Aproape doi ani și jumătate a stat statuia Sf. Gheorghe peste drum de piața cu același nume! Monumentul a fost mutat vineri seară la locul lui, între ruinele vechii biserici iezuite. Operațiunea, complicată și delicată, a durat peste trei ore, statuia fiind ridicată la aproximativ 30 metri înălțime și apoi reașezată pe noul soclu.
Piața Sf. Gheorghe a fost reproiectată sub forma unui amfiteatru, noua amenajare incluzând zidurile bisericii iezuite și fragmentele vechii moschei. În zona bisericii a fost mutată, vineri seara, și statuia Sfântului Gheorghe. Zidurile bisericii rămase in situ au fost impermeabilizate, iar fragmentele de zid ale moscheii au fost desfăcute și refăcute. În ultimele două săptămâni, muncitorii au executat finisajele la gradene și la treptele către amfiteatru, fiind placată și suprafața amfiteatrului, cu pavele și cărămidă clincherizată. Vineri după-amiază, în piață a fost agitație mare, la ora 18 începând operațiunea de mutare a statuii Sf. Gheorghe. Timp de câteva zeci de minute, muncitorii au îndepărtat cablurile înșirate deasupra pieței, pentru ca apoi macaraua special adusă să-și poată intra în… rol. Statuia a fost fixată în chingi și ridicată, încet-încet, la aproximativ 30 de metri înălțime. Apoi, a fost transportată peste liniile de tramvai, la locul stabilit: între zidurile bisericii iezuite. Totul s-a derulat sub ochii arhitectului Radu Mihăilescu, cel care a făcut proiectul noii Piețe Sf. Gheorghe. Mutarea statuii s-a făcut în slow-motion, foarte atent, pentru ca nu cumva să se întâmple un dezastru. Monumentul a fost apoi fixat pe noul soclu, cu fața înspre sud, astfel încât soarele să-l lumineze cât mai mult timp pe durata unei zile.
Piața Sf. Gheorghe trebuie finalizată cel târziu până la 30 iunie. Proiectul de reabilitare a zonei Cetate a demarat în toamna lui 2013 și a cuprins patru piețe publice: Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Gheorghe, Piaţa General Traian Doda (fostă Ţarcului), și zece străzi: Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Radu Negru, Strada fără nume, General Praporgescu, Enrico Caruso și Eugeniu de Savoya. Valoarea totală a proiectului este de 65,5 milioane de lei. Cei mai mulți bani, adică 42 de milioane de lei, vin de la Uniunea Europeană. Statuia ecvestră a Sfântului Gheorghe în lupta cu balaurul a fost dezvelită în 1996. Creat din bronz de artistul Silvia Radu şi arhitectul Mihai Botescu, monumentul este dedicat Revoluției din 1989. De altfel, pe piedestalul realizat de Ştefan Călărășanu sunt trecute numele unor copii-martiri.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook