Unul dintre luptătorii anticomuniști din Banat va fi deshumat miercuri, în prezența reprezentanților Parchetului Militar. Petru Jurchescu, din Verendin, a fost împușcat de Securitate în 1949 și a murit după două zile de chinuri cumplite. Avea numai 21 de ani.
Reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), vor căuta, miercuri, în localitatea cărășeană Verendin, osemintele celui care a fost Petru Jurchescu, împușcat în 18 ianuarie 1949 şi mort două zile mai târziu, în chinuri groaznice. Petru Jurchescu, zis „Cocoșilă”, a fost unul dintre luptătorii anticomuniști din Banat. El s-a născut în Mehadica, la 26 decembrie 1928, fiind singurul copil al lui Gheorghe şi al Versaviei, născută Velescu.
După instaurarea regimului comunist în România, în zona Banatului au luat fiinţă mai multe grupări armate de rezistenţă. Cea mai importantă a fost organizaţia colonelului Ion Uţă, un ofiţer de carieră care în perioada 19 ianuarie 1941 – 31 octombrie 1943 a îndeplinit funcţia de prefect al judeţului Severin. În primăvara lui 1947, el s-a refugiat în Munţii Banatului, unde a organizat un grup de partizani anticomunişti, acţionând pe teritoriul fostelor judeţe Severin, Caraş şi Mehedinţi. Colonelul Uţă și alţi trei partizani au fost ucişi în noaptea de 7 spre 8 februarie 1949, într-o confruntare armată cu trupele de securitate, în zona satului Borlovenii Noi. Organizaţia sa anticomunistă a continuat să existe până în 1955.
Petru Jurchescu ar fi fost membru în organizaţia colonelului Uţă. La începutul anului 1949, pentru a nu fi arestat, a plecat de acasă, stând ascuns prin sălaşurile din jurul Verendinului. În noaptea de 17 spre 18 ianuarie 1949, Jurchescu a participat, în Verendin, la o acţiune prin care s-a încercat procurarea de armament de la activiştii de partid şi de la unele persoane infiltrate de Securitate în comunitate. În timpul intervenției la locuința lui Gheorghe Trebuian, un activist local de partid despre care se ştia că este reprezentant al Securităţii, acesta l-a împușcat în cap pe Petru Jurchescu. „Cocoșilă” a fost dus acasă, unde, deși era în agonie, agenții de Securitate au încercat să-l interogheze. „Din mărturiile celor care l-au văzut pe Jurchescu rănit, reiese că glonţul intrase prin frunte, perforase cutia craniană şi ieşise prin partea posterioară. Chiar şi în această situaţie, au fost îndemnuri din partea unor oameni ai partidului şi Securităţii prin care muribundul să fie pus cu picioarele în jar aprins, pentru a fi forţat să vorbească”, relatează reprezentanții IICMER. Petru Jurchescu a murit în 20 ianuarie 1949, fiind înmormântat în cimitirul din partea de sus a satului, în locul cunoscut sub denumirea de Motâlvici. Deshumarea va fi efectuată de o echipă specializată de arheologi de la IICCMER, alcătuită din Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza. Investigaţiile se vor desfăşura în prezenţa reprezentanţilor Parchetului Militar, sesizat de IICCMER în acest caz.
Comentarii prin facebook