Distinșii parlamentari pregătesc o nouă surpriză românilor. Una mare, mare de tot. Cică, noi toți, din buzunarele noastre, să le sponsorizăm campaniile electorale. Da, ați citit bine, nu vă faceți cruce! Cică așa s-ar stopa finanțarea la negru a campaniilor electorale. Ne explică cum stă treaba fostul vameș, deputatul PSD Ghiță Ciobanu, protagonistul celor mai costisitoare campanii electorale care s-au văzut până acum prin Timiș. (Pe bani albi, normal!) Deci, spune Ciobanu, vine candidatul de acasă înainte de campanie și pune banul jos (el dă ca exemplu 15.000 de euro pentru parlament, 1.000 de euro pentru un post de consilier local). După alegeri, statul îi restituie suma depusă, minus un impozit. Oare cum se cheamă șmecheria când investești niște bani de proveniență neclară și îi scoți curați, pe chitanță de la stat? Oare nu spălare de bani? Apoi, cine îi oprește pe candidați să mai aducă bani de acasă în afară de cei primiți de la buget? Și până acum exista obligativitatea raportării banilor din campanie, numai că una se raporta și alta se vedea că se cheltuie. Și, cel mai important lucru – mai ales în condițiile în care legea simplifică înființarea unui partid – rămâne încărcarea bugetului. La aproape 3.000 de consilii locale și județene, având în medie câte 15 consilieri și mai punem vreo zece partide rezultă aproximativ 450.000 de candidați. Înmulțim această sumă cu 1.000 de euro, ne dă scurt 450 de milioane de euro, bani pe care românii trebuie să le dea candidaților numai la alegerile locale. Mai adăugăm costurile cu organizarea propriu-zisă a campaniei, rezultând o sumă imensă. Greu de calculat chiar și în TIR-uri cu țigări! Asta, în timp ce guvernul nu organizează niște amărâte de alegeri parțiale, obligatorii prin lege, pe motiv că nu sunt bani.
Marian Vasile, acest raport MCV al județului Timiș, și-a câștigat în instanță dreptul de-a reveni pe scaunul de „vice” al CJ Timiș, din care fusese îndepărtat în vara anului trecut, prin votul majorității consilierilor. E drept, sentința nu-i definitivă, dar bravo lui pentru perseverență. „O victorie a democrației, a Justiției și a PNL!”, a sărit MCV să salute decizia. Așa o fi! Dar când același Vasile spunea că trebuie dați jos vicepreședinții Dobra și Zanfir, tot printr-o acțiune „democratică și justițiară” se făcea? Dar când la CL Timișoara se va încerca debarcarea lui moș Stoia (nu că n-ar trebui) tot „democratic” se va face? Greu cu democrația asta! Când îți convine e bună, când nu-ți convine, zici că-i dictatură! Că altfel, cu Justiția vedem chiar în aceste zile prin prisma Elenei Udrea: a fost perfectă până n-a ajuns la mine!
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, ajuns un fel de vătaf al PSD, se tot chinuie de aproape un an să facă un partid. Cică Partidul Liberal Reformator i-ar zice. Din lipsă de aderenți însă n-a reușit până acum. Mai mult, pe zi ce trece, tot mai mulți membri ai partidului fantomă pleacă spre alte zări. Iată însă că o oportunitate imensă i se arată acum lui Tăriceanu. CCR, sesizată de Partidul Pirat din România, a decis că un partid se poate înființa cu mai puțin de 25.000 de membri. Poate chiar trei, cum se discută prin parlament. Caz în care Tăriceanu, Petre Ehegartner și, eventual, Aurelia Marcoane își pot înființa un partid. Noroc și cu pirații ăștia!
În final. să revin la Ghiță „Vamă” Ciobanu. Subliniind faptul că e om al naibii de serios, Ciobanu a spus că nu umblă după funcții de niciun fel. Mai lăsând însă puțin de seriozitate, după câteva clipe a recunoscut că, totuși, și-ar dori poziția de președinte executiv al PSD Timiș. Acum, pe logica lui Ciobanu, potrivit căreia un om serios nu umblă după funcții, Sorin Grindeanu trebuie să fie un tip extrem de neserios. Asta fiindcă își dorește funcția de președinte al PSD Timiș. Mergând pe aceeași logică, în mod cert culmea neseriozității, a frivolității chiar, este întruchipată de Victor Ponta. Cel care și-a dorit funcția de președinte al României. Bine, în acest caz, n-aș zice că Ciobanu n-are dreptate!
Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare.
Comentarii prin facebook