florica şi Camelia. De Florii sunt sărbătoriţi şi 634.935 de bărbaţi, majoritatea având numele Florin, Viorel şi Florian. Acestora li se adaugă 9.065 de bărbați care se numesc Mugurel şi peste 2.300 care se numesc Trandafir. Conform statisticilor MAI, un singur român poartă numele de Floricică.
Comentarii prin facebook