Dacă te-apucă disperarea și spui în spațiul public că politicienii sunt niște bandiți te poți alege cu un mic proces și niște plăți ca daune morale pentru insultă. Ori în presă. Te scăpa pixul mai apăsat pe o persoană, țac-pac la războiu’ cu cel deranjat. Te judeci un an și, ca-n fotbal, „arbitrul” judecător dă de regulă avantaj „atacantului” și libertății de exprimare în forme ceva mai largi. Asta era până acum, pe insultă și calomnie. Dar, stimați alegători, Liviu Dragnea a vrut să dovedească că în viața sa de politician a mai făcut și altceva decât să ia cu japca lumea la referendum și să facă banu’ gros ca baron de Teleorman. Așa a apărut un proiect de lege care să incrimineze „defăimarea socială”. E, în astfel de condiții, mai putem spune – eu, matale, vecinu’ matale – că PSD e un partid de hoți? Că UNPR „e vagabonzi”, că liberalii sunt și ei tot niște pesediști? Putem, dar riscăm o amendă de până la 100.000 de lei. Adică un miliard de lei vechi, dacă defăimarea e pe grup social. Dacă e cu țintă pe persoană fizică, poate ajunge până la 30.000 de lei.
Cu siguranță generalizarea în presă (și nu numai) este folosită pentru o construcție mai fluidă a frazei și nu pentru că ținta criticului trebuie să-i atingă pe toți membrii grupului respectiv. Când un stadion strigă la un tușier „Huoooo, hoților” că nu a acordat ofsaid la o fază de joc, evident că publicul își varsă amarul pe toți cei trei din brigada de arbitri, deși vinovat e numai unul. Ce-o să se întâmple dacă îi iei românului plăcerea de a vorbi? „Nu știu cu cine să votez, că ăștia toți sunt niște hoți”, ar spune un alegător prudent înainte de scrutin. Ceea ce nu înseamnă că toți pesediștii sunt hoți. Că și dl Dan Șova e hoț. Poate dumnealui a făcut doar abuz în seviciu, dar lumea n-o să spună niciodată despre fostul ministru „Bă, abuzivule în serviciu ce ești!”. Nu, povestitorul din popor se va simți castrat din moment ce îi interzici astfel de generalizări filosofice făcute pe o masă de plastic, în fața bufetului sătesc.
E clar, nu toți pesediștii sunt hoți. Cum nici liberalii nu toți sunt corecți. Dar, la urma urmelor, de ce nu sunt toți pesediștii hoți? Chiar așa. De ce? Ce om cinstit și fără intenții criminale ar mai sta într-un partid care a dat mai mulți președinți de consilii județene cu probleme penale, condamnări și întemnițări decât tot spectrul politic la un loc? Parlamentari, foști miniștri, premieri etc. De ce aș mai sta să-mi murdăresc reputația lângă aceste personaje cu iz penal, eu, om cinstit? Un răspuns ar fi că sunt naivi și mai cred în lupta „dreaptă” din interior, ca Ion Iliescu înainte de ’89. Să fim serioși. Poate că pe alții nu-i interesează aspectul ăsta din CV-ul colegilor de partid, ba poate unii n-au avut boașe să facă „fapte de vitejie” văzute la alții. Pentru aceștia să plătim noi miliardul amendă, că se trezește unul brusc fată mare printre atâția violatori?
Bun, Dragnea s-a folosit și de emoția cu refugiații să vorbească de demnitatea umană ce trebuie apărată, ca și cum nu aveam deja lege și consiliu național de combatere a discriminării. Dacă ziaristul de televiziune Nicolae Robu și alți colegi din presa scrisă vom mai vorbi despre rromi în formula „țigani”, iar dacă dăm de cineva cu sarcină (sau pur și simplu dăm de un dobitoc) să ne interpreteze spusele ca o lezare a „demnității umane”, atunci chiar că ajungem ca Germania, dictatură a corectitudinii politice, fenomen de care pe Dragnea, îndrăznesc să spun, îl doare chiar în adâncul colonului. Ca dovadă că, odată ajuns în gara din Budapesta, unde se adunau refugiații, Dragnea a și spus că nu ar vrea să-i vadă pe aceștia în România. Gata, a lezat-o. Demnitatea umană. Dar la noi acasă, prin spitale, prin școli de sate, prin administrație, cu toată birocrația asta de rahat, primim și noi ceva din demnitatea asta, domnule Dragnea?
Mărinimos, după atâta preocupare pe marginea acestui subiect, deja președintele PSD a dat dovada inimii sale mari în relația cu presa și criticii din societatea civilă, acest ingredient vital al oricărei democrații. Va propune modificarea amenzilor în cuntumuri modice, iar grupul social constituit pe criteriu politic să nu se mai poată considera lezat. OK, dar dacă colegii matale, d-le Dragnea, nu vor fi de acord cu aceste modificări când se votează în camera decizională? Păi nu zicea conducerea PSD că nu e oportună majorarea indemnizației de parlamentar?
Comentarii prin facebook