La doi ani de la preluarea mandatului, chiar înainte de vacanța de vară, preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, vorbeşte deschis despre ce se mai întâmplă cu marile proiecte ale judeţului promise, dar încă tergiversate la Bucureşti. Social-democratul povesteşte şi despre cum se mai are cu senatorul Ilie Sârbu sau deputatul Sorin Grindeanu. Bojin vorbeşte cu zâmbetul pe buze şi despre acelaşi „Nicu”, primarul liberal al Timişoarei, sau despre prietenul Costi Ostaficiuc. ACS Poli, viceprimarul Dan Diaconu şi ASU Poli sunt alte subiecte pe care Titu Bojin nu s-a ferit să le atingă.
S-a vorbit mult în prima parte a anului de Centrul Intermodal de la Remetea. În ce fază mai este proiectul acum?
Centrul Intermodal a fost aprobat. Timişoara este primul centru aprobat la nivel naţional datorită documentaţiei care este făcută de la A la Z. Avem semnat şi protocolul cu SNCFR, aşa cum se ştie. La ora actuală sunt puse în discuţie zece intermodale care să se facă în ţara pe programul 2014 – 2020. Nu există însă decât opt milioane de euro, prevăzuţi pentru ciclul finanicar 2007-2013. Aceşti bani ar putea intra în discuţie acum. Centrul de la Remetea costă 18-20 de milioane de euro. În condiţiile în care se vor aloca aceşti bani, diferenţa de încă zece milioane de euro, centrul de la Remetea va fi primul demarat. De noi nu mai depinde nimic, trebuie să primim doar acordul pentru cumpărarea terenului. Este stabilită comisia, sumele sunt prinse în bugetul judeţului. Nu am demarat cumpărarea de terenuri până nu primim OK-ul. Am speranţa că se vor găsi resursele financiare. Până în toamnă trebuie să facem licitaţia.
Parcă nu sunteţi foarte convins…
Dacă aş fi foarte sincer, încep să mă gândesc dacă merită să insistăm pe ideea să primim banii din ciclul 2007-2013. Dacă ni-i dau pe toţi, este foarte bine, dar dacă nu, nu aş risca. Să primim opt milioane de euro şi diferenţa din alte surse… Îmi e frică că rămânem cu lucrarea pe jumătate executată şi cu destul de multe probleme când nu ai finanţarea clară. Şi mai este o problemă. În noul acord pentru ciclul financiar 2014-2020 nu mai este SNCFR titularul de proiect, ci unităţile administrative. Sunt undeva împărţit ca suflet. Să bat cu pumnul în masă în continuare şi să insist ţinând cont că proiectul este aprobat? Oricum, proiectul va fi realizat în 2015-2016.
Locul este bătut în cuie? Colegii de la PP-DD vorbeau despre varianta mutării centrului intermodal la Sînandrei…
Sunt interese mărunte care trebuie clar delimitate, vorbesc aici de unele relaţii personale sau prieteni cu suprafeţe de teren. Locul e Timişoara-Remetea, cea mai aproape de autostradă, aeroport, şosea naţională, cale ferată. Până acum câteva săptămâni, PP-DD susţinea ideea Recaş. Nu cred că e corect. Trebuie să fim realişti cu ce înseamnă poziţia în coada aeroportului. La Sînandrei este vorba despre o investiţie particulară care s-a blocat. Acum noi ar trebui s-o preluăm, să despăgubim ce s-a făcut şi ar apărea iar suspiciuni. Nu mai vreau să intru în astfel de jocuri. Ideea celor de la PP-DD poate fi luată în calcul. Pentru alte momente, alte conjuncturi sau alte proiecte, dar nu acum.
De ce nu aţi mai preluat activele de la aeroport?
Trebuia să fie aprobată preluarea săptămâna asta, sper să fie aprobată săptămâna viitoare, să vină hotărârea de guvern şi să ne putem apuca serios de proiectul de managament şi dezvoltarea aeroportului. Avem multe de făcut aici, începând cu multe curse care nu există. Sau nu mai există.
Centura Timişoarei o mai faceţi?
Avem promisiunea ministrului, se va licita în toamna asta. Este prinsă în programul de finanțare 2014-2020 pe fonduri europene şi nici nu mă gîndesc să nu o facem.
Ce aţi discutat cu primarul Nicolae Robu referitor la soarta lui ACS Poli?
Ne-am întâlnit, dar nu am stabilit nimic. A rămas să ne gândim foarte serios ce se întâmplă. Nu aş vrea să spun mai mult. Sper să facem ceva bun. E important dacă rămânem în Liga I sau mergem în Divizia B. Sunt cu totul diferite cele două ipostaze. Avem cred aceleaşi idei, gânduri şi dorinţe pentru sport în general şi pentru Poli în special.
Acum câteva zile, susţineaţi că noua conducere de la ACS Poli va trebui să-şi găsească sponsori şi să nu aştepte doar bani publici. Vă menţineţi ideea?
În modul în care vom stabili viitoarea strategie va trebui să existe şi această componentă a sponsorizării. Poate unii chiar şi-au dorit, poate nu au găsit cadrul adecvat, poate nu au avut încrederea necesară. În ultimii doi ani am demonstrat, împreună cu primarul Robu, că se poate face o activitate corectă, legală, dar trebuie să existe şi performanţa şi dorinţa a celor care activează în club şi a oamenilor de afaceri potenţi.
Rămâne Alexa antrenor? Dar Timofte preşedinte?
Nu am discutat de persoane nici pentru funcţii, nici pentru schimbări. Aşa ne-am propus, să nu discutăm de oameni, ci despre o strategie pe care vrem să o adaptăm. Totul depinde însă de divizia în care jucăm.
Cum a fost reîntâlnirea cu Nicolae Robu acum, când sunteţi în tabere politice diferite?
Foarte corectă. Nu cred că avem niciunul alte interese, cred că prevalează interesul cetăţenilor. Sunt convins că fiecare îşi va mai domoli din elanul tovărăşesc al ataşării către una sau alta dintre aripile politice.
A mai rămas pentru dumneavoastră acelaşi Lae? Sau Nicu sau cum îi mai spuneți?
(Râde) Bineînţeles. Fără probleme, şi eu Nicu, şi el Titu. Prietenia pentru mine nu însemnă răfuieli politice şi, în general, nu am duşmănii cu nimeni. Nu am duşman pe nimeni, cine mă are pe mine duşman să-i fie de bine. Eu rămân acelaşi om, care îşi permite să întindă mâna oricui, indiferent de situaţie. Asta chiar dacă la unele persoane ai o strângere de inimă. Nu este cazul lui Nicolae Robu. Ne-am împrietenit în 2011-2012. Ne-am apropiat mai mult, chiar dacă ne-am cunoscut înainte. Vom rămâne prieteni, dar asta nu înseamnă că trebuie să facem compromisuri legat de celălalt sau de partidul celuilalt. Fiecare are crezul lui şi e corect să ni-l respectăm.
Există şanse ca CJT să finanţeze ASU Poli?
Nu. În niciun caz nu ne putem permite să discutăm să băgăm bani în Liga a IV-a. Ne cerem iertare tuturor sporturilor, nu numai celor de la ASU. Trebuie să ne gândim şi la sportul de masă, dar nu putem da bani peste tot. Este posibil ca încet-încet să vină nişte sponsori care să îşi permită să ajute. Atunci din banii planificaţi pentru sport în general putem discuta despre unele ajutoare către sportul de masă. Dar nu avem cum să ne pemitem să băgăm bani în Liga a IV-a sau a III-a.
Cu Constantin Ostaficiuc mai sunteţi la fel de apropiat ca în urmă cu câţiva ani?
În ultima perioadă nu ne-am întâlnit decât o singură dată, în aeroport. Am discutat două-trei minute. Nu pot să spun că sunt foarte apropiat mai mult decât aş spune că sunt de Nicolae Robu. Probabil dânşii vor deveni acum mai apropiaţi, având în vedere că sunt în aceeaşi alianţă. Nu pot să spun că sunt aşa apropiat de Constantin Ostaficiuc. Avem o relaţie colegială, prietenească, în sensul bun al cuvântului. Nu am fost la chefuri împreună, la zile festive sau onomastice, dar asta nu înseamnă că nu ne respectăm, chiar dacă suntem într-un partid sau altul. Nu aş spune că suntem prieteni apropiaţi, aş spune că suntem… prieteni.
Cum vă mai înţelegeţi cu Ilie Sârbu?
Cu Ilie Sârbu relaţia sigur e mult mai apropiată. Din punct de vedere al lui Ilie Sârbu, în ultima perioadă, relaţiile sunt îmbunătăţite mult în ceea ce înseamnă organizaţia PSD, şi cu Grindeanu, şi cu ceilalţi deputaţi, şi senatori. Cred că dacă vom avea înţelepeciunea să mergem împreună şi să susţinem nişte lucruri de care judeţul Timiş are nevoie, vom fi mult mai apreciaţi. Sunt convins că anumite animoizităţi care au fost sunt aşa cum sunt în politică şi trebuie luate ca atare. Nu am făcut niciodată un capăt de ţară. Nu am făcut niciun fel de afirmaţii când au fost declaraţii înspre zona mea, nici de la Ilie Sârbu, nici de la alţi colegi şi nici nu o să le fac. Relaţia cu Ilie Sârbu după alegerile europarlmentare, în campania electorală, a fost perfectă. Am demonstrat că putem fi un cuplu care să poată să-şi vadă interesele de partid, interesele pe care le are PSD Timiş. În aceste condiţii am putut să ne dăm examenul prieteniei noastre unul faţă de celălalt.
Şi cu Sorin Grindeanu?
Sorin Grindeanu vine dintr-o generaţie tânără, are proiecte şi activităţi pe care vrea să le susţină, iar eu îl susţin în continuare. Sunt convins că este unul dintre tinerii din partid care poate să perseverseze şi să câştige teren în ceea ce înseamnă partidul. Va trebui şi el să fie ataşat la tot ce înseamnă partidul, nu doar la anumite vârste. La tineri există dorinţa să vadă că unul mai în vârstă se dă la o parte. Dar ştiţi că este un proverb care spune că trebuie să ai grijă de bătrânii tăi.
Mai vreţi să schimbaţi viceprimarul Timişoarei?
Nu. Eu cred că la modul în care am realizat această coaliţie cu PP-DD şi UpT din consiliul local, şi am discutat şi cu ei, nu ne dorim să blocăm activitatea de la nivelul Primăriei Timişoara. Ne străduim să fim mai atenţi, mai analitici. Am convenit cu Nicolae Robu să nu mai vedem acele proiecte suplimentare care veneau de obicei pe ultima sută de metri. Dacă există cu adevărat unul, două, hai trei proiecte într-o discuţie de suplimentare pe ordinea de zi, acele proiecte să fie discutate anticipat. Acestea vor fi însă foarte rare şi foarte bine verificate. Şi în teritoriu există dorinţa de linişte, dorinţa de a duce la capăt proiectele şi de a nu crea animozităţi în cadrul consiliilor locale decât acolo unde chiar nu se pot înţelege. Nu cred că trebuie create noi majorităţi doar pentru scandal.
Comentarii prin facebook