Băsescu și o majoritate favorabilă voiau, la referendumul din 2009, maximum 300 de parlamentari aleși în Legislativul României, într-o singură cameră. Orice modificare a Constituției ar fi trebuit să cuprindă și această prevedere, bună-rea cum e ea, populistă, izvorâtă mai degrabă dintr-un calcul electoral decât dintr-o bună credință din partea inițiatorului. Dar asta e, vorba lui Oprea „Intendență”, ordinul poporului se execută, nu se discută. Nu va fi așa. Nu vom avea 300 de parlamentari toți într-o singură cameră. Așa au decis Zgonea și elitele politice ale României într-o discuție pe forma legii de organizare a alegerilor de la anul. Vom avea două camere și 457 aleși. 329 deputați și 128 senatori. Nu mă întrebați acum câți dintre aceștia vor fi urmăriți penal în viitor pentru acte asimilate sau asociate fenomenului de corupție, nici pentru câți va primi DNA accept de arestare preventivă, câți vor viola Constituția ca să scape alde Șova și câte ore se va „munci” aiurea în Parlamentul României simulându-se democrația. Și nici dacă președinții camerelor vor fi cu adevărat bărbați politici sau doar cârpe cu care șeful partidului majoritar va face treaba murdară.
Dincolo de aceste întrebări legitime, sunt tare curios cum ar funcționa o Românie în care nu ne-am mai ascunde după deget. Cum ar fi ca, în loc de 329 deputați, vom avea un președinte de Cameră, doi vicepreședinți, Mircovici de la bulgari să numere voturile, câte un șef și un vicelider de grup parlamentar și gata, atât. Cu 20 de parlamentari am rezolvat decizia politică în România. Știu, într-o țară normală putem vorbi de reprezentare, de un deputat sau senator de Făget care face ce face acolo în Legislativ în folosul comunității care l-a ales. La noi însă la ce bun Dorel Covaci, deputatul PSD? Ce știe el să facă? Dacă îi zice șeful de grup ori președintele Viorel de la partid să facă ca muflonul, așa va face. Dacă-i cere socru’ Ilie să voteze demolarea mănăstirilor din zonă, păi ce credeți că va face dumnealui? Habar n-aveți în ce limbaj catifelat ar îmbrăca dl Covaci nevoia de a dărâma școlile, dacă social-democrația o cere la centru. Dar Horia Cristian de la liberali? Ați mai auzit de el? Dacă 300 de Horia Cristian nu ar mai fi în Parlament, și ar rămâne numai 20 de Ilie Sârbu, ce credeți că s-ar întâmpla? Totul ar merge la fel de obscen, numai că mult mai rapid. Știu, dar nu s-ar mai numi democrație.
Pentru fiecare dintre noi democrația aduce ceva bun. Firesc ar fi să existe o relație vie între parlamentarul din orașul sau județul tău și electori. Din păcate, așa ceva nu prea există, iar selecția făcută de sub burtă la partid n-ar lăsa vreo șansă celui care dovedește că-i pasă de propriul electorat. Mulți parlamentari de umplutură sunt foarte folositori unui premier precum Victor Ponta. Când nu-i convine să-și asume o decizie grea pentru alegători, Ponta dă vina pe dorința inalienabilă a maselor din partid sau parlament. „Ce – ar întreba Ponta – credeți că în PSD se decide discreționar? Că birourile executive sau grupurile se întrunesc aiurea, de formă, și că o mână de barosani decide pentru toată turma?” Da, eu așa cred că se întâmplă. Motiv pentru care într-o Românie mai sinceră, Parlamentul ar încăpea la o masă cu 10-20 de locuri. Cu un Ponta, un Dragnea, Ilie Sârbu, Vasile Blaga, Falcă, cineva mai viril de la liberali, eventual Dan Mihalache, Verestoy Atilla, Varujan Pambuccian și, bineînțeles, Gabriel Oprea să asigure stabilitatea și interesul național. O singură problemă am avea într-un astfel de sistem. Dacă i-ar ascunde puțin DNA pe Victor Ponta ori Ilie Sârbu ar echivala asta cu o moțiune de cenzură?
Comentarii prin facebook