Între 50 și 350 de lei! Atât trebuie să scoată din buzunar un absolvent de liceu atunci când se înscrie la facultate. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică universitățile care profită de absolvenții de liceu, cerându-le acestora să plătească taxe de admitere și de confirmare pentru locul de student.
Un absolvent de liceu care vrea să se înscrie la facultate trebuie să se pregătească să plătească. ANOSR crede că universitățile profită de pe urma tinerilor care pot ajunge să scoată din buzunar sume generoase, doar pentru a se înscrie la facultăți. Taxele de admitere sunt, în medie, de 100 de lei, dar unele universități depășesc cu mult această cifră. ANOSR consideră că diferențele dintre sumele cerute de la universitate la universitate demonstrează că se profită de pe urma tinerilor absolvenți. Comparativ, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, taxa este de 50 de lei, dar ea ajunge la 350 de lei, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. La Timișoara, absolvenții trebuie să scoată din buzunar 100 de lei pentru admiterea la Universitatea de Vest și Politehnică, respectiv 150 lei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”. Tinerii trebuie să plătească și pentru „confirmarea” locului odată ce au fost admiși la facultate, chiar și pe locurile fără taxă. În cazul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, taxa este de 25 de lei, iar Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este de 250 de lei. La Timișoara, la UVT, taxa de confirmare este de 150 de lei, respectiv 100 de lei la UPT.
ANOSR este nemulțumită și de taxele de școlarizare percepute pentru diferite specializări, chiar dacă planurile de învățământ sunt foarte asemănătoare. Spre exemplu, la Facultatea de Drept, taxele anuale sunt cuprinse între 1.600 și 3.600 de lei, în timp ce la Facultatea de Științe Economice costurile încep de la 2.000 și pot ajunge la 3.500 de lei. La Medicină, un an de școală poate costa și 3.500 de lei, dar și 6.620 de lei, așa cum se întâmplă la Timișoara. „Încă din primele zile de studenție suntem bombardați cu fel de fel de taxe despre care nu știam și a căror valoare nu o putem înțelege. Mai târziu, ne dăm seama că astfel de taxe există și în timpul anului universitar, doar că ele poartă alte nume: taxe de bibliotecă, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverințe, taxe de rulment sau garanție la cazare, taxe obligatorii pentru cantină și așa mai departe”, a declarat Vlad Cherecheș, vicepreședinte educațional ANOSR.
Comentarii prin facebook