Primăria ar putea fi nevoită să plătească toată documentația pentru intrarea în legalitate a blocurilor ANL construite fără autorizație. Cel puțin aceasta este părerea viceprimarului Traian Stoia. Din biroul nr. 1 de pe CD Loga, lucrurile se văd puțin altfel, astfel că vina este atribuită în exclusivitate constructorului.
Blocurile B8-B12 de pe strada Miloia, construite prin ANL, au o situație extrem de complicată. Acestea au fost construite fără autorizație și, practic, nu există! Din acest motiv, ele nu pot fi vândute, iar oamenii care locuiesc în cele 80 de apartamente sunt într-o situație foarte neplăcută. Ei plătesc chirie pentru niște locuințe pe care nu au șanse să le cumpere în viitorul apropiat, deși legea le-ar da voie. . „Părțile – adică primaria și cei de la ANL – sunt reticente în a-și asuma vreo responsabilitate, fiecare spunând că obligațiile ar reveni celeilalte părți. ANL spune că ei ne-au predat cladirea, noi am semnat de primire, intabulați-o. Cei din primărie zic că ANL a construit-o fără autorizație, ei întreabă de ce am semnat de primire”, spune viceprimarul Traian Stoia.
Blocurile ar putea intra în legalitate, dar trebuie parcurși mai mulți pași din punct de vedere legal și cineva trebuie să plătească pentru asta. „Se pune problema cine dă 20.000 de euro să se facă expertiza și operațiunile care nu s-au făcut la timp, cât era normal să se facă. Sunt costuri mari, cineva trebuie să le plătească. Fiecare are bucățica de adevăr pe care o flutură și o apără, până când trebuie să cerem sprijinul celor care se ocupă de aceste conflicte economice”, mai spune Stoia.
Primarului Nicolae Robu îi este mult mai clar cine este de vină, și asta, culmea, după ce a primit informațiile de la… Traian Stoia. „Am fost informat că un număr de apartamente ar fi construit fără autorizație și că vina ar fi a ANL. Cred că, dincolo de orice și de cine a greșit, trebuie să existe o abordare pozitivă și să se intre în legalitate. Altfel, un număr important de persoane stau în niște locuințe care nu exista. S-ar putea rezolva dacă ANL ar depune documentația pentru intrarea în legalitate, pentru autorizare cu întârziere. Noi avem toată deschiderea, am parcurge în regim de celeritate procedurile interne”, a declarat Robu.
Cei doi sunt de acord într-o singură privință: foarte probabil, soluția în acest caz va fi dată de instanță. „Se poate proceda în instanță, după părerea mea. Nu știu cum o să procedăm, dar o instanță sau organele abilitate vor trebui să stabilească cine trebuie să plătească și cum”, spune Stoia. „Dacă instanța decide că primăria trebuie să facă demersurile, vom face. În momentul de față, primăria nu se poate erija în autoritatea care să obțină actele pentru intrarea în legalitate. Răspunderea este a constructorului”, a declarat Robu.
Comentarii prin facebook